Bucketlist: bezoek Tallinn in de winter voor een magische kerstervaring

Geüpdatet op 19 december 2022 door Noemi Dell'aira en Lore Ginneberge
Bucketlist: bezoek Tallinn in de winter voor een magische kerstervaring Shutterstock

Kerstmarkten, een saunabezoek of gastronomisch dineren: 7 adressen in Tallinn voor een magische trip in de winter.

De hele maand december wordt je in Estland ondergedompeld in de magie van kerst. Op slechts twee en een half uur vliegen van Brussel is de hoofdstad van Estland perfect voor een winterse citytrip. Alleen al voor de beroemde kerstmarkt in het hart van de oude stad zou je het doen!

1. Bezoek de kerstmarkt van Tallinn

In de winter mag een wandeling door de charmante kronkelende steegjes en door de beroemde Sint-Katelijnepassage met zijn authentieke ambachtelijke kraampjes in hun middeleeuwse setting niet ontbreken.  Je vindt er keramiek, textiel, hoeden, juwelen... Je komt als vanzelf op het Raekoja plein waar elk jaar de kerstmarkt wordt gehouden. Deze markt, die enkele jaren geleden werd uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa, maakt nog steeds indruk op bezoekers uit de hele wereld met zijn grote boom die wordt geselecteerd uit de mooiste van de stad, een traditie die 580 jaar oud is.

Estland kerstmarkt winter vakantie

Aan de voet van het gotische stadhuis ontvouwt de kerstmarkt zijn kraampjes vol kerstversieringen, handschoenen, sjaals, pantoffels, wollen hoeden, maar ook warm eten, snoepgoed en winterdranken zoals de onvermijdelijke warme chocolademelk of glögg, de traditionele Scandinavische glühwein.

kerstmarkt

2. Sprookjesachtige steegjes aan de Alexander Nevski Kathedraal

Nadat je je hebt opgewarmd met warme drankjes op de kerstmarkt, kan je verder wandelen op zoek naar het mooiste uitzicht van Tallinn. Loop door mooie steegjes en stuit op mysterieuze binnenplaatsen waar enkele romantische cafés, kleine winkeltjes en geheime tuinen verborgen liggen. Wie de Alexander Nevski Kathedraal wil zien, moet naar Lühike jalg, de meest spookachtige straat van de stad. Het uitzicht van bovenaf doet je de kou instant vergeten. Doel bereikt!

Tallinn citytrip Estland tips

3. Lunch bij PÕHJALA TAP ROOM

Op de populairste plek van Tallinn, de haven van Noblessner (die de laatste jaren snel is gegroeid), biedt dit restaurant eten in Texas Barbecue-stijl. Hun specialiteit? Põhjala staat ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn donkere bieren (sterke, diepe en zoete bieren). De brouwerij, die zich beneden het restaurant bevindt, exporteert haar creaties naar meer dan 30 markten over de hele wereld en naar bijna alle landen van Europa. In het restaurant worden 24 huisbieren aangeboden. Ga voor de testformule en proef 5 verschillende smaken, perfect om op te warmen na een koude wandeling.

Tallinn citytrip Estland tips

4. Opwarmen (of niet) in de sauna’s van Iglupark

De sauna is zo'n beetje een religie in Estland (zoals in alle Scandinavische landen). Voor een originele activiteit beleef je Tallinn vanuit een ijskoude iglo. Het Iglupark, gelegen aan de Noblessner haven, bekend om haar prachtige promenade aan zee en enkele van de beste restaurants en galeries van de stad. Het is een plek gewijd aan wellness en ontspanning, een aanrader aan het eind van de dag of je trip. Een goede saunabeurt, frisse lucht en een verkwikkende duik (in de zee, jawel!) om de geest weer op te frissen... Wat wil je nog meer? Het is ook mogelijk om een of meer nachten ter plaatse te boeken, vlak aan het water.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Iglupark (@iglupark)

5. Dineren in gastronomisch restaurant 180°

180°, opgericht door de met een Michelin-ster bekroonde chef-kok Mattias Diether, is een bezoek waard als je op zoek bent naar een verrassende culinaire ervaring. Gelegen in de historische haven van Noblessner, biedt het een prachtig uitzicht op de zee. Aan de Chef's Table zie je hoe de gerechten voor je ogen worden gemaakt in de open keuken, mét uitleg over ingrediënten en smaken... Je geniet er van een 6-gangenmenu (elk gerecht kan worden geserveerd met een eigen wijnarrangement of een niet-alcoholisch alternatief) met verbazingwekkende combinaties.

tallinn adressen winter trip

6. Kerstshoppen bij ShiShi

Hét bucketlist adresje voor kerstfans! ShiShi is een Noorse en Estse decoratiewinkel die alle grote bomen in de stad aankleedt en in een magisch walhalla verandert zodra de feestdagen naderen. Kerstkransen, hangende bomen, kristallen decoraties, geurkaarsen, glinsterende slingers en ongewone kerstballen... Net als in een museum is alles zo mooi dat je het bijna niet durft aan te raken.

tallinn adressen winter trip

7. Restaurant 38 in de Oude Stad van Tallinn

Hoewel de gerechten in Restaurant 38, gelegen in de Oude Stad van Tallinn, van topkwaliteit zijn, is de sfeer erg gemoedelijk. Het door chef-kok Joonas Koppel uitgebate restaurant is erg gezellig, met kaarsjes en muurschilderingen die verwijzen naar de wereld van de luxemode. Maar bovenal zijn we blij met de prachtig gepresenteerde borden. Gedurende de hele avond wordt de tafel een speelterrein waarbij elke fase van de maaltijd uniek is qua presentatie, texturen en kleuren.

tallinn adressen winter trip