Met deze haarverzorgingsroutine krijg je in 6 stappen de mooiste krullen ooit

Geüpdatet op 23 maart 2022 door Lore Ginneberge
Met deze haarverzorgingsroutine krijg je in 6 stappen de mooiste krullen ooit imaxtree
Op zoek naar de ideale haarverzorgingsroutine om je krullen vorm te geven, te hydrateren en gezond te houden? Van masker tot stylingspray, deze zes stappen bezorgen je de mooiste krullenbos ooit.

Gebruik het juiste haarmasker

Wanneer je mooie, zachte krullen wilt, is het aanbrengen van een haarmasker de eerste stap. Breng een keer per week een royale hoeveelheid aan op nat haar, van hoofdhuid tot lengtes, en laat 1 uur zitten. Zeker wie dichte krullen heeft, kan het product extra inwerken met de vingers. Pas na deze stap was je je haar.

Voor een goed masker hoef je niet ver te zoeken, plantaardige olie is prima! Gebruik bij voorkeur biologische, pure olie. Ga all the way met iets zwaardere oliën (olijf of zonnebloem), of maak een mengsel. Als je broos of vet haar hebt, kan een lichtere olie (druivenpit) wonderen doen.

Niet zo'n fan van huis- tuin-en-keukenbeauty? Zoek naar vochtinbrengende maskers op basis van druivenpitolie of castorolie, zoals het Strengthen & Restore Treatment Masque van SheaMoisture.

krullen haar verzorging masker
Jamaican Black Castor Oil masque, SheaMoisture, €15,99

Shop hier

Een voedende shampoo voor krullend haar

Als het masker lang genoeg heeft ingewerkt, is het de beurt aan shampoo. Om het masker grondig uit te spoelen en de olieresten te verwijderen, kan je je haar gerust twee keer wassen.

Voor welke  shampoo ga je? Kies eentje met natuurlijke ingrediënten, want de boters en oliën uit de natuur zijn alles wat je nodig hebt. Zo zijn er shampoos met essentiële oliën als pepermunt om de roots te reinigen of tea tree om de hoofdhuid te kalmeren. Of wat dacht je van een shampoo op basis van kokos of pitaya? Deze exotische vruchten zorgt voor rijke, lekker geurende haarverzorgingsproducten. De producten van Activilong worden bijvoorbeeld volledig in Frankrijk gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten als aloëvera, plantaardige glycerine en pitaya.

krullen shampoo
Acticurl curl activator shampoo, Activilong, €9,50

Shop hier

Sla conditioner niet over

In een haarverzorgingsroutine voor krullend of kroeshaar is conditioner onmisbaar. Het is namelijk dit product dat je haar zachter maakt waardoor het beter door te kammen is. Kies voor een conditioner uit dezelfde lijn als je shampoo, of zoek eentje die specifiek aangepast is aan jouw type krullen of haarproblemen. Zo heeft Aveda een variant die lichte hydratatie belooft, en eentje die dieper dieper inwerkt. Light moisture conditioner bevat snel absorberende oliën die droog haar verzachten en hydrateren, ideaal voor fijn tot middelfijn haar. Voor haartypes die meer medium tot dik zijn, is er de rijke en decadente deep
moisture collectie met 50% meer voedende boters.

aveda conditioner krullen hydratatie natuurlijk
Nutri Plenish light moisture conditioner, Aveda, €38,50

Shop hier

aveda krullen haarverzorgingsroutine
Nutri Plenish deep moisture conditioner, Aveda, €38,50

Shop hier

Een crème om je krullen te hydrateren

Je haar is nu schoon, maar de haarverzorgingsroutine is nog niet voorbij. Neem een kam, bij voorkeur een met brede tanden, en ontwar je natte haar volledig zonder het eerst uit te wringen. Als het glad is, kantel je je hoofd naar voren zodat je een gordijn van krullen voor je gezicht krijgt. Nu is het tijd om een speciale stylingcrème aan te brengen. De Moroccanoil Intense Curl Cream is een leave-in conditioner op basis van pure arganolie die de krullen diep hydrateert.

Moroccanoil curl cream krullen conditioner haarverzorgingsroutine
Intense Curl Cream Leave-in Conditioner, Moroccanoil, €37

Shop hier

Breng een dotje crème aan op je haar, net zoals een conditioner en werk deze in met je handen door de krullen te 'scrunchen': verzamel de lengtes in je handpalm en oefen een lichte druk uit door omhoog te gaan in de richting van de schedel. Herhaal dit voor het hele haar. Je zal zien dat de vochtige krullen zich geleidelijk vormen.

Een styling gel om je haarroutine af te maken

Voordat je je haar droogt, is er nog een laatste behandeling die je moet toepassen. Dit is een styling gel. Het doel van de gel is je krullen te beschermen tegen hitte en kou en ze in vorm te houden. Breng een heel klein beetje gel aan op je handpalm, verdeel het over beide handen en herhaal de scrunching stap. Dit zal de krullen modelleren en ze klaar maken om te drogen.

wella krullen haarroutine shaper gel crème styling
Nutricurls Curl Shaper, Wella, €12,95

Shop hier

Je haar aan de lucht drogen is de meest gezonde optie. Je kan het een beetje wilt uitwringen, gebruik dan een zachte handdoek of katoenen doek om te voorkomen dat de haarvezels breken. Heb je geen tijd om je haar natuurlijk te laten drogen? Kies dan voor een haardroger met aangepast opzetstuk dat je krullen zo min mogelijk beschadigt. Met een Dyson Supersonic lukt dat bijvoorbeeld erg makkelijk:

Shop hier

Een styling spray om je krullen dagelijks te verzorgen

Na het wassen heb je dankzij bovenstaande stappen sowieso een good hair day. Maar wat kan je de volgende dagen doen om je krullen mooi te houden? Een hydraterende stylingspray is net wat je nodig hebt voor een opfrissing die tegelijk hydrateert en vorm geeft. Kérastase ontwikkelde de Refresh Absolu spray voor 'second day hair' om je krullen te reactiveren.

kerastase curl manifesto refresh lotion krullen spray
Curl Manifesto Refresh lotion, Kérastase, €28,50

Shop hier

Zo ga je te werk: maak 's ochtends je haar licht vochtig met een sprayfles of je handen. Strijk de lengten glad tussen je handpalmen om het water te verdelen. Ga verder met het aanbrengen van de styling spray op je lengtes. Zodra het product goed geabsorbeerd is, sla je opnieuw aan het scrunchen met je hoofd naar voren of opzij.

LEES OOK: Zijn deze 5 mythes over natuurlijke haarverzorging correct? Een expert geeft antwoord