Met deze 10 low-intensity sporten blijf je ook op warme dagen actief

Geüpdatet op 3 juli 2023 door Lotte Gillis en ELLE België Foto’s: Unsplash
Met deze 10 low-intensity sporten blijf je ook op warme dagen actief

Als de thermometer roodgloeiend staat is het geen goed idee om intensief te sporten. Wil je toch actief blijven? probeer dan deze low-intensity sporten.

Als je wil sporten op dagen met 25 graden of meer zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hoe warmer het wordt, hoe gevaarlijker het is om te sporten. Er hangt dan minder zuurstof in de lucht en dat is nu net iets wat je extra hard nodig hebt als je sport. Als je toch niet een hele dag in je luie zetel wil zitten kan je kiezen voor low-intensity sporten, of andersgezegd sporten aan een lage intensiteit die je hartslag niet de hoogte injagen.

1. Wandelen

Wandelen is de ultieme lage-intensiteitssport. Je smartphone komt niet voor niets met een ingebouwde stappenteller. Probeer de vlakke zon te vermijden en maak een wandeling in het bos. Geen bos in de buurt? Dan is de loopband ook nog een optie!

2. Yoga

Heb je de dag ervoor een high-intensity work-out gedaan? Dan is yoga de ideale manier om je lichaam hiervan te laten herstellen. Bij yoga rek je je spieren uit wat spierpijn voorkomt. Daarnaast is het ook nog eens een goede manier om even tot rust te komen.

3. Golf

Golf wordt nog vaak onderschat en toch is het de perfecte lage-intensiteitssport. Het is dan wel belangrijk dat je het golfkarretje zo veel mogelijk achterwege laat. Zo train je niet alleen je armen, maar geraak je tegelijk aan je stappendoel.

4. Fietsen

Voor fietsen geldt hetzelfde als bij het wandelen. Zoek een schaduwrijk bos op voor een ontspannende fietstocht of maak een ritje op de hometrainer. Als je voor de eerste optie gaat, kies dan zeker voor een parcours met weinig hellingen.

5. Roeien

Deze sport is goed voor je conditie en toch ontspannend. Als je een roeimachine gebruikt, kies dan voor een laag wattage. Maar het is nog leuker om een rivier te trotseren met een kajak. Je bepaalt zelf het tempo en geniet ondertussen van de zon en het verfrissende water.

6. Pilates

Pilates is vergelijkbaar met yoga en dus ook geschikt als je in de dagen voordien intensief gesport hebt of last hebt van een blessure. Leuk weetje: pilates werd uitgevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten weer fit te krijgen.

7. Krachttraining met lichte gewichten

Ben je geen fan van cardio, maar wil je toch sporten op warme dagen? Dan kan je nog steeds aan krachttraining doen. Kies voor gewichten die half tot drie kwart zo zwaar zijn als de gewichten die je normaal gebruikt en herhaal de oefeningen meerdere keren.

8. Zwemmen

Dit is misschien wel de meest ideale sport tijdens warme dagen. Je traint er niet alleen je spieren mee, je koelt ondertussen ook nog eens af. Zwemmen is bijzonder goed voor je spieren en ideaal voor wie rugklachten heeft.

9. Traplopen

Misschien niet de eerste sport waar je aan denkt bij low-intensity sporten, maar als je een laag tempo aanhoudt kan je je hartslag toch stabiel houden. Als je deze oefening op de stairmaster doet, is het belangrijk om niet hoger dan niveau 3 te gaan. Woon je in een appartement? Ga dan met de lift naar beneden en neem de trap terug naar boven.

10. Rustige zumba

Deze is er eentje voor de dansers onder ons. Hoewel zumba heel intensief kan zijn, bestaan er ook veel rustigere vormen. Tutorial filmpjes vind je onder zoektermen als 'low-intensity zumba', 'beginners zumba' of 'no jumping zumba'.