Valencia, hotspot voor design en duurzaamheid

Gepubliceerd op 3 april 2023 door ELLE Partner
Valencia, hotspot voor design en duurzaamheid ©Visit Valencia

Architectuur, interieur, innovatie en ecologisch bewustzijn: rond die pijlers draait het in deze stad die bol staat van tweeduizend jaar geschiedenis en cultuur. Valencia, bakermat van design en creativiteit, heeft heel wat in petto voor wie van schoonheid houdt. Een topbestemming voor een weekendje weg, of langer!

World Design Capital 2022, European Capital of Smart Tourism 2022, European Green Capital 2024 … Valencia is een echte smart city. Een stad waar je kunt genieten van een heerlijk verblijf dat economisch, sociaal en ecologisch verantwoord is. Een bestemming die bekommerd is om haar leefmilieu, haar inwoners en bezoekers, haar tradities en erfgoed. Valencia kent een dynamisch cultureel leven, de musea en galerieën bulken van de verrassingen en bekende werken.

Hier wist de beroemde republikeinse kunstenaar Josep Renau zich in de kijker te werken, hier hangen de bekroonde Fallas-affiches van Ibán Ramón, hier bedacht het ingenieuze brein van Pepe Gimeno de unieke grafische identiteit van EMT (netwerk van stadsbussen) en Metrovalencia. Nog een naam die je niet mag missen? Joaquin Sorolla, de ‘schilder van het licht’ die precies honderd jaar geleden stierf. Zijn nalatenschap drukte een stempel op de esthetische identiteit van Valencia. Hij wordt herdacht met een hele rits evenementen, van tentoonstellingen en rondleidingen tot gastronomische menu’s met een thema geïnspireerd door zijn werk.

©Visit Valencia

WIJKEN EN TREKPLEISTERS DIE JE MOET VERKENNEN

De creativiteit van de stad komt tot leven in de wijken Carmen, Russafa en El Cabanyal. Gevels en culturele centra openen er hun muren en ruimtes voor design en vakmanschap, vooral keramiek en zijde. Maar Valencia zou niets zijn zonder zijn gastronomie: de vele smaken uit de zee en van het land proef je in restaurants en cafés met een soms spectaculair interieur. Valencia laveert tussen authenticiteit en moderniteit, iedereen komt hier aan zijn trekken.

©Visit Valencia

WAT ER ZEKER MEE TERUG NAAR HUIS MOET

Met lege handen terugkeren van een tripje naar Valencia? No way! Een must zijn de handgemaakte vissentassen van Secret Loom. Hun natuurmotieven zijn geïnspireerd op de fauna uit zeeën en rivieren. Ze brengen een eerbetoon aan de kust en de Albufera, de grootste lagune van Spanje en een absolute parel van biodiversiteit. De tassen zijn te koop bij Poppyns (Isabel la Católica, 21).

Ook de Barbecho’s van keramiste Ana Illueca gelden als must-haves. Deze collectie potten is geïnspireerd op een landbouwtechniek waarbij de akkers één of twee jaar met rust worden gelaten zodat ze kunnen herstellen. Een prima gelegenheid om ook haar studio in Valencia te ontdekken (Rodrigo de Pertegas, 42, Bajo. anaillueca.com).

De bonbonnières van Arturo Mora combineren traditie en een grote naam in de keramiek. Deze kunstenaar is een echt begrip en wordt tentoongesteld in het Centro de Artesanía de la Comunidad Valenciana (Hospital, 7). De Circular-collectie van de Valenciaanse keramiste Ana Illueca is dan weer een concreet voorbeeld van duurzaamheid. Deze borden gemaakt van ‘restjes’ klei produceren geen enkel afval en laten de creatieve verrassing van het materiaal alle ruimte.

©Visit Valencia

DUURZAAMHEID ALS ECHT COLLECTIEF PROJECT

Valencia doet er alles aan om tegen 2025 de milieu-impact van zijn toerisme tot nul te reduceren. Een baanbrekend project dat in realtime de CO2-voetafdruk van bepaalde toeristische attracties meet, om vervolgens acties te zoeken om die voetafdruk te verkleinen en te compenseren. Ook in Valencia staat het World Sustainable Urban Food Centre. De stad wil uitgroeien tot een maatstaf voor de uitdagingen waarmee grote steden te maken krijgen op het vlak van voeding en voedselvoorziening.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Visit Valencia.
www.visitvalencia.com

LEES OOK :
Docks Brussel zet groene merken in de kijker
Italië op je bord, met Cuisinart
Hotel Riga: waar luxe en historie hand in hand gaan