Batoemi, Georgia: waar zee en bergen elkaar ontmoeten

Gepubliceerd op 6 juli 2023 door ELLE Partner
Batoemi, Georgia: waar zee en bergen elkaar ontmoeten © Batoemi, Georgia

Tussen de Zwarte en de Kaspische Zee, verscholen tussen de golven en de bergen, ligt Georgië, een land met fabelachtige landschappen en een hoogwaardig toerisme voor al wie eens een minder ‘klassieke’ bestemming wil.

Batoemi, de prachtige hoofdstad van de regio Adzjarië, onthult haar verborgen schatten. Ze heeft een charmant, perfect gerestaureerd oud centrum en draagt nog steeds de sporen van haar verleden als belangrijke haven tussen Europa en de Zwarte Zee. Als je je blik naar boven richt, zie je de skyline van schitterende wolkenkrabbers en luxueuze hotels tegen een achtergrond van besneeuwde bergen. De Batumi Boulevard – een van de langste promenades ter wereld aan zee – is omzoomd met magnolia’s en biedt 8 kilometer lang wandelplezier tussen dansende fonteinen, palmbomen, loungebars, kinderattracties, zuilengalerijen en beeldhouwwerken.

© Batoemi, Georgia

Natuur en cultuur

Gerenommeerde internationale architecten droegen hun steentje bij aan deze stad, waardoor ze nu een echte referentie is. De botanische tuin, die zijn deuren opende in 1912, is een fris stukje natuur met plantensoorten van over de hele wereld. 

Het bekende beeldhouwwerk ‘Ali and Nino’ van kunstenares Tamara Kvesitadze werd gecreëerd als symbool van eeuwige liefde, maar vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen twee geliefden met een verschillende religie. Zeer aangrijpend.

Een andere niet te missen bezienswaardigheid is de Batumi Piazza, een van de mooiste pleinen van Georgië. Tussen het mozaïekwerk en de glas-in-loodramen gaan unieke kunstwerken schuil. Er vinden buitengewone events plaats, zoals de concerten van Placido Domingo, Macy Gray, Michel Legrand enz.

Hogerop, op 13 kilometer van het stadscentrum, vind je het archeologisch centrum en het Gonio-Apsaros Fortress. Deze plekken vertellen de geschiedenis van het fort, toen het de stad moest verdedigen tegen de Romeinse, Ottomaanse en Byzantijnse invasies. Het fort zag het levenslicht in de 1e eeuw na Christus en werd zelfs vermeld door Plinius de Oudere.

Drie van de vier nationale parken van Adzjarië – Mtirala, de beschermende zones van Koboeleti en die van Kintrishi – werden door Unesco erkend als natuurlijk werelderfgoed. Een rijke cultuur binnen ieders handbereik.

Een totaal ander oorden

Met meerdere internationale toerismeprijzen op zijn naam, is Georgië een plek om met een open hart en een glimlach te ontdekken. Het is een buitengewone combinatie van cultuur, natuur, bezienswaardigheden, en een heerlijke gastronomie die de invloeden van het Oosten en het Westen perfect combineert.

Laat je tenslotte verwonderen door het Georgisch alfabet, een fijn schrift met veel krullen en dunne halen, en laat je meevoeren door de hypnotiserende polyfone gezangen.

© Batoemi, Georgia

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Visit Batumi.
visitbatumi.com

LEES OOK:
Martini viert zijn 160 jaar in stijl
Proef de zomer met Mangaroca Batida de Côco
6 films die je deze zomer in de bioscoop moet zien