Hoe red je beschadigd haar na het bleken?

Geüpdatet op 3 juli 2023 door Daphne Dorgelo
Hoe red je beschadigd haar na het bleken? Shutterstock

Als je niet bereid bent platinablond haar op te geven, moet je extreem goed voor je haar zorgen. Na een grondige rondvraag bij echte nep-blondines, geven we de beste tips.

Je haar ontkleuren kan voor een prachtige en gewaagde coupe zorgen. Echter, het kan ook leiden tot beschadigd haar dat zijn glans, elasticiteit en gezondheid heeft verloren. Gelukkig zijn er effectieve manieren om gebleekt haar te herstellen en te verzorgen. We delen onze waardevolle tips om je gebleekte lokken nieuw leven in te blazen en hun natuurlijke schoonheid te herstellen.

Wat is het verschil tussen droog en beschadigd haar?

Droog haar en beschadigd haar worden vaak door elkaar gehaald vanwege verschillende redenen. Ten eerste hebben ze overlappende symptomen, zoals dofheid en broosheid, maar ook gemeenschappelijke oorzaken, zoals het overmatig gebruik van hitte-stylingtools, blootstelling aan de zon en, inderdaad, bleken. Je kunt ook het idee hebben dat droog haar automatisch beschadigd is, omdat het haar er broos en dof uitziet. Daarnaast kunnen commerciële haarverzorgingsproducten soms ten onrechte beweren dat ze zowel droog haar als beschadigd haar kunnen behandelen, wat de verwarring verder vergroot. Het is belangrijk om te onthouden dat droog haar en beschadigd haar verschillende oorzaken hebben en verschillende behandelingsmethoden vereisen. Zo is er bij droog haar simpelweg een tekort aan vocht. Het haar kan er dof en broos uitzien en aanvoelen, en het mist de natuurlijke glans en elasticiteit. Beschadigd haar heeft eerder gespleten haarpunten, breuk, een gebrek aan glans en elasticiteit en een ruwe textuur. Twijfel je nog? Aarzel niet om het aan je kapper te vragen.

7 manieren om beschadigd haar te verzorgen

1. Hydrateer je ontkleurde lokken intensief

Het bleekproces kan het haar uitdrogen, waardoor het broos en kwetsbaar wordt. Hydratatie is essentieel om de vochtbalans te herstellen en het haar te versterken. Gebruik diep voedende haarmaskers en conditioners die speciaal zijn ontworpen voor beschadigd haar. Ingrediënten zoals kokosolie, arganolie en sheaboter zijn bijzonder effectief in het hydrateren van gebleekt haar.

Replenish Mask, Authentic Beauty Concept, €38,60

Shop hier

2. Vermijd hitte op ontkleurd haar

Warmte kan het gebleekte haar verder beschadigen en uitdrogen. Beperk het gebruik van hete stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen. Als je toch warmte wilt gebruiken, zorg dan absoluut voor een hittebeschermende spray om je lokken te beschermen.

Nutritive Creamy milk hittebescherming, Ethè, €23

Shop hier

3. Kam je gekleurde haar voorzichtig

Gebleekt haar is vaak kwetsbaar en kan gemakkelijk breken. Gebruik een brede kam met zachte tanden om voorzichtig klitten en knopen uit het haar te verwijderen. Begin vanaf de onderkant en werk geleidelijk omhoog om schade te voorkomen. Voorzichtigheid is essentieel!

Wide tooth comb, Tangle Teezer, €11,90

Shop hier

4. Laat gebleekt haar regelmatig knippen

Dode en gespleten haarpunten zijn veelvoorkomende problemen bij gebleekt haar. Regelmatig een bezoekje aan de kapper helpt om deze beschadigde delen te verwijderen en het haar er gezonder uit te laten zien. Je kunt natuurlijk je moeder/vriendin/buurvrouw/neef vragen om de puntjes eraf te knippen, maar een kapper kan je vaak tegelijk van goed advies voorzien.

5. Verzorg je haar van binnenuit

Gezond haar begint van binnenuit. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamine E, vitamine C, biotine en omega-3 vetzuren. Deze voedingsstoffen bevorderen de haargroei en ondersteunen de gezondheid van het haar. Er zijn ook verschillende supplementen op de markt die verschillende vitaminen en mineralen in één samenbrengen. Krijg je die grote tabletten soms maar moeilijk doorgeslikt? Dan hebben we nog een tip voor je:

Hair Vitamines, Yummygums, €23,95

Shop hier

6. Bescherming je lokken tegen de zon

Niet alleen warme tools, maar ook blootstelling aan de zon kan gebleekt haar natuurlijk verder beschadigen. Gebruik opnieuw producten met UV-bescherming of draag een hoed of sjaal om je haar te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.

Sun melkachtige haarolie protect hydra, Nuxe, €19,49

Shop hier

Professionele behandelingen voor beschadigd haar

Overweeg ook om eens een professionele haarbehandelingen te doen zoals een keratinebehandeling of K-water-behandeling. Dit kan een kleine investering zijn, maar het zal je lokken en grote boost geven. Deze behandelingen helpen namelijk om beschadigd haar te herstellen en de glans en veerkracht te verbeteren. Ook bestaan er behandelingen in België die verder gaan dan dat, namelijk voor wanneer er al haaruitval is.

1. Haaruitval: Hairstetics bij Carpe Clinic

beschadigd haar bleken

Hairstetics, een bedrijf voor medische apparatuur gevestigd in Tel Aviv, Israël, heeft een innovatief product geïntroduceerd genaamd het Hairstetics apparaat bij Carpe Clinic. Dit apparaat biedt een veilige en synthetische oplossing voor de behandeling van androgene alopecia bij zowel mannen als vrouwen. Het apparaat is uitgerust met een gepatenteerd verankeringssysteem en wordt met een vooraf geladen cartridge in de hoofdhuid geïmplanteerd, wat resulteert in een natuurlijk ogend haar.

Het Hairstetics synthetisch haar, beschikbaar in zeven verschillende kleuren en twee verschillende lengtes (18 cm en 40 cm), wordt geïmplanteerd in de getroffen regio. Of je nu de voorkeur geeft aan lang, recht of golvend haar, er is een optie die bij jou past. De procedure is vrijwel pijnloos en duurt slechts 30-45 minuten, waarbij real-time aanpassingen mogelijk zijn. Het Hairstetics haar kan worden gestyled en je hebt zelfs de mogelijkheid om je natuurlijke haar te verven in de kleur van de gekozen haarimplantaten, zodat er een naadloze overgang ontstaat tussen het synthetische haar en je eigen haar, resulterend in een prachtige volle haardos. We hebben de synthetische haren met eigen handen gevoeld, en kunnen je vertellen: niemand - incluis jijzelf - zal merken dat het geen menselijk haar is.

Aangeboden vanaf €350 bij Carpe Clinic, Jos Smolderenstraat 46B, 2000 Antwerpen

2. Glans herstellen: K-water-behandeling

De K-water-behandeling is een nieuwe lamellaire behandeling van Kérastase die je haren weer intensief doet glanzen, voor een kapsel dat heerlijk licht aanvoelt. Je kapper kan de behandeling voorstellen, waarna er een lichte en heldere samenstelling wordt aangebracht in je haar: K Water. Het verrassende is dat het in feite geen water bevat, maar een combinatie van glycol en verzorgende ingrediënten die samenwerken. Zodra het in contact komt met water, hechten de verzorgende ingrediënten zich onmiddellijk aan het haaroppervlak en vormen ze een gladde afwerking. Het haar is nu beter beschermd tegen breuk en is gemakkelijker te kammen, föhnen en stylen. Het haar voelt direct erna zijdezacht aan en heeft een opvallende glans die zelfs een beetje lijkt op glas. Het beste? Het duurt maar een paar seconden om aan te brengen, dus de behandeling is zo gedaan.

Aangeboden voor €25 bij meerdere Kérastase salons in België, voor de zekerheid of ze de behandeling aanbieden, bel je het best op voorhand.

3. Gespleten haarpunten: Le Grand Soin Cheveux Régénérant, Restructurant

Sisley biedt een behandeling, genaamd Le Grand Soin Cheveux Régénérant, dat volledig gewijd is aan de gezondheid van het haar. Zoals gebruikelijk voor een gezichts- of lichaamsmassage, word je eerst gevraagd om een gedetailleerde vragenlijst in te vullen over je haargewoonten, gevoelens en verwachtingen. Dan begint een gepersonaliseerd, ontspannend, holistisch protocol. Er is een ontspannende en revitaliserende massage geïnspireerd op de eeuwenoude Shiatsu, van de bovenkant van het hoofd tot de schouders en het decolleté, en een warm stoombad om de hoofdhuid te ontgiften terwijl de actieve ingrediënten in de behandelingen dieper kunnen doordringen. De behandelingen zijn vanzelfsprekend van Hair Rituel by Sisley, de haarverzorgingslijn van het Franse merk, geselecteerd op basis van jouw haartype. Er worden producten aangebracht zoals een balsem, een masker en reinigende verzorgingsproducten om gebroken punten en haaruitval tegen te gaan.

Aangeboden voor €270 (1,5 uur) bij Maison Sisley in Brussel, Jean Stasstraat 18, 1060 Brussel