Twijfel je tussen yoga en pilates? Je bent zeker niet de enige. Hoewel beide populaire sporten elkaar aanvullen, voldoen ze aan heel verschillende behoeften en verwachtingen. Axelle, een ervaren coach in beide disciplines bij David Lloyd Club, helpt je om de verschillen beter te begrijpen zodat je jouw perfecte match kunt vinden.

Aan de ene kant het yoga: een eeuwenoude discipline, ontstaan in India duizenden jaren geleden. Hier is er geen druk: je beweegt, ademt en sluit vrede met je innerlijke zelf.

Axelle vat de essentie perfect samen: “Yoga is zoveel meer dan een sport. Het is een levensfilosofie. Met zijn houdingen en ademhalingstechnieken is het een reis die loopt via de beheersing van lichaam en geest.” Na een lange dag helpt deze praktijk je om spanning los te laten, met als bonus extreme lenigheid.

Pilates daarentegen, is een nieuwere discipline, gecreรซerd door Joseph Pilates in de twintigste eeuw. Deze methode richt zich op de diepere spieren, waarvan je het bestaan misschien niet eens kent. Axelle verduidelijkt: “Pilates concentreert zich meer op het lichaam en de houding, perfect om je lichaam te versterken. Het richt zich op diepgaande spierversterking en een beter begrip van de lichaamsmechanica.”

Als je op zoek bent naar een spirituele en holistische praktijk, is yoga iets voor jou. Maar als je liever een technische benadering wilt, gericht op fysieke vorm, dan past pilates misschien beter bij je.

Wat zijn je doelen?

Om te kiezen tussen yoga en pilates, is het belangrijk om je doelen te bepalen. Voordat je begint, stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken?ย 

Stress verminderen, spanning verlichten of wat rust vinden in je dagelijkse leven – yoga is je beste vriend. “Yoga is ideaal om de geest te kalmeren, de flexibiliteit te verbeteren en te heroriรซnteren. Het is ook een zeer voordelige praktijk voor mentale gezondheid,” legt de coach uit.

Jonge vrouw die yoga beoefent.

ยฉ David Lloyd Club

Maar als je liever je lichaam wilt versterken en je houding wilt verbeteren, is pilates een uitstekende keuze.

Axelle verduidelijkt de verschillen: “Mensen die houden van zichtbare resultaten, zoals een toename van kracht of een betere houding, kiezen vaak voor pilates. Het is ook een uitstekende optie als je chronische pijn of lichaamsonbalansen wilt aanpakken.”

Aan de andere kant richt yoga zich op degenen die zich willen heroriรซnteren op zichzelf en innerlijk evenwicht zoeken: “Bij yoga leren we de afgelegde weg te waarderen, in plaats van een onmiddellijke uitkomst te verwachten. Dit kan een echte uitdaging zijn voor degenen die gewend zijn aan een prestatiegerichte logica.”

Voor wie zijn deze sporten ideaal?

Je keuze hangt ook af van je temperament. Ben je meer een hyperactieve persoon, altijd in beweging, met een to-do list zo lang als je shopping wishlist? Yoga zou wel eens je tegengif kunnen zijn.

Foto van een pilatesles.

ยฉ David Lloyd Club

Maar als je houdt van gestructureerde methoden, zegt Axelle, “iemand die hyperactief of heel ongeduldig is, zal misschien moeite hebben met sommige vormen van yoga, zoals yin yoga, waar je minutenlang stil in houdingen blijft. Dit soort profiel voelt zich vaak meer op zijn gemak bij pilates, dat gestructureerder is en gebaseerd op herhalingen.” Pilates trekt vaak rationele geesten aan.

Kortom, als je een verbinding met je geest wilt zoeken terwijl je aan je lichaam werkt, dan is yoga ideaal. Voor degenen die gericht spierversterking willen en een methodische aanpak, is pilates een uitstekende optie. Maar geen zorgen, niemand is 100% het een of het ander.

Hoe verlopen deze verschillende lessen?

De structuur van de lessen kan ook van invloed zijn op je keuze. Bij David Lloyd Club beschrijft Axelle de verschillen tussen de twee: “Bij yoga beginnen we vaak met een meditatie of ademhalingsoefeningen om tot rust te komen, en eindigen we met een ontspanning, zoals savasana.” Deze beroemde houding waar je volledig ontspannen op je rug ligt. Het is een moment om de voordelen van de sessie te integreren.

Foto van een jonge vrouw die pilates oefent.

ยฉ David Lloyd Club

De pilateslessen zijn echter iets dynamischer: “Pilates begint met een warming-up gericht op de houding en richt zich op precieze en gecontroleerde bewegingen.” Ze voegt eraan toe: “We geven altijd de voorkeur aan de kwaliteit van de beweging boven de kwantiteit. Zelfs een kleine serie kan erg intens zijn als deze goed wordt uitgevoerd.”

Yogalessen leggen ook meer nadruk op de groepsdynamiek, vooral bij stijlen zoals de vinyasa of power Yoga. Pilates daarentegen, is vaak meer individueel, met apparatuur zoals de reformers.

En waarom niet allebei?

Twijfel je nog steeds? Volgens de coach kunnen yoga en pilates worden gecombineerd om het beste uit beide te halen: “De twee vullen elkaar heel goed aan. Bijvoorbeeld, iemand die veel yoga beoefent, kan baat hebben bij pilates om de dieper gelegen spieren te versterken en bepaalde houdingen te stabiliseren. En iemand die pilates doet, kan in deze andere sport een manier vinden om zijn flexibiliteit te verbeteren en geest te kalmeren.”