Semipermanente of gelnagels: wat zijn de verschillen?

Geüpdatet op 8 juli 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Virginie Dupont
Semipermanente of gelnagels: wat zijn de verschillen? ©Shutterstock

Als het op mooie nagels aankomt, zijn de nagellak, instrumenten en technieken de voorbije jaren zodanig veranderd, dat we onze kennis dringend moeten bijschaven. En dus gingen we praten met een professionele nagelstyliste. Hoe weet je of je het best voor semipermanente of gelnagels kiest? Wij leggen het je uit!

Mélanie Rigaux is de oprichtster van het schoonheidsinstituut Mamzelle Nails. Ze heeft drie salons: in het Brusselse Ukkel, in Bierges bij Waver en in Namen. Als rasechte zakenvrouw heeft ze daarnaast een pak opleidingen uitgewerkt waarmee ze haar vakmanschap en passie ook aan anderen kan overbrengen. Bovendien heeft ze een webshop opgestart met alles wat je maar kunt dromen om je nagels te verzorgen en zelf de mooiste nail art te creëren. Ze legt ons uit wat het verschil is tussen semipermanente en gelnagels.

Gelnagels

Het grote voordeel van gelnagels is dat je je natuurlijke nagels zo oneindig lang kunt maken. Heb je kortgeknipte nagels en droom je van klauwen van acht centimeter? No problemo. Eerst worden er sjablonen aangebracht. Dat zijn een soort zelfklevers die de gel bij de opbouw moeten ondersteunen. Hiermee krijg je aan de onderzijde van de nagels een mooie C-curve. Bij platte nagels kun je de bovenkant ook mooier rond maken.

Gelnagels zijn bovendien veel dikker. Voor wie een zo natuurlijk mogelijk resultaat wil, kan dit dus wat tegenvallen. Het voordeel van die dikte is dat de nagels sterker zijn. Als je een manueel beroep hebt en het risico loopt om je nagels ergens tegenaan te stoten of met je handen schokken op moet vangen, kies dan voor gelnagels.

Hetzelfde geldt als je een echte nagelbijter bent en vreest je niet te kunnen inhouden. Ga voor gelnagels, want door het herhaaldelijke bijten kunnen semipermanente nagels scheuren.

Het aanbrengen van gelnagels (zonder decoratie) duurt 1 uur 45 minuten en kost 77 euro.

Semipemanente nagels

Bij semipermanente nagels is maximaal een verlenging van 3 mm mogelijk. Semipermanente nagellak is minder dik. Je krijgt een natuurlijker resultaat dat er minder gesofisticeerd uitziet.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une french parfaite by Mamzelle Fjolla @ mamzellenails Namur 🎀🌟 #nails #love #Mamzelle #mamzellenails #instagram #follower #follow #lovenails #picture #french

Une publication partagée par Melanie Rigaux (@mamzellenails) le

Het aanbrengen van semipermanente nagels (zonder decoratie) duurt 45 minuten en kost 39 euro.

Overeenkomsten tussen gel- en semipermanente nagels

Ondanks die verschillen hebben beide technieken ook veel gemeen. Bepaalde merken mengen zelfs lak voor gelnagels met semipermanente nagellak. De basislaag, kleur en afwerking zijn immers dezelfde. Alleen hebben gelnagels een opbouwlaag waarmee ze langer, ronder en steviger kunnen worden.

Wat de vorm betreft, is alles mogelijk (vierkant, afgerond vierkant, afgerond, amandelvormig...) en dat zowel bij semipermanente als bij gelnagels.

Ook als je nagaat hoelang de nagels mooi blijven, zijn er geen al te grote verschillen. Afhankelijk van hoe snel je nagels groeien, blijven ze drie tot vier weken zitten.

Decoratie (French manicure, babyboomer of tekeningen) is zowel op semipermanente als op gelnagels perfect mogelijk. Maar het spreekt voor zich dat je meer versiermogelijkheden hebt naarmate je nagels langer zijn.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Ce thème 🦄 vous aimez ? Nailsart by mamzelle 💕 #nails #unicorn #lovenails #insta #instagram

Une publication partagée par Melanie Rigaux (@mamzellenails) le

Ook wat betreft de gezondheid van de nagels is er bij het verwijderen van de gel- of semipermanente nagel niet echt een verschil. Het is dus niet zo dat de nagels bij de ene techniek meer beschadigd raken dan bij de andere. In beide gevallen is de nagelplaat mooi glad. Heb je er genoeg van en wil je je natuurlijke nagels terug? Zorg er dan zeker voor dat je de semipermanente of gelnagels in het nagelsalon laat weghalen. Probeer dit dus niet zelf te doen want je kunt jezelf ernstig bezeren. Daarna smeer je je nagels twee weken lang meermaals per dag in met castorolie en met een speciale hydraterende crème voor nagels en handen. Hou je ver van verstevigende lak die meteen na het verwijderen van de gel of semipermanente laag wordt aangebracht. Die lak kan de onbeschermde nagelriem immers aanvallen en je kunt je er zelfs aan verbranden.

Shop onze selectie nagelproducten

LEES OOK 

Alle nagellaktrends die je deze zomer wilt uitproberen

Getest: 5 soorten gelnagellak voor een langhoudende manicure bij je thuis

How to: met deze 8 tips laat je je nagels sneller groeien