Amy Vandeputte is de vrouw achter de populaire podcasts ‘Fail To Win’ en ‘Gewoon Doen’ en Instagrampagina’s Fastforwardamy en Eigenbaas.be. Daarin deelt ze ervaringen en praktische tips rond vrouwelijk ondernemerschap. Haar eigen parcours is een inspiratie.
Tien jaar was Amy Vandeputte (31) toen ze haar eerste stappen zette als ondernemer. Als kind was ze veel ziek; ze zocht afleiding in de dvd-box van ‘Friends’ en in de kralen waarmee ze sieraden maakte. “Ik was een kind van ondernemers, dus besloot ik die juwelen te verkopen zodat ik nieuwe kralen kon kopen,” vertelt ze. “Ik maakte 800 euro winst, wat een kick gaf.” In haar tienerjaren ontwikkelde ze een passie voor fitness en begon ze een business als personal trainer. “Ik was helemaal niet van plan om ondernemer te worden, want mijn ouders hadden hun eigen zaak en ik had gezien hoe zwaar dat was. Ik ging voor handelsingenieur studeren en dacht dat ik een job in de corporate wereld zou vinden. Maar tijdens mijn studie was ik al andere mensen aan het coachen.”
Zo ontstond FastForwardAmy, het bedrijf waarmee ze vrouwelijke ondernemers begeleidt om hun passie om te zetten in winst. Dat doet ze op allerhande manieren, via Instagram, coaching, een online business club, events, podcasts als Fail To Win en Gewoon Doen, en het platform Alfavrouwen. “Veel visionaire ondernemers hebben meerdere passies,” zegt ze. “Maar je moet niet van elk idee je business maken. Mijn kern is coaching, en ik gebruik de andere interesses om mijn brand uit te bouwen.” De vele pijlers zijn ook een tactische zet. “Het is net als bij Monopoly: als je een volledige straat hebt, is er meer kans dat mensen bij jou uitkomen. Maar al die projecten zijn ontstaan vanuit een reële vraag: vrouwen die geen onderneming durven opstarten, die worstelen met Instagram, die meer ruimte willen innemen… Ik ondersteun hen om hun leven uit te bouwen op hun eigen manier.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Als je Amy hoort spreken, voel je dat haar bedrijf meer is dan een business: het is een missie. Daar zit een keerpunt in het jaar 2020 voor iets tussen. Haar zaak draaide toen goed en ze stond op het punt om haar droomhuis te kopen. Maar de bank vond het te hoog gegrepen voor een jonge vrouw en weigerde de lening. “De week ervoor had ik 200 000 euro in sales binnengehaald, maar na dat telefoontje was ik enorm aan het twijfelen aan mezelf. Uiteindelijk stelde ik voor om een groot deel zelf te betalen, maar ook toen ging de bank niet akkoord. Dus dacht ik: ‘Fuck you, dan koop ik het wel cash’. En op twee maanden heb ik het bedrag binnengehaald. Doordat de bank inging tegen alles waar ik in geloof – ondernemende, zelfstandige vrouwen – kreeg ik een drive die ik nog nooit zo hard gevoeld had. Toen werd het een missie.”
Met FastForwardAmy wil ze vrouwen helpen te geloven in zichzelf. “Op school leren we dat fouten maken niet goed is en dat we braaf moeten zijn. Maar als je iets wilt bereiken, moet je fouten maken en opkomen voor jezelf. Ik geloof dat iedereen ambitie heeft, van ondernemers tot huisvrouwen, maar dat we niet altijd genoeg in onszelf geloven om die om te zetten in actie. Maar wat is het ergste dat er kan gebeuren als je springt? Het zal nooit erger zijn dan je huidige situatie.”
4 gouden tips van de businesscoach
Je hoeft niet alles zelf te doen
Elke keuze heeft een prijs. Als je kiest voor optie A, mis je optie B. Dat zijn opportuniteitskosten. Als student-ondernemer leerde Amy dat tijd haar kostbaarste bezit is. “Door taken uit te besteden, zoals mijn studio laten schoonmaken of notities overkopen, kon ik mijn tijd efficiënter gebruiken en meer verdienen. Het idee om een poetshulp in te huren als student leek eerst overdreven, maar toen ik mijn uurloon berekende, was de keuze snel gemaakt. Ook nu draag ik taken over. Boodschappen laten leveren kost me 5 euro, maar in het uur dat daarmee vrijkomt, kan ik veel meer verdienen. En soms neem ik een Uber om onderweg content voor sociale media te maken. In België heerst de cultuur om alles zelf te doen, maar hulp inschakelen is geen teken van zwakte. Zo kun je je focussen op de taken die het meeste opleveren.”
Pauzes zijn belangrijk
“Er was een periode dat ik altijd ‘aan’ stond. Ik checkte mails in bed en mijn meldingen gingen constant af. Mijn bedrijf eiste 24/7 aandacht op. Toen besloot ik drastische maatregelen te nemen. Ik kocht een analoge wekker, en mijn telefoon komt nooit meer in de slaapkamer. En de app OPAL blokkeert mijn werk- en sociale media apps tussen 8 uur ’s avonds en
’s ochtends. Ik track niet alleen mijn omzet, maar ook mijn gezondheid, stress- en slaaplevels, waardoor ik zwart-op-wit zie hoe belangrijk pauzes zijn. Er is altijd iets te doen, maar ik ben strenger geworden voor mezelf. Ik heb vaste start- en stopuren en middagpauzes, ik werk elke ochtend aan mijn journal, en sport soms overdag. Die regelmatige ontspanning helpt me sneller te herstellen van stress of een vervelende mail, en maakt me tot een toffere coach en vriendin.”
Denk na over je doelen
“Veel mensen belanden in een bore-out of burn-out omdat ze geen duidelijke doelen hebben. Hard werken weegt vooral zwaar als je geen richting voor ogen hebt. Doelen stellen en daarvoor beloond worden, geeft voldoening. In het begin van het jaar evalueer ik daarom acht levensdomeinen: carrière, financiën, relaties, ontspanning, community, persoon- lijke groei, gezondheid en woonplek. Ik duid aan hoe ik erop scoor en of er uitschieters zijn. Sommige mensen focussen zich bijvoorbeeld op hun werk, maar hebben geen seks meer. Vervolgens bepaal ik één tot drie jaardoelen. Dat zijn zowel resultaatgerichte doelen (bv. 10 000 euro sparen) als procesgerichte doelen, waarover je meer controle hebt (bv. dagelijks 10 000 stappen zetten). Bij grote doelen helpt een opdeling in trappen. Ik deel mijn omzetdoel bijvoorbeeld op in break-even, goed, fantastisch. Zo is het eerste doel sneller in zicht, waardoor ik gemotiveerd op weg kan naar het volgende doel.”
Will this matter in five years?
“Veel van onze zorgen zijn van voorbijgaande aard. Als je denkt in decennia in plaats van jaren, besef je dat datgene waarover je je druk maakt – een stomme brief, de stress om te solliciteren voor een hogere positie – op termijn niet uitmaakt. En omgekeerd: als het gaat over iets groots, zoals de droom voor een boek of podcast, ga er dan voor. Datgene waar je bang voor bent, is vaak exact dat wat je moet doen. Angst lijkt een teken om iets niet te doen, terwijl het faalangst is. Je brein wil pijn en gezichtsverlies vermijden. Ook ik ben bang als ik iets voor het eerst doe. Vóór mijn eerste grote event was ik een dag aan het huilen. In mijn podcasts en posts ben ik open over stress en fouten, maar ik toon ook dat durf het belangrijkste is wat je nodig hebt. De mindset volgt de actie.”