Ontdek de verschillende soorten pilates (en welke het best bij jou past)

Geüpdatet op 6 maart 2023 door Daphne Dorgelo
Ontdek de verschillende soorten pilates (en welke het best bij jou past)

Met een grote verscheidenheid aan pilates om uit te kiezen, kan het boeken van je eerste les verwarrend zijn. We vergelijken de verschillende vormen van deze sport - met een beetje hulp van een docent - en verklappen de voordelen voor je lichaam.

Grote kans dat je pilates hebt ontdekt door de hype op social media, want Instagram en TikTok staan vol van de ingewikkelde houdingen op gelukzalige tropische stranden. Toch bestaat het al even: pilates werd ontwikkeld door Joseph Pilates in het begin van de 20e eeuw en blijft sindsdien aan populariteit winnen.

Chantal Clabots, pilatesdocent bij yogastudio Neshama in Hasselt: "In elke les pilates wordt er een vaste reeks  van 34 oefeningen gedaan. Voor elke oefening gelden de volgende principes: concentratie, centering, controle, ademhaling, precisie en flow. Momenteel is er dan wel een evolutie van de verschillende soorten pilates gaande, maar in alle lessen blijven dezelfde principes gelden. Alle docenten geven er wel een eigen interpretatie aan."

Dit is het verschil tussen yoga en pilates

Wat is nu het grote verschil tussen yoga en pilates? Clabots legt uit: "Bij beide werken we aan kracht, stabiliteit en soepelheid, maar bij yoga gebeurt dat door middel van heel andere typerende oefeningen, bepaalde houdingen (asana’s), staand, zittend, liggend en meer, maar niet door middel van de door de meeste mensen gekende oefeningen op de mat."

Een tweede belangrijk verschil is dat bij yoga de aandacht vooral naar de geest gaat. De focus ligt op je sterk, stabiel, zelfzeker en rustig voelen in bepaalde houdingen, ook al voer je deze niet perfect uit. Het beoefenen van yogaposes is vooral bedoeld om de geest te versterken en tot rust te brengen en om het evenwicht tussen lichaam en geest te verbeteren. "Pilates richt zich meer op het fysieke aspect van het lichaam", aldus Chantal Clabots. "Voor mij is het belangrijk dat iedereen op zijn eigen tempo en volgens zijn eigen mogelijkheden kan deelnemen. Het is niet prestatiegericht, je moet het enkel voor jezelf doen en je niet vergelijken met wat anderen kunnen. Het is voor mensen die graag op een rustige manier willen werken aan hun lichaam, zonder de druk van het hoge tempo dat er in andere groepslessen meestal is."

5 soorten pilates uitgelegd

Er zijn verschillende soorten pilates, elk met zijn eigen unieke kenmerken en voordelen:

1. Pilates op de mat

Deze is de vaakst voorkomende vorm en wordt uitgevoerd op een mat op de grond. Je doet een reeks oefeningen gericht op het versterken van de kernspieren van het lichaam en het verbeteren van de flexibiliteit, het evenwicht en de houding. Het is belangrijk om hierbij één naadloze flow vast te houden. Deze vorm is dynamisch en gecontroleerd - en ja, je zweet ervan. Pilates op de mat is een goede optie voor beginners omdat er geen speciale toestellen voor nodig zijn.

Hier kan je een les pilates op de mat volgen

2. Reformer pilates

Pilates op reformers, grote toestellen, wint in sneltempo aan populariteit. De reformer is ontworpen om weerstand en steun te bieden tijdens de oefeningen, waardoor een full body workout mogelijk is die de spieren van de armen, benen en rug aanpakt. Daag je jezelf graag uit? Dan is reformer pilates een goed idee. Je pilateslessen worden ineens naar een geheel ander niveau getild.

Hier kan je een les reformer pilates volgen

3. Cadillac pilates

Geïnspireerd geraakt door Kate Hudson en Lady Gaga? Wij ook. Cadillac pilates wordt uitgevoerd op een toestel dat - je raadt het al - een 'cadillac' wordt genoemd. Doet wat denken aan een reformer, maar dan met extra hulpstukken. Ook hierbij kun je een full-body workout doen waarbij er flink aan de kernspieren, armen, benen en rug wordt gewerkt. Cadillac Pilates is vooral voor wie wil focussen op krachttraining. Let wel: omdat dit toestel veel functies heeft, is een personal trainer geen overbodige luxe.

Volg een les cadillac pilates in België

4. Barre pilates

Barre pilates is eigenlijk een combinatie van ballet-, pilates- en yoga-oefeningen. Je traint er opnieuw het hele lichaam mee: van bil tot bicep. Maar verschillend hieraan is dat je meer op balans en lenigheid traint. En je zal ook nog het gevoel hebben dat je op dans geïnspireerde bewegingen maakt. Welk resultaat dat geeft? Een strakker, fitter, sterker en leniger lichaam.

Deze sportstudios bieden lessen barre pilates

5. Stoelpilates

Pilates op een stoel kun je op twee manieren opvatten: het kan 1) simpelweg het uitvoeren van de oefeningen op een stoel zijn. Er zijn veel mensen die wel graag aan pilates willen doen, maar waarbij het niet lukt. Bijvoorbeeld vanwege duizeligheid of het hebben van problemen met lang staan. Maar het kan ook 2) pilates op een 'wunda chair' zijn. Dit simpele toestel, bedacht door de OG Joseph Pilates himself, is ontworpen om weerstand en steun te bieden tijdens de oefeningen. Hoewel de wunda chair minder bekend is dan zijn tegenhangers in de studio, zoals de reformer of cadillac, vinden sommige het compacte formaat handig om in huis te hebben.

Hier volg je pilates met stoelen

Tot slot, onthoud: het is nooit een slecht idee om de verschillende soorten pilates eens te oefenen en te kijken wat het best voor jou werkt.