Controversiële HBO-serie The Idol gaat (eindelijk) in première

Geüpdatet op 23 mei 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Controversiële HBO-serie The Idol gaat (eindelijk) in première © HBO

Op 22 mei gaat de HBO-serie The Idol in avant-première op het filmfestival van Cannes. Twee weken later, op 5 juni, kan het grote publiek de veelbesproken serie bekijken. Wat we ervan kunnen verwachten is nog altijd niet helemaal duidelijk, want alle aandacht ging tot nu toe naar de controverse rond de reeks.

Er gaan de laatste maanden verschillende geruchten rond over de nieuwe HBO-serie The Idol. Er zou heel wat misgelopen zijn bij de productie, waardoor de releasedatum telkens werd uitgesteld. Een aantal crewleden zou ook allesbehalve tevreden zijn over het eindresultaat. Veel meer dan geruchten weten we nog niet, maar daar zal binnenkort dus verandering in komen.

Vaag plot

Volgens HBO vertelt The Idol het verhaal van Jocelyn (Lily-Rose Depp) die na een zenuwinzinking tijdens haar laatste tour haar status als beste en meeste sexy popster wil terugwinnen. Dat doet ze met de hulp van Tedros (Abel “The Weeknd” Tesfaye), de eigenaar van een nachtclub en tegelijk ook een sekteleider. Al snel krijgen de twee een relatie, waarin Jocelyn zichzelf seksueel ontdekt.

Sterrencast

Naast Lily-Rose Depp en Abel Tesfaye, duiken nog andere bekende namen op in de cast van The Idol. Zo speelt de Australische zanger, acteur en Youtuber Troye Sivan mee. De serie wist ook BLACKPINK-zangeres Jennie Kim te strikken. Verder duiken ook Dan Levy (o.a. Shitt’s Creek), Hari Nef (o.a Marvelous Mrs. Maisel) en Tyson Ritter (o.a. Miss You Already) op.

Controverse neemt toe

Al van bij het begin omschreef HBO The Idol als een provocerende reeks die de duistere kanten van de muziekindustrie zou onthullen. De serie werd al snel gelinkt aan Euphoria, een andere HBO-reeks die stof deed opwaaien door naaktheid, drugs en seks expliciet in beeld te brengen.

De controverse nam toe door een artikel in het tijdschrift Rolling Stone over de vervanging van regisseur Amy Seimetz en een deel van de crew. In dat artikel staat dat Abel Tesfaye niet tevreden was met de feministische blik van de reeks. Hij wilde dat het verhaal meer over zijn personage ging. Daardoor kreeg Sam Levinson, die Euphoria regisseert, het project doorgeschoven. Hij zou volgens de bronnen van Rolling Stone het script volledig aangepast hebben. Daardoor is het volgens hen geen reeks meer over Jocelyn die haar seksualiteit ontdekt, maar over een man die haar misbruikt. Levinson veranderde niet alleen de insteek, hij maakte de beelden ook explicieter. Zo zouden er tal van verkrachtingsscènes zitten in The Idol. Een van de bronnen van Rolling Stone omschrijft de serie zelfs als “martelporno”.

Bovendien was The Idol al voor 80% opgenomen toen Levinson erbij gehaald werd. Hij wilde heel wat scènes opnieuw opnemen, omdat ze niet aan zijn standaarden voldeden. Daardoor duurde de productie van de reeks veel langer dan gepland en werd het budget ruim overschreden.

Afwachten

HBO ontkent alle geruchten en zegt dat de vervanging van de regisseur gebeurde omdat dat het beste was voor de cast en crew. Ook Depp spreekt de roddels tegen en vertelde in een interview dat Levinson de beste regisseur is waarmee ze al heeft gewerkt. Tesfaye reageerde op het artikel in Rolling Stone via Instagram. Hij postte een fragment uit The Idol waarin Jocelyn Rolling Stone irrelevant noemt en plaatste daarbij de caption “Did we upset you”.

Wie we mogen geloven is niet duidelijk. We zullen moeten afwachten tot The Idol op tv verschijnt voor we weten of de reeks echt zo controversieel is als beweerd wordt. Hieronder kan je alvast de trailer bekijken.