No more ghosting! Datingapp Breeze transformeert modern daten

Geüpdatet op 10 januari 2024 door Sam Vandenbosch
No more ghosting! Datingapp Breeze transformeert modern daten

Daten zonder eindeloos swipen en chatten. Populaire datingapp ‘Breeze’ lanceert nu ook in België.

1 op 5 jongeren leert zijn lief kennen via een datingapp. Een groot getal, mààr dat betekent dat die andere 4 op 5 wel nog eindeloos aan het swipen is. Zo landen de cijfers wereldwijd op 366 miljoen datingapp gebruikers. Daarom lanceert het nieuwe Breeze een vernieuwde oplossing voor daten: hoewel het beginpunt ook een app is, wordt het swipen en chatten overgeslagen en kan je meteen overgaan naar de fysieke date. De app die in Nederland al erg populair is, met al meer dan 130.000 georganiseerde dates, lanceert eindelijk ook in Antwerpen, Leuven en Gent. Binnenkort is eveneens Brussel aan de beurt.

Offline is het nieuwe online

Je zal het als single ongetwijfeld - en tot grote ergernis - herkennen: je meldt je aan op een datingapp, verspilt uren aan swipen en chatten, om dan toch geen fysieke date te scoren. Zo zouden appgebruikers gemiddeld zo’n 140 profielen scannen tijdens het swipen, en dat meestal zonder resultaat. Wel, daar brengt Breeze verandering in. In tegenstelling tot andere apps heeft Breeze geen chatfunctie, maar moedigt het zijn gebruikers aan om meteen een fysieke date in te plannen. Na het doorgeven van beschikbaarheden, zorgt Breeze voor een reservatie in één van de partnerbars voor jou en je match. Ook no shows worden geblokkeerd van het platform.

Gedaan met dat ghosten

Deze app zegt dus officieel vaarwel tegen 'ghosting'. "Ongeveer één op vier van de datingapp gebruikers werd ooit geghost en zelfs tot 29% heeft ooit zélf de match opgeheven zonder daar een reden voor te geven", aldus Femke Konings die onderzoek doet naar datingapps aan de KU Leuven. "Kiezen is verliezen, lijkt nog steeds de slagzin op datingapps. En dat is ook helemaal niet verwonderlijk als zoveel alternatieve partners maar één swipe verwijderd zijn. Er is steeds een inwendig stemmetje dat zich afvraagt of er toch niet iemand nòg beter rondloopt".

Kiezen is verliezen, lijkt nog steeds de slagzin op datingapps

Ghosten is echter niet zonder gevaar, want onderzoek toont aan dat deze vorm van romantische afwijzing kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen, vooral als de ghosting als zeer onverwacht, negatief en ingrijpend werd ervaren. "Bovendien zijn adolescenten erg gefocust op hun eigen identiteit, waardoor ze al snel de schuld leggen bij zichzelf". Als onderzoekster is Femke dan ook hoopvol over een app als Breeze. "Via dating apps heb je de mogelijkheid om jezelf op een erg positieve manier voor te stellen doordat je kan nadenken over welke aspecten je wil benadrukken en welke je liever wil verbergen. Op die manier kan het gebeuren dat anderen een geïdealiseerd beeld van je krijgen, zeker naarmate je langer chat met iemand. Wanneer gebruikers uiteindelijk face-to-face met elkaar afspreken, kan er daarom teleurstelling plaatsvinden waarop er al snel geghost wordt. In die zin kan Breeze een oplossing bieden doordat de hoeveelheid online communicatie voor de echte ontmoeting gelimiteerd blijft.”

Deze app wìl dat je van ’t straat geraakt

Bovendien is er nog een belangrijk verschil tussen Breeze en andere datingapps, zoals Tinder en Bumble. De meeste platforms verdienen er net geld aan dat jij langer of intensiever op de app zit. Je meteen aan een lief helpen, levert hen helaas geen centjes op. Je aansporen om meer te swipen, meer reclame te zien en misschien zelfs een duurder abonnement te kopen, dan weer wel. Bij Breeze ligt dat anders: het slimme algoritme bezorgt de gebruiker dagelijks een gelimiteerd aantal interessante profielen om te liken. Eens de match er is, betaal je negen euro om de date te bevestigen en ook het eerste drankje in de deelnemende bar alvast te reserveren.

Oogje in het zeil

Nog een voordeel is dat de app de veiligheid van de ‘daters’ voorop stelt. Gebruikers worden op voorhand grondig gescreend en de dates worden georganiseerd in bars waar het personeel de taak krijgt om een oogje in het zeil te houden. Ook biedt Breeze een telefonisch ondersteuningssysteem aan waar daters terecht kunnen indien nodig. Tot slot zoeken ze nu ook naar voldoende LGBTQIA+- en vrouwvriendelijke bars om partnerships mee aan te gaan.