De beste verzorgingsproducten met niacinamide

Geüpdatet op 5 oktober 2022 door Lisa Aelvoet
De beste verzorgingsproducten met niacinamide IMAXTREE

Niacinamide is een veelzijdig bestanddeel in talloze verzorgingsproducten. Maar wat maakt van het goedje zo'n populair skincare ingrediënt? Wij stelden onze prangende vragen aan een dermatoloog.

Wat is niacinamide?

Dr. Stephanie Bracke, dermatologe bij de Huidkliniek in Oostduinkerke, legt uit dat niacinamide een vorm van vitamine B3 is. "Het helpt de talgproductie te reguleren en werkt ontstekingsremmend waardoor het een zeer goed huidverzorgingsingrediënt vormt voor alle huidtypes, ook voor de vette en acnegevoelige huid ", aldus Dr. Bracke.

LEES OOK: Deze haartrends ga je in het najaar 2022 overal zien

Wat doet het voor je huid? 

Niacinamide stimuleert de productie van ceramiden. Dit zijn lipiden - oftewel vetten - en een van de bouwstenen van onze huidbarrière. Ze houden de huid als het ware bij elkaar en zijn dus niet verwaarloosbaar. Volgens Dr. Bracke is vitamine B3 daarom een goed ingrediënt om een mooie huid te behouden. "Verschillende studies tonen aan dat het smeren van niacinamide de huidkwaliteit kan verbeteren. Het verhoogt niet alleen het hydratatieniveau van de huid maar werkt ook onstekingsremmend en verzacht roodheid. Daarnaast gaat het hyperpygmentatie tegen en vermindert het littekens. Verder verbetert niacinamide de huidelasticiteit waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen. Tenslotte beschermt het de huid - net als vitamine C - tegen de negatieve effecten van uv-stralen én kan het preventief werken tegen bepaalde vormen van huidkanker."

Hoe lang je het moet smeren om resultaten te zien? "Na een viertal weken zou je al een effect moeten waarnemen. Je merkt dan dat je huid meer begint te stralen", bevestigt Dr. Bracke af.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verso Skincare (@versoskincare)

Zo integreer je het in je beautyroutine

"Idealiter smeer je niacinamide best zowel 's ochtends als 's avonds. Omwille van de bescherming die het biedt tegen de zon, zou het vooral 's ochtends onderdeel moeten uitmaken van je routine, zéker in de zomer."

Daarenboven kan je het perfect combineren met andere ingrediënten. Dr. Bracke licht toe: "Niacinamide kan helpen de irritatie van verzorginsproducten met (een hoge concentratie van) vitamine A tegen te gaan. Bovendien vormt het in combinatie met een vitamine C-serum, een dagcrème en zonnecrème de ideale ochtendroutine met een goede bescherming tegen de zon. Tenslotte kan het ook in combinatie met hyaluronzuur of peelende producten als glycol en salicylzuur worden gebruikt."

Onze favoriete producten met niacinamide

1. Whitening Repair dag-en nachtcrème van Celestetic

Shopping-niacinamide-celestetic
Whitening Repair (50 ml), Celestetic, €64

Shop hier

2. Pure Niacinamide Serum 10 van La Roche-Posay

niacinamide-La-Roche-Posay
Pure Niacinamide Serum 10 (30 ml), La Roche-Posay, €43,50

Shop hier

3. Clinical Niacinamide 20% Treatment Serum van Paula’s Choice

niacinamide-paula's-choice
Clinical Niacinamide 20% Treatment Serum (20 ml), Paula's Choice, €54

Shop hier

4. [B3] Ampoule Hydra van SVR

niacinamide-SVR
[B3] Ampoule Hydra (30 ml), SVR, €22,55
Shop hier

5. Cicalfate Post-Acte Herstellende Emulsie van Avène

niacinamide-Avène
Cicalfate Post-Acte Herstellende Emulsie (40ml), Avène, €12,50

Shop hier

6. Nourishing Cream van Verso Skincare

niacinamide-Verso-Skincare
Nourishing Cream with Niacinamide (50 ml), Verso Skincare, €90

Shop hier

7. More Molecules van The Ordinary

niacinamide-the-ordinary
More Molecules Niacinamide 10% + Zinc 1%, The Ordinary, €7,95

Shop hier

LEES MEER: