Klaar met ‘Bridgerton’? Deze 17 kostuumdrama’s wil je zien

Geüpdatet op 3 juni 2024 door Georgia Rhodes, Naomi May en Lore Ginneberge
Klaar met ‘Bridgerton’? Deze 17 kostuumdrama’s wil je zien Netflix

Bridgerton gebinged? Deze klassieke of nieuwe kostuumdrama's zorgen voor evenveel kijkplezier.

Kostuumdrama's bieden een unieke vorm van comfort die je niet snel vindt in andere genres zoals komedies of romantische komedies. Ze bieden een ontsnapping uit het alledaagse leven en nodigen uit om de weelderige levensstijlen en huizen van de 18e en 19e eeuw in Engeland te verkennen, zoals weergegeven in 'Bridgerton' en 'Downton Abbey'. Ze slepen ons mee in dramatische en meeslepende verhalen over familieverplichtingen en verboden liefdes.

Series zoals 'The Crown' inspireren ons om onze comfortabele vrijetijdskleding te ruilen voor parels en baljurken. We zien dat trends zoals tweed, zijden hoofddoeken en gebreide truien weer in onze kledingkasten verschijnen, terwijl 'Bridgerton' ervoor heeft gezorgd dat fans overal op tweedehands websites zoeken naar korsetten, jurken met empirelijn en ellebooglange handschoenen.

Gelukkig zijn er talloze kostuumdrama's beschikbaar op streamingplatforms, die ons meenemen naar tijden waarin kledingstukken zoals Regency-taillebanden en lintdiademen veel gewoner waren dan de bikini's en badpakken van de zomer.

We hebben de beste kostuumdrama's op een rijtje gezet om te kijken, van 'The Crown' en 'Pride and Prejudice' tot klassieke Jane Austen-verfilmingen, die genoeg escapisme en vrolijkheid bieden voor vele gezellige zaterdagavonden thuis.

1. Emma

Een luchtig en humoristisch drama dat de zoektocht naar een gelukkig einde verkent door de ogen van Emma Woodhouse, gespeeld door Anna Taylor-Joy.

Te bekijken op Amazon Prime

2. Mary & George

Gebaseerd op het historische boek 'The King's Assassin' van Benjamin Woolley, volgt deze serie Mary Villiers en haar zoon George, die plannen smeden om de Engelse koning te verleiden.

Te bekijken op Apple TV

3. The Buccaneers

In deze serie, geïnspireerd door Edith Wharton's onafgemaakte roman, proberen dochters van nieuw rijke Amerikanen een aristocraat aan de haak te slaan in het Londen van de jaren 1870.

Te bekijken op Apple TV

4. Colette

In Parijs aangekomen, gaat schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette, gespeeld door Keira Knightley, romans ghostwriten voor haar man, wat leidt tot een strijd om creatieve eigendom en gendergerelateerde beperkingen.

Te bekijken op Amazon Prime

5. Lady Chatterley’s Lover

Emma Corrin en Jack O’Connell schitteren in deze verfilming van D.H. Lawrence's eens schandalige roman over een aristocrate die een hartstochtelijke affaire begint.

Te bekijken op Netflix

6. The Young Victoria

Deze film, mede geregisseerd door Martin Scorsese, toont de vroege machtsstrijd van koningin Victoria, met een gearrangeerd huwelijk dat leidt tot ware liefde.

Te bekijken op Amazon Prime

7. Poldark

Deze serie, die van Aidan Turner een huishoudnaam maakte, is gebaseerd op de eerste twee romans in de Poldark-serie van Winston Graham en mengt tranen, gelach en liefde.

Te bekijken op Amazon Prime

8. The Tudors

Deze serie, gebaseerd op de regering en huwelijken van koning Hendrik VIII, vermengt de drama van een soap met historische realiteit.

Te bekijken op Amazon Prime

9. Outlander

Gebaseerd op de historische romans van Diana Gabaldon, volgt 'Outlander' een Britse verpleegster die terugreist in de tijd naar het Schotland van de 17e eeuw.

Te bekijken op Netflix

10. Downton Abbey

De ultieme kostuumdrama, 'Downton Abbey' duikt diep in het leven van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden, tegen de achtergrond van het vroege 20e-eeuwse Yorkshire.

Te bekijken op Netflix

11. The Crown

Duik diep in het leven, de liefdes en hartbreuken van de Britse koninklijke familie, met inzichtelijke momenten die de regeerperiode van koningin Elizabeth II vorm hebben gegeven.

Te bekijken op Netflix

12. Pride and Prejudice

Misschien wel de beste verfilming van Jane Austen's klassieker, deze serie verkent liefde en maatschappelijke verwachtingen met memorabele momenten, waaronder een natte Mr. Darcy.

Te bekijken op Netflx

13. Little Women

Volg de vier jonge en onafhankelijke March zusters die hun dromen najagen tegen de achtergrond van de 19e eeuw.

Te bekijken op Netflix

14. The Personal History of David Copperfield

Een frisse kijk op het leven van de wees David Copperfield, die roem en fortuin zoekt, in een drama vol hoop en humor.

Te bekijken op Apple TV

15. Atonement

Een tragisch liefdesverhaal dat begint met een vreselijke fout en eindigt in hartzeer, met in de hoofdrollen James McAvoy en Keira Knightley.

Te bekijken op Apple TV

16. Lady Macbeth

De jonge Florence Pugh schittert als een tiener die trouwt met een oudere man, maar verliefd wordt en strijdt voor haar vrijheid in een pre-feministisch tijdperk.

Te bekijken op Apple TV

17. Queen Charlotte

In deze prequel van 'Bridgerton', focust 'Queen Charlotte' zich op een nieuw ensemble van karakters en verhaallijnen die zich afspelen binnen hetzelfde Regency Londen. Verwacht meer intrigerende romances, schitterende kostuums en dramatische wendingen.

Te bekijken via Netflix

Kijkplezier gegarandeerd voor liefhebbers van kostuumdrama's!