Is retinol gevaarlijk? Europa verstrengt regels voor skincare

Gepubliceerd op 11 oktober 2023 door Lore Ginneberge
Is retinol gevaarlijk? Europa verstrengt regels voor skincare Launchmetrics

Binnenkort wordt het gebruik van retinol in huidverzorging een stuk strenger in Europa. Is retinol dan gevaarlijk en verdient het nog steeds een plek in je skincareroutine?

Er is een flinke verandering op komst in de skincare-industrie - eentje die mogelijk effect heeft op je vaste beautyroutine. De Europese Unie plant namelijk nieuwe regelgeving voor retinol. Wat betekent dit voor jou en je geliefde retinolproducten? We vroegen het aan Dr. Annelies Avermaete, dermatoloog en oprichter van Skindr, een van de grootste online dermatologieklinieken in België en Nederland.

Wat is retinol en waarom is het zo populair?

"Retinol is een retinoïde, een vorm van vitamine A. Het is licht exfoliërend en bevordert celvernieuwing. Daarom wordt het gebruikt als anti-aging middel, maar ook in de behandeling van pigmentvlekken en acne," vertelt Dr. Avermaete.

De nieuwe Europese wetgeving rond retinol

De Europese Unie streeft naar een maximale concentratie van 0,3% retinol in cosmetische producten. "Dit betekent dat de industrie zich zal moeten aanpassen," zegt Dr. Avermaete. "Voor consumenten is een lagere concentratie retinol eigenlijk geen probleem. Zelfs bij lagere concentraties kun je een goed effect op de huid bereiken, maar dan met minder risico op irritatie en schilfering."

Waarom deze verstrenging?

De Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) heeft bepaald dat vitamine A veilig is in cosmetica tot een concentratie van 0,3%. Echter, overmatige inname van vitamine A kan een probleem zijn, vooral omdat het ook in voeding en supplementen voorkomt. "De beperking is positief omdat er bij vrij verkrijgbare producten geen doktersadvies gegeven wordt. Door de percentages in cosmetica te beperken, wordt het risico weggewerkt van te hoge inname van vitamine A," verduidelijkt Dr. Avermaete.

Veilig gebruik en alternatieven voor retinol

Het is belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken bij het gebruik van retinol. "De middelen maken je huid meer gevoelig voor zonlicht," waarschuwt Dr. Avermaete. Voor diegenen die op zoek zijn naar alternatieven, noemt zij producten op basis van niacinamide en hyaluronzuur.

Eerste keer retinol? Geen zorgen!

Als je een beginner bent, is het belangrijk om te starten met een lage concentratie. Je hoeft het product ook niet dagelijks te smeren, test bijvoorbeeld eerst om de andere dag en bouw dan op. "Een lage dosis is doeltreffend en perfect veilig. Gebruik de crèmes altijd 's avonds, erg dun, en gebruik de volgende ochtend een goede zonnecrème," adviseert Dr. Avermaete.

Kan ik mijn favoriete retinol blijven gebruiken?

De Europese Unie laat merken de tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe regel. Mogelijk kan het tot 2027 duren vooraleer skincareproducten met een retinolconcentratie hoger dan 0,3% daadwerkelijk uit de schappen verdwijnen. Toch is het nuttig om nu al een blik te werpen op je beautykast. Deze populaire retinolproducten zullen namelijk niet meer verkrijgbaar zijn in hun huidige samenstelling:

  • Paula's Choice 1% Retinol Treatment
  •  The Ordinary Retinol 1% Squalaan
  • Skinceuticals Retinol 5%
  • Drunk Elephant A-Passioni Retinol Cream
  • The Inkey List Super Solutions 1% Retinol Serum

Deze geliefde retinolproducten blijven wel beschikbaar

Retinol B3 anti-ageing serum, La Roche Posay
Retinol B3 anti-ageing serum, La Roche Posay

Shop hier

Smart NIght Clinical crème, Clinique
Smart NIght Clinical crème, Clinique via De Bijenkorf

Shop hier

Blue Pro-retinol Multi-correct cream, Biotherm
Blue Pro-retinol Multi-correct cream, Biotherm via ICI Paris XL

Shop hier

retinol Europa verbannen Medik8
Crystal Retinal 3, Medik8

Shop hier

Revitalift Laser X3 Puur Retinol Nacht Serum, L'Oreal Paris
Revitalift Laser X3 Puur Retinol Nacht Serum, L'Oreal Paris

Shop hier

retinol skincare verbannen Europa
Retinol 0.3 Nachtcrème, Skinceuticals

Shop hier