Getest: deze budgetvriendelijke plaknagels blijven tot drie weken mooi

Geüpdatet op 21 maart 2023 door Lore Ginneberge
Getest: deze budgetvriendelijke plaknagels blijven tot drie weken mooi Marcus Santos - Unplash

Niets geeft zo'n goede indruk als een nette manicure, maar een set gelnagels is niet voor iedereen weggelegd. Een goedkopere manier om mooie nagels te krijgen? Press-on nails, oftewel plaknagels! Dit specifieke merk houdt drie weken lang voor minder dan 10 euro.

Een goedkoper alternatief voor gelnagels

In een tijd waarin iedereen en z'n moeder gelnagels heeft, zou je bijna beschaamd zijn om met naakte nagels rond te lopen. Maar niet iedereen heeft tijd en/of budget voor zo'n driewekelijkse afspraak in het nagelsalon. Er zijn de gelnagelkits voor een manicure bij je thuis, maar veel goedkoper is zo'n compleet DIY-nagelsalon met LED-lamp en kleurtjes niet. Zelf nagelstylist spelen vraagt bovendien behoorlijk wat handigheid, anders ben je eraan voor de moeite en pelt d nagellak na enkele dagen alweer af.

valse nagels
Launchmetrics Spotlight

Press-on nails of plaknagels bieden een budgetvriendelijkere oplossing voor wie een langhoudende manicure wil. Wanneer je ze correct aanbrengt, kan je wekenlang genieten van verzorgde handen.

Soorten plaknagels of 'press-on nails'

Plaknagels met nagellijm blijven het langst, tot drie weken lang. De lijm wordt doorgaans meegeleverd bij de nagelset, maar zo'n kleine tube gaat langer mee dan één manicure. Kunstnagels met lijm vergen een beetje voorbereiding, maar wanneer correct aangebracht zijn ze bijzonder stevig.

Zelfklevende plaknagels blijven gemiddeld drie tot vijf dagen. Ze dienen vooral als snelle oplossing met weinig commitment. Het voordeel? Sommige plaknagels met zelfklevende stickers kan je meermaals verwijderen en hergebruiken.

De Press-on nails van Elegant Toucb

Voor minder dan 10 euro scoor ik een set plaknagels van Elegant Touch via ASOS, mijn verwachtingen liggen dus niet erg hoog. Ik zoek vooral een makkelijke manier om mijn geruïneerde nagels te maskeren tijdens de modeweken. Met een vijl, kunstnagels en lijm in de aanslag tover ik mijn hotelkamer om tot nagelstudio. Mijn nagels zijn erg smal, maar uit de 24 bijgeleverde formaten vind ik net 10 exemplaren die passen. Een halfuur later heb ik een glanzende manicure die er verrassend natuurlijk uitziet - al heb ik de kunstnagels wel een heel pak korter moeten knippen.

plaknagels kunstnagels review
Het resultaat na 1 week met de Elegant Touch-kunstnagels in 'Classic Cashmere'

Drie weken later houden de meeste vingers zich mooi staande, op mijn beide duimen na, die ik enkele keren opnieuw heb moeten plakken met de resterende lijm. Mijn manicure oogst heel wat complimenten, maar na een kleine maand ben ik de kleur moe. Het verwijderproces verloopt vlot en ik merk dat mijn nagels eronder flink gegroeid zijn. Na drie dagen begin ik mijn lange, glanzende nagels al te missen en niet veel later ontvang ik een nieuw pakketje plaknagels. Had ik dit maar eerder ontdekt!

valse nagels press on nails elegant touch asos
Vintage Blossom nagelset, Elegant Touch, €6,99

Shop hier

elegant touch kunstnagels press-on getest
Acrylic French Nails No.2 nagelset, Elegant Touch, €9,99

Shop hier

Zo breng je plaknagels aan voor een langhoudende manicure

1. Leg de juiste maten klaar

In een doosje zitten doorgaans 24 nagels voor één manicurebeurt. De bedoeling is om de juiste maten te selecteren - gaande van nummer 1 tot 11 - voor jouw handen. Leg de kunstnagels op jouw naakte nagels om te passen en ga voor de kleinste maat als je twijfelt tussen twee afmetingen. Gekozen? Leg de tien nagels klaar in de juiste volgorde voor beide handen. Vind je de nepnagels te lang? Je kan ze nu al bijknippen en vijlen of wachten tot je ze bevestigd hebt.

2. Bereid je nagels grondig voor

De voorbereiding is het halve werk! Meer nog, deze stap zal de houdbaarheid van jouw manicureset bepalen: knip je nagels kort (tot net boven je vingers) en duw je nagelriemen naar achter. Vijl vervolgens niet alleen de rand glad, maar ook het nageloppervlak. Een ruwere nagel zorgt namelijk voor een betere hechting. Reinig de hele nagel tenslotte met nagellakremover.

nail polish remover
Gentle Nail Polish Remover, Bourjois, €5,86

Shop hier

3. Plak de press-on nails vast

Start met het plakken van beide pinken en eindig met je duimen. Breng een ruime hoeveelheid van de bijgeleverde nagellijm aan op de hele nagel en eventueel een druppeltje op de binnenkant van de plaknagel. Bevestig de kunstnagel, beginnend bij de nagelriem. Wanneer de nagel op z'n plaats zit, oefen je 20 seconden lang druk uit boven de nagelriem en aan de zijkanten.

4. Vijl de nagels bij

Voor het meest natuurlijke resultaat vijl je de nagels bij - maar wacht hiermee tot de hele set klaar is! Je kan de plaknagels zo wat korter maken of de zijkanten iets smaller vijlen.

nagelvijl plaknagels
Nagelvijl, O.P.I, €4,95

Shop hier

5. Zo verwijder je plaknagels

Plaknagels met nagellijm kan je verwijderen door ze 10 minuten te laten weken in een acetonbadje van nagellakremover tot de nagels vanzelf loskomen of makkelijk verwijderd kunnen worden. Sommige merken hebben speciale lijmremover om het proces nog makkelijker te maken.