De Franse rapper Orelsan zonder filter: “Ik wil nooit twee keer hetzelfde doen en dat duwt me vooruit”

Gepubliceerd op 5 april 2023 door Lore Ginneberge Foto’s: Christian Dior Parfums
De Franse rapper Orelsan zonder filter: “Ik wil nooit twee keer hetzelfde doen en dat duwt me vooruit”

De Franse rapper Orelsan heeft het tot kersvers ambassadeur geschopt van Christian Dior Parfums. Een nieuwe rol die hem uitnodigt om exclusief aan ELLE te vertellen over zijn leven als artiest.

Je hebt al ervaring in de mode, hoe voelt het om ambassadeur te worden van Dior?

"Ik ben echt geïnteresseerd geraakt in mode sinds ik een kledingmerk heb. We zijn met Dior in zee gegaan om de kostuums voor de tournee te maken, omdat we vonden dat het een echte toegevoegde waarde had om de outfits door Kim Jones te laten signeren in een Dior-atelier. Voor mij staat het huis voor knowhow en kwaliteit, de producten worden voor velen in Frankrijk en in Europa gemaakt. Het is een echt bewijs van kwaliteit en klasse!"

Je komt net als Christian Dior uit Normandië. Heeft deze regio je creativiteit beïnvloed? Je hebt het vaak over de regenachtige kant en de grijsheid in je teksten.

"Mensen die mijn werk kennen, weten natuurlijk dat Normandië overal aanwezig is. Voor mij is het interessant als een artiest een echt universum heeft; ik denk dat je niet noodzakelijkerwijs hetzelfde verhaal vertelt als je bent opgegroeid in Parijs, Normandië, New York of elders, dus ik heb het in mijn teksten vaak over waar ik vandaan kom. Het is ook omdat ik er nog steeds woon, dat ik graag praat over mijn streek, de mensen die er wonen... en het is waar dat Christian Dior daar destijds ook bij hoorde! Enkele vrienden en ik gingen vroeger op vakantie naar Granville, ik kwam vaak langs zijn huis. Skread, Ablaye en ik huurden huizen om opnames te maken in die streek, we zijn nogal gehecht aan de streek: La Manche, Calvados... Het is echt belangrijk voor me om over dat alles te praten en met mijn regio te werken."

Raak je geïnspireerd door geuren? Draag je elke dag parfum?

"Parfum, vooral deze, doet me denken aan de tour! Voor elke show besproeide Ablaye de kleren met parfum, dus elke keer als ik Gris Dior ruik, doet het me denken aan de momenten voordat ik het podium opging. We hadden altijd een fles in de kleedkamer, en Ablaye ruikt veel parfum dus als ik hem naast me op het podium voelde komen had ik de geur van Gris Dior in mijn neus. Misschien vond ik de geur daardoor wel lekker!"

Je maakt nu deel uit van het Gris Dior-collectief.  In rap heb je altijd samenwerkingen met mensen die dicht bij jou staan. Is dat belangrijk voor jou?

"Het is waar dat ik me probeer te associëren met mensen die ik leuk vind. Ja, een collectief is belangrijk; je kunt een album maken in je eentje, maar je kunt geen carrière maken in je eentje. Of ja, dat kan wel, maar op de lange termijn is het niet houdbaar. Je ziet in mijn documentaire dat ik tijdens m'n carrière veel verschillende mensen heb ontmoet, en het is voor mij heel belangrijk om om te gaan met mensen die ik respecteer."

Je bent erg transparant in je teksten. Is het belangrijk voor je om deze authenticiteit te behouden in alles wat je doet?

"Ik denk dat transparantie belangrijk is. Praten over dingen, het proces erachter zonder je te verbergen, weten en zeggen waarom we doen wat we doen. Met mijn kledingmerk proberen we bijvoorbeeld heel transparant te zijn: altijd uitleggen waar de producten vandaan komen, hoe ze worden gemaakt, als het buiten Europa is, uitleggen waarom, laten zien welke keuzes we moeten maken... Ik vind dat erg interessant."

De vooruitstrevende geest van Maison Dior klinkt door in deze campagne. Denk je dat jij dat ook bent? Is een zekere zin voor risico en durf essentieel denk je?

"Ja, het is essentieel om te kunnen creëren. In het algemeen, als je gaat doen wat je al gedaan hebt, werkt het niet. Met een zekere mate van durf kun je nieuwe dingen proberen. Soms moet je ook fouten maken, want als je geen fouten maakt kom je nooit vooruit. De zin voor risico is belangrijk in muziek: ik wil nooit hetzelfde doen en dat drijft me. Dat is het leuke aan Dior, het stelt me in staat plaatsen te verkennen waar ik nog niet eerder ben geweest."

Christian Dior Parfums Orelsan
Gris Dior eau de parfum, Christian Dior Parfums

Shop hier

Kan je iets over de shoot met Dior delen?

"Het enige wat ik me herinner is dat we heel vroeg opstonden! Ook hebben we in de film shots van de liveshow gestopt, omdat ik de sfeer van de tour en de backstage wilde weergeven, dus we hebben shots van de liveshow die we in La Défense deden gefilmd."

2022 was een jaar vol projecten: een nieuw album, het tweede deel van een documentaire, een grote tournee.. Wat is de volgende stap?

"Orelsan gaat voorlopig rusten! (lacht) Grapje, niet zozeer omdat ik op tournee ben deze zomer. Het eerste wat ik ga doen is festivals spelen. Ik wilde dat echt doen, het is altijd cool om minstens twee jaar achter elkaar te touren, om de festivals te kunnen doen die we tijdens het eerste deel van de tour niet konden doen. We hebben het geluk dat er veel festivals zijn in Frankrijk, we moeten keuzes maken. Zo kunnen we het publiek weer ontmoeten en echt afmaken waar we aan begonnen zijn. En dan zien we wel wat er daarna gebeurt. Ik loop niet graag op de zaken vooruit...maar er komt sowieso een stuk rust, verwacht niet dat ik voor het einde van het jaar nog projecten uitbreng!" (lacht)

Christian Dior Parfums
Christian Dior Parfums

Van een Myspace-pagina naar het succes van vandaag, hoe voelt dat?

"Ik ben echt gelukkig, het is zo cool allemaal! Als ik kijk naar de documentaire en de reis die we hebben gemaakt, het is gek... toen ik nog fluorescerende trainingspakken droeg, had ik nooit gedacht dat ik ooit met Dior zou werken! Aan de andere kant, ik draag ze nog steeds, dus sommige dingen zullen nooit veranderen. (lacht). Ik heb het gevoel dat ik nog steeds in beweging ben, we gaan verder met andere leuke dingen doen die niet per se hetzelfde zullen zijn, maar net zo cool hoop ik."