Wat is er mis met fans? Steeds meer artiesten worden aangevallen op het podium

Gepubliceerd op 7 juli 2023 door Lore Ginneberge
Wat is er mis met fans? Steeds meer artiesten worden aangevallen op het podium @Beberexha

In een verontrustende nieuwe 'trend' worden popsterren steeds vaker aangevallen tijdens hun live optredens. Van Ava Max tot Bebe Rexha, kunnen artiesten zich nog veilig voelen op het podium?

Van het gooien van telefoons tot het bestormen van podia en het toetakelen van zangeressen: recentelijk hebben een reeks schokkende incidenten de wereld van de popmuziek op zijn kop gezet, waarbij sterren als Ava Max en Bebe Rexha fysiek werden aangevallen tijdens live-optredens. Een verontrustende en gevaarlijke tendens.

Ava Max toegetakeld door fan

Ava Max, de iconische popster, kreeg het zwaar te verduren toen een doorgedraaide fan uit het publiek het podium bestormde en haar aanviel tijdens een optreden in Los Angeles op 20 juni. De aanvaller sloeg haar zo hard dat hij de binnenkant van haar oog krabde.

@secretchaos4 Ava Max got attacked on stage. #avamax @Ava Max ♬ original sound - secretchaos4

Bebe Rexha krijgt telefoon naar haar hoofd

Slechts een paar dagen voor Ava's incident, beleefde Bebe Rexha een al even schokkend moment op het podium. Tijdens haar concert in New York op 18 juni werd Bebe in haar gezicht geraakt door een mobiele telefoon, die zonder enige aanleiding door een man uit het publiek werd gegooid. Een blauw oog en drie hechtingen later zette Bebe dapper door en verzekerde haar fans dat ze oké was - een bewijs van haar kracht en doorzettingsvermogen. De 27-jarige dader werd intussen opgepakt en wordt veroordeeld voor mishandeling omdat hij zijn telefoon gebruikte als wapen.

@dailymail Replying to @crazycupmama Bebe Rexha shows her injury after being hit by fan’s phone during concert #fyp #beberexha #viral #shocking ♬ original sound - Daily Mail

Artiesten steeds vaker aangevallen

Helaas zijn Ava en Bebe geen uitzonderingen op de regel. Boyband-veteraan Harry Styles heeft al een bizarre reeks voorwerpen naar hem gegooid gekregen, variërend van kegels tot waterflessen. Countryster Kelsea Ballerini werd op 5 juli in het gezicht geraakt door een armband en moest haar show onderbreken omdat ze zich onveilig voelde. Diezelfde avond gooide iemand een telefoon naar Drake's arm tijdens diens optreden in Chicago. Hoewel de Canadese rapper zijn show gewoon doorzette alsof er niets aan de hand was, had dit incident ook fout kunnen aflopen.

Het lijkt erop dat steeds meer artiesten het doelwit worden van deze zorgwekkende trend.  Social media wordt overspoeld met reacties van zowel fans als collega's in de industrie. Zanger Charlie Puth sprak zich uit op Twitter: "Deze trend... moet stoppen," en hij voegde er krachtig aan toe dat "het respectloos en erg gevaarlijk is." Ook Adele, die zelf een paar keer op de hak is genomen tijdens optredens, uitte haar bezorgdheid. Tijdens haar Las Vegas show afgelopen weekend onderbrak ze haar optreden om het publiek toe te spreken over deze kwestie: "Is het jullie opgevallen dat mensen op dit moment de showetiquette vergeten en gewoon met dingen gooien op het podium?" vroeg ze aan haar fans.

@etalkctv Adele addresses the string of fans throwing things at concerts, “threatening” her audience with her t-shirt gun. 😂 (🎥: TT/AdxlesGirl) #Adele #concert #WeekendsWithAdele #BebeRexha #AvaMax #Pink ♬ original sound - etalk

Frank Salzano, een entertainment- en sportadvocaat, ziet de toename van geweld tegen artiesten tijdens live-evenementen als een bijproduct van de voortdurende toegang die fans hebben tot hun favoriete beroemdheden via sociale mediaplatforms. Hij zegt daarover aan Newsweek dat deze 'toegang' leidt tot een vals geloof dat fans het recht hebben om te doen wat ze willen, waardoor ze vaak een duidelijke grens van fatsoen overschrijden en in sommige gevallen zelfs tot crimineel gedrag overgaan.

Deze incidenten tonen aan dat artiesten - ongeacht hoe beroemd ze zijn - recht hebben op hun veiligheid en respect verdienen.