Waar vind je een tweedehandse trouwjurk?

Geüpdatet op 29 maart 2023 door Noemi Dell'aira en Virginie Dupont
Waar vind je een tweedehandse trouwjurk? © Shutterstock

Allemaal dromen we ervan om op de mooiste dag van ons leven te stralen in DE prachtigste bruidsjurk ever. Maar die vinden, is geen makkie. En net wanneer we denken die zeldzame parel in handen te hebben, is een blik op het prijskaartje genoeg om te beseffen dat dromen, jammer maar helaas, niet altijd uitkomen… Zeker omdat die peperdure jurk na het trouwfeest op een hangertje achterin in de kleerkast terechtkomt en het daglicht nooit meer te zien krijgt. Zou een tweedehandsjurk dan geen oplossing kunnen zijn?

Of we nu minder geld willen uitgeven, minder willen consumeren of beide, tweedehandsproducten lijken steeds vaker de perfecte oplossing om onszelf een pleziertje te gunnen zonder hierbij de planeet en onze portefeuille om zeep te helpen.

Maar geldt dat ook voor een trouwjurk? Sommigen onder ons mogen er zelfs niet aan denken om te trouwen in een jurk die al een geschiedenis heeft. Anderen vinden dat het iets romantisch heeft en houden van het idee een jurk te dragen die al eens (of meerdere keren) getuige was van oprecht huwelijksgeluk. Een ander – en niet te onderschatten – voordeel is dat je voor een kwaliteitsjurk soms twee tot drie keer minder betaalt. Een argument dat zelfs de grootste sceptici zal overtuigen.

Speciaal voor jou hebben we een aantal Belgische websites geselecteerd waarop je een tweedehandse bruidsjurk kunt kopen (of verkopen):

Something Something

Waarom iets nieuws kopen als er al zoveel mooie trouwjurken stof liggen te vergaren op zolders? Het Antwerpse Something Something van content creator Paulien Riemis biedt een zorgvuldig uitgezochte collectie tweedehands trouwjurken met een verhaal. Daartussen zitten heel wat budgetvriendelijke bruidsjurken die voor een prikje van jou kunnen zijn. Passen, kopen en verkopen kan in de showroom in Zurenborg (enkel op afspraak).

La Mariée à Bicyclette

Bij La Mariée à Bicyclette in Perwijs in Waals-Brabant vind je een uitgebreide keuze aan tweedehandse designertrouwjurken. De sympathieke eigenaressen, Bénédicte en Véronique, leggen hun klanten in de watten en bieden hun een volledige service aan. Dat betekent dat je er op afspraak jurken kunt gaan passen, ze nemen je maten op, passen de jurk indien nodig wat aan en kunnen ze zelfs met een klein detail personaliseren. Kortom, ze zorgen ervoor dat je echt je droomjurk vindt.

My D-Day Dress

My D-Day Dress komt voort uit de wens een betaalbare designerdress te dragen en dat ook voor andere toekomstige bruidjes mogelijk te maken. In de showroom in Brussel kun je op afspraak jurken passen en er is ook een magazijn waar je zelf je trouwkleed kunt verkopen of andere tweedehandsjurken op de kop kunt tikken.

Vide Dressing

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Videdressing (@videdressing)

Vide Dressing lijkt wel wat op Vinted (waar je trouwens ook honderden tweedehandse trouwjurken kunt kopen). De winkel heeft een heel ruime keuze aan modellen in alle prijscategorieën. Wie echt met een heel klein budget zit, kan er soms zelfs koopjes van minder dan € 150 opsnorren. Het enige minpuntje: alles gebeurt online. Het is dus niet mogelijk om de jurk te passen voor je ze koopt. Als je aanwinst je echter niet bevalt, biedt de boetiek wel een terugbetalingsgarantie. Dat is ook niet mis!

Linx Fashion

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Linx Fashion (@linxfashion)

Linx Fashion is een echte schatkamer voor tweedehandskleding. Maar ook bruidjes en bruidsmeisjes kunnen er terecht voor een sublieme selectie van jurken en pakken, de een nog mooier dan de andere. Op de website krijg je helaas geen prijzen te zien, maar je kunt wel een pasbeurt reserveren in een van de drie boetieks van de keten. Zo ben je zeker dat de jurk je beeldig staat.

Verhuur van trouwjurken

Wat als je helemaal geen bruidsjurk wilt kopen? Dan kun je bij deze twee winkels een uniek trouwkleed huren, speciaal voor je grote dag.

Les Châtelaines

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Les Châtelaines (@les_chatelaines)

Bij Les Châtelaines is er aan elegantie geen gebrek. Je kiest er uit een reeks sublieme jurken die speciaal ontworpen zijn om de mooiste dag van je leven nog specialer te maken. Professionals staan klaar om je advies te geven zodat je gegarandeerd de perfecte trouw- of avondjurk vindt.

Coucou Shop

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par COUCOU (@coucoushop.be)

Van het passen in de winkel tot het terugbrengen na de big day: Coucou heeft overal aan gedacht om je een zo aangenaam mogelijke ervaring te bezorgen. Je kunt je jurk maximaal zes maanden vooraf reserveren voor een duur van vier, acht of twaalf dagen, afhankelijk van wat jou het beste uitkomt. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het reinigen van de jurk achteraf, want ook daar zorgen zij voor. De ideale oplossing dus om een prachtige outfit te kiezen zonder al je spaargeld erdoor te jagen.