10 redenen om op skivakantie te gaan naar Les Trois Vallées

Geüpdatet op 5 april 2024 door Sam Vandenbosch
10 redenen om op skivakantie te gaan naar Les Trois Vallées Foto: Paul Besson

Het skiseizoen is in april nog niet voorbij. Onze redactrice testte het uit en geeft tien redenen om naar Les Trois Vallées te trekken.

April blijkt de ideale periode om alsnog een skivakantie te boeken. Mildere temperaturen, de zon op haar hoogtepunt, sneeuw die goed blijft liggen - in april is het in Les Trois Vallées gegarandeerd heerlijk skiën. Vul je vitamine D aan ondergedompeld in het zachte april-licht, laad je batterijen weer op in de bergen en geniet van de laatste skiweken in afwachting van het volgende winterseizoen.

1. Prachtige treinrit

Je skivakantie begint hier al vanop de trein. Met Eurostar reis je vanuit Brussel in slechts 7 uur naar Les Trois Vallées. Wij maakten een tussenstop in Parijs, waar we nog een uurtje meepikten vanop een zonnig terras, om erna verder te rijden richting eindstop Chambéry. In het gezelschap van vrienden kom je al in de sfeer in het gezellig drukke treinbarretje, waardoor je in geen tijd op de latten staat. Bovendien kan je vanuit de trein genieten van de prachtige voorbij rollende landschappen, waarbij zeker de laatste 2 uur aan filmische vergezichten tussen de bergen de moeite waard zijn.

les trois vallées
Foto: Alexis Brot
les trois vallées
Foto: Alexis Brot

2. Immens skigebied

Dankzij de natuurlijke troeven van het grootste skigebied ter wereld, de ligging en de sneeuwzekerheid, kun je met een gerust hart vertrekken naar een van de maar liefst 7(!) ski-oorden die deel uitmaken van Les Trois Vallées: Courchevel, Méribel, Brides-les-Bains, Les Menuires, Saint-Martin-de-Belleville, Val Thorens en Orelle. In het gebied liggen alle pistes tussen 1300 en 3230 meter hoogte, waardoor je er gegarandeerd kan skiën tot eind april. Met 600 km aan pistes biedt het immense gebied talloze mogelijkheden van beginner tot expert. Met behulp van een handige app kan je er een scala aan opwindende pistes van groen tot zwart verkennen. Daarnaast vind je er ook een XXL off-piste skigebied, voor de echte durvers.

les trois vallées
Foto: Arthur Bertrand
les trois vallées
Foto: Paul Besson

3. Plezier voor het hele gezin

Gelukkig is de magie van een wintersportvakantie niet enkel voorbehouden aan skiërs en snowboarders. Les Trois Vallées zorgt ervoor dat je met de hele familie of vriendengroep naar de bergen kan, inclusief kleintjes, ouderen of zij die niet mee kunnen op ski's. Zo zijn er speciale pistes en sneeuwparken met animatie voor kinderen en bestaat er voor niet-skiërs ook een voetgangerspas waarmee je de pistes gewoon al wandelend kan verkennen. Fan van spanning, snelheid en plezier? Dan zal je dol zijn op de talloze slee- en rodelbanen van Les Trois Vallées, ideaal als familie-activiteit.

les trois vallées
Foto: David Andre
les trois vallées
Foto: Arthur Bertrand

4. Actie naast de latten

Maar ook naast de latten valt er heel wat avontuur te beleven. Zo heeft Les Trois Vallées een zipline in Val Thorens, waarmee je doorheen het panoramische landschap vliegt. Of ga voor een wellicht nog grotere adrenalinekick, tijdens het paragliden.

les trois vallées
Foto: Arthur Bertrand
les trois vallées
Foto: Paul Besson

Houd je het toch liever wat rustiger? Dan zijn de sneeuwhonden misschien wel iets voor jou. Ontdek de magische winterscène met behulp van deze unieke, voorouderlijke sneeuwsport, waarbij je een onmiskenbaar gevoel van vreugde en vrijheid ervaart gedeeld met je viervoeter. Of trek een paar sneeuwschoenen aan en ga wandelen in de bossen van Courchevel of het Tueda natuurreservaat, ver weg van de gebaande paden. Hier ontdek je bij elke stap in de verse, diepe sneeuw, de geheimen van de plaatselijke flora en fauna.

les trois vallées
Foto: Arthur Bertrand

5. Ontspannen in de bergen

Een skivakantie is natuurlijk niet compleet zonder geweldige wellness-ervaring. Niets beter dan de spieren losmaken bij een massage of sauna, na een intense dag op de latten. Ook yoga kan je vanop de bergen doen. Rol je matje uit, kleed je lekker warm aan en begin de dag volledig 'zen'.

les trois vallées
Foto: Arthur Bertrand
les trois vallées
Foto: Arthur Bertrand

6. Ambiance op de après ski

Naast sport is Les Trois Vallées zeer gekend voor zijn après ski. Zo kan je meteen na het skiën terecht bij het gekende La Folie Douce in Val Thorens, om erna af te sluiten met een Apérol Spritz bij zonsondergang in het amusante Rond Point. Wie in de mood is en de avond nog verder wil zetten, kan naar Sully's, een café met live muziek dat zich in de late uurtjes ontpopt tot underground nachtclub.

7. Gevarieerde keuken

Van traditionele winterhut tot Michelin-sterren, in Les Trois Vallées is er een verscheidenheid aan restaurants. Ga zeker dineren bij Le Clos Bernard, een verfijndere zaak midden in de bergen met geruite tafelkleedjes, dat je bereikt na een wandeling met fakkel en alvast een glaasje glühwein om in de stemming te komen. Lunchen deden wij het liefst bij Buvette de Tuéda, gelegen in het hart van het nationale Vanoise park. Het lijkt er haast alsof je bij je grootmoeder op bezoek bent, maar wordt er verwarmd door een smaakvolle keuken. Verder staat het gezellige Lilie bekend om zijn lokale producten op ons lijstje, en gaan we langs bij Partajo in het centrum van Méribel om z'n heerlijke selectie Savoie wijnen.

les trois vallées
Foto: Paul Besson

Zeker niet te missen, zijn de kazen van de streek: fondue, raclette, tartiflette - een ovenschotel met aardappelen, uien en gegrilde spekjes bestrooid met gemalen reblochon - en natuurlijk de Beaufort kaas, hun nationale trots en ideaal bij een picknick op de piste.

les trois vallées
Foto: David Andre

8. Charmante stadjes

Ga voor een authentieke vakantie naar Méribel, waar de chalets traditie en moderniteit combineren met adembenemende uitzichten op de besneeuwde bossen. Ook is er heel wat te doen in het stadje, van shoppen over lokale marktjes tot Ierse pubs. Andere aanraders zijn het luxueuze Courchevel of het levendige en erg populaire Val Thorens.

les trois vallées
Foto: Paul Besson

9. Luxe hotels

Wij logeerden bij Hotel Le Tremplin, vlak gelegen aan de skiliften. Als je geen fan bent van de typische te kleine chalets en stapelbedjes, ben je hier aan het juiste adres. Met een ruime mooi ingerichte kamer inclusief living, terrasje en bad, toegang tot de spa, een gezellige lounge en een lekker ontbijt, hebben we hier heerlijk verbleven. Ook het wat meer luxeuze hotel La Chaudanne is zeker een kijkje waard, al kan je er ook gewoon reserveren voor het ontbijt bij hun restaurant Le 80. Bij 5-sterrenhotel Le Kaïla is het pas echt ontspannen, met sfeervol ingerichte kamers en een uitgebreide NUXE spa.

Hotel Le Tremplin

10. De mooiste uitzichten

Voor de mooiste uitzichten moet je zeker een wandeling maken doorheen het prachtige nationale park Vanoise en het meer Plan de Tuéda, met rondom rustgevende beekjes, indrukwekkende dennenbomen en een adembenemende kijk op de bergen. Nog een aanrader is ontbijten bij restaurant Les Pierres Plates op de top van La Saulire, waar je een magische zonsopgang op 2.738 meter hoogte kan meepikken, gevolgd door een afdaling over de verse piste.

les trois vallées
Foto: Paul Besson
les trois vallées
Foto: Paul Besson
les trois vallées
Foto: Paul Besson