Curls & Fro’s oprichter Laila Alaoui organiseert grootste natural hair festival van de Benelux

Gepubliceerd op 30 oktober 2023 door Maya Toebat en ELLE België
Curls & Fro’s oprichter Laila Alaoui organiseert grootste natural hair festival van de Benelux Curl's & Fro's

In haar jonge jaren vond Laila Alaoui nauwelijks producten en kappers die gespecialiseerd waren in haar krullend haar. Daarom besloot ze getextureerd haar onder de aandacht te brengen met het Curls & Fro’s Festival. In november is het tijd voor de vijfde editie. “Het wordt het grootste natural hair festival van de Benelux.”

Terwijl mensen met krullend haar vroeger maar moesten hopen dat de gewone kapper hen begreep, kunnen ze tegenwoordig terecht bij krullenexperts. Dat werd tijd, maar toch is het aanbod nog niet ideaal. Laila vertelt: “Er zijn meer krullenkappers en  producten in België, maar er is ook een verkeerd aanbod. Zo hebben veel van die kappers nog niet alle krultypes geknipt, ze gebruiken verkeerde producten of knippen het haar te kort en niet in het juiste model.”

Je haar is een bron van zelfvertrouwen - Laila Alaoui

Was dat de aanleiding voor het eerste Curls & Fro’s-festival in 2020?

“Veel kappers begrepen inderdaad niet waarom er nood was aan kennis over krullend haar. Ik heb Curls & Fro’s opgericht om een brug te slaan tussen die professionals en de gemeenschap. We hebben vier missies: de gemeenschap adviseren, verbinden, entertainen en onderwijzen.”

Curls & Fro's Festival haar krullen
Curls & Fro's

Denk je dat mensen blijer zullen zijn met hun natuurlijke haar als ze het op de juiste manier leren verzorgen?

“Ja en daar willen wij bij helpen. Op het festival maken we mensen wegwijs in de verschillende producten. In de ‘Test your hair corner’ krijg je ook een haar-ID kaart met je krultype, densiteit en elasticiteit. Met die info moedig ik mensen aan om niet langer naar de makkelijke manieren te grijpen, zoals brushen en chemische producten. Dat vraagt ook een mentale overstap, want dikwijls is er een trauma aan verbonden. Getextureerd haar wordt vaak gediscrimineerd. Terwijl het niets is om je voor te schamen; je haar is juist een bron van zelfvertrouwen.”

Wat is er allemaal te doen op het festival?

“Het draait om meer dan alleen haar: er is aandacht voor beauty en sneakers, er zijn talks, dj’s en een kids corner. We willen de mensen niet alleen onderwijzen maar hen ook entertainen. Ook kappers en merken zijn aanwezig om te netwerken met elkaar en met de community. Het is mooi om te zien hoeveel krultypes er bestaan en hoe iedereen daar inventief mee omgaat.”

5 november, 13u-20u. Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191. Gratis toegang. Meer info via curlsandfros.be