Techno yoga is de ideale sport voor wie rust én energie wil

Geüpdatet op 17 juli 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Techno yoga is de ideale sport voor wie rust én energie wil ©Pexels

Een onverwachte combinatie, maar zo leuk: techno yoga. Ontdek hoe je op de beats van technomuziek innerlijke rust en fysieke energie kan bereiken.

We linken de harde beats van technomuziek niet direct aan de rustige tantra's van yoga. Toch zijn het net die twee dingen die techno yoga combineert. Je wisselt yogaposes af met spontane dansbewegingen. Dat kan in een gewone sportclub, maar ook in een technoclub. Techno yoga gaat dus in tegen de brave reputatie van klassieke sportvariant.

Wat is techno yoga?

De naam spreekt voor zich: het is yoga op technomuziek. De klassieke yogaposes worden daarbij wel afgewisseld met dans. Daarbij gaat het niet om een aangeleerde choreografie, maar om spontane bewegingen die je voelt op de technomuziek. Het doel is nog steeds om te ontspannen en innerlijke rust te bereiken. Techno yoga is een laagdrempelige vorm van yoga die dankzij zijn focus op muziek en dans een groter publiek aanspreekt dan de klassieke vorm. Dat het technogedeelte daarbij even belangrijk is als het sporten, tonen sommige sportclubs aan door hun lessen te organiseren in een technoclub. Anderen nodigen dan weer een DJ uit of proberen in hun eigen studio een clubsfeer te creëren met de belichting.

Waarom yoga combineren met technomuziek?

Technomuziek en yoga lijken op het eerste gezicht een tegenstrijdige combinatie, maar dat is niet helemaal zo. Zowel de sport als de muziek wil mensen een hogere staat laten bereiken. Bij yoga gebeurt dat via lichaamsbeweging, tantra's en meditatie. In de technocultuur wordt een hogere toestand bereikt via harde beats, psychedelische middelen en spontaan dansen. Techno yoga combineert dus het beste van beide werelden.

Techno yoga uitproberen

Doordat techno yoga een vrij recent fenomeen is kan je de sport nog niet beoefenen in ons land. Net over de Nederlandse grens worden er wel regelmatige events georganiseerd waar je de sport kan beoefenen. Geen zin in een lange verplaatsing? Dan kan je de nieuwe yogavorm altijd uitproberen via een online tutorial.

LEES OOK: Puppy's, paarden of geiten, ze kunnen allemaal je yoga-buddy worden