Zo bescherm je je haar tegen chloorschade

Geüpdatet op 24 juni 2024 door Lotte Gillis en ELLE België Foto’s: Unsplash
Zo bescherm je je haar tegen chloorschade

Als het warm is, breng je liefst zo veel mogelijk tijd door in het zwembad. En dat kan je jammer genoeg al snel merken aan de staat van je lokken. Met deze tips voorkom je dat je haar er droog en kapot uitziet door de chloor in het zwembadwater.

Met deze temperaturen is een beetje verkoeling meer dan welkom. En waar kan je je beter verfrissen dan in het zwembad? Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn want chloor droogt -net als de zon- je haar uit. Een combinatie van deze 2 wil je dus liefst vermijden. Geen paniek! Dat betekent niet dat je de hele zomer op het droge moet doorbrengen, er zijn oplossingen!

Maak je haar nat voor je in het zwembad gaat

Je kan je haar vergelijken met een spons. Het neemt water op, maar wanneer het verzadigd is, kan er geen water meer bij. Als je je haar eerst natmaakt onder de douche is je haar verzadigd met dat water. Als je daarna in het zwembad gaat neemt je haar het chloorwater niet meer -of toch amper- op. Zo voorkom je dat de chloor in je lokken dringt en je haar beschadigt.

Gebruik shampoo die beschermt tegen UV en chloor

Er bestaan speciale shampoos die gemaakt zijn voor professionele zwemmers. Wanneer je je haar wast met deze zwemmersshampoo -ook wel chelating shampoo genoemd- worden resten chloor en mineralen uit hard water uit je haar verwijderd. Daarnaast bestaan er ook gels die chloor afstoten en tegelijk een UV-filter bevatten zodat je haar niet alleen beschermd is tegen chloor, maar ook tegen uitdroging door de zon.

Gebruik leave-in conditioner voor het zwemmen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is noodzakelijk om je haar na het zwemmen goed te verzorgen en te hydrateren. Maar wat nog beter werkt is om dat voor het zwemmen al te doen. Breng een leave-in conditioner aan op de lengtes van je haar en was hem pas uit na het zwemmen. De conditioner werkt als een barrière tussen je haar en het zwembadwater en ondertussen wordt je haar gevoed.

Vlecht je haar in

Een andere manier om je haar te beschermen is door het in te vlechten. Je haar zit dan dichter op elkaar waardoor het zwembadwater de kans niet krijgt om tot diep in je lokken te dringen. Toch blijft het bij deze techniek belangrijk om je haar op voorhand al eens nat te maken aangezien de vlecht geen bescherming biedt aan het haar op je kruin.

Breng een haarolie aan voor je gaat zwemmen

Haarolie is niet alleen goed om je lokken na een zwemsessie te hydrateren. Het is extra nuttig als je het ook op voorhand gebruikt. Olie stoot water af en dat is nu net wat je wil doen als je in chloorwater gaat zwemmen. Daarnaast droogt chloor je haar uit door natuurlijke vetten uit je haar te verwijderen. Een beetje extra olie kan dan zeker geen kwaad, in tegendeel zelfs!

Gebruik een voedend haarmasker

Zelfs als je alle stappen hierboven hebt uitgevoerd, blijft het belangrijk om je haar goed te hydrateren achteraf. Je haardos krijgt het namelijk zwaar te verduren in de zomer. Kies voor een voedend haarmasker met aloë vera, laat het 10 minuten intrekken en spoel het uit. Je lokken zullen je dankbaar zijn!