Een gezond gebit? Volg deze tips & tricks

Geüpdatet op 29 september 2023 door ELLE Partner
Een gezond gebit? Volg deze tips & tricks

Hoe verzorg je je gebit - en eventueel dat van je kids - nu het best? Wij gingen te rade bij elmex en kregen naast heel wat tips & tricks antwoord op de hamvraag: poets je je tanden beter vóór of na het ontbijt?

Wanneer het aankomt op mondhygiëne, is er vaak veel onduidelijkheid. Uit verschillende hoeken volgen verschillende adviezen en het is niet altijd even gemakkelijk om daar je weg in te vinden. Daarom stelden wij onze meest prangende vragen aan mondhygiënespecialist elmex.

First things first, wanneer poets je je tanden het best?

Zowel voor kinderen als volwassen geldt het volgende advies: Je poetst je tanden het best tweemaal per dag: de belangrijkste keer is die voor het slapengaan - en dus na je laatste maaltijd. Je speekselproductie vermindert ‘s nachts immers aanzienlijk en speeksel is nodig om je tanden te beschermen tegen zuren die ontstaan bij eten en drinken. Daarenboven herstelt de fluoride in je tandpasta de schade die je overdag hebt opgelopen.

En dat ander keertje poetsen? 's Ochtends wacht je eigenlijk best een 45-tal minuten na het eten of drinken alvorens je je tanden poetst. Op die manier geef je je speeksel voldoende tijd om in te werken. Helaas, loop je hierbij het risico dat je vergeet om te poetsen. Ook is 45 minuten wachten niet altijd mogelijk, zeker niet bij kleine kinderen. Lukt dit niet, dan poets je je tanden beter vóór het ontbijt. Het verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT), zegt daarom dat het niet heel veel uitmaakt wanneer je precies poetst, het belangrijkste is dat je iedere beurt minstens twee minuten poetst.

Wat is het stappenplan van een goede mondhygiëne?

  1. Poets je tanden tweemaal per dag en dit minstens twee minuten lang. Door je tanden grondig te poetsen met fluoridetandpasta verwijder je bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken.
  2. Reinig de ruimten tussen je tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad.
  3. Gebruik fluoridemondwater om je gebit snel en eenvoudig extra bescherming te bieden tegen tandbederf.
  4. Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist voor een grondige controle en reiniging van je gebit.

Hoe poets je je tanden het best wanneer je last hebt van een gevoelig gebit?

Maak korte, horizontale bewegingen en poets ook de overgang van je tand naar je tandvlees zorgvuldig. Dit doe je door je tandenborstel in een hoek van 45 graden op je tandvlees te houden. Waak ervoor om niet te hard op je tandenborstel te drukken tijdens het poetsen. Tenslotte kan ook een tandpasta voor gevoelige tanden, zoals de elmex Sensitive Professional tandpasta soelaas bieden. Deze zorgt niet alleen voor pijnverlichting maar zorgt ook voor een betere zuurbestendigheid. Zo kan je de blootliggende, kwetsbare delen van je tanden beter beschermen.

©elmex

Hoe leer je jonge kinderen mondhygiëne aan?

Zorg voor een vast en leuk tandenpoetsritueel. Om de aanbevolen poetstijd van 2 minuten te halen, kan je bijvoorbeeld een verhaaltje vertellen van die duur (inspiratie hiervoor vind je op elmex.be). Leer je kids daarnaast van jongs af aan om hun tanden te poetsen volgens de 3 B’s: eerst de binnenkant, vervolgens de buitenkant en als laatste de bovenkant. Poets met een aangepaste tandenborstel en speciale baby-, kinder-, of junior tandpasta. Surf voor meer info naar elmex.be.

©elmex

Wat heeft je eetpatroon met mondhygiëne te maken?

Wanneer je suiker of koolhydraten eet, komen er bacteriën mee in je mond. Deze zetten suikers om in schadelijke suikerzuren die het tandglazuur oplossen. Gewone fluoridetandpasta helpt het tandglazuur te versterken maar pakt geen suikerzuren aan. De Anti-Cariës Professional tandpasta neutraliseert echter suikerzuren nog voordat ze het tandglazuur aanvallen en helpt op die manier tandbederf voorkomen. Een vuistregel: eet en drink maximaal vijfmaal per dag (dit is buiten water gerekend), en wacht 2 uur tussen je verschillende drink- en/of eetmomenten. Zo geef je je tandglazuur genoeg tijd om te herstellen.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met elmex.

LEES OOK:
Beautyhack: zo wordt je haar weer gezond en glanzend na de zomer

Dit zijn de beste lichte dagcrèmes voor jouw huid deze zomer
Minder brandstof en méér rijplezier met Nissan Juke Hybrid