De 3 parfumeurs achter Prada Paradoxe: “we wilden een grootse, tijdloze bloemengeur”

Geüpdatet op 6 december 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Virginie Dupont Foto’s: Pers Prada Parfums
De 3 parfumeurs achter Prada Paradoxe: “we wilden een grootse, tijdloze bloemengeur”

Het is intens en grensverleggend. Het verlaat de platgetreden paden en verrast met zowel zijn geur als zijn flacon. 'Het', dat is Paradoxe, het nieuwe damesparfum van Prada. En het heeft zijn naam niet gestolen. Paradoxe is een geur die je niet snel vergeet. Het parfum zal bij heel wat onverschrokken, vrije en vrijgevochten vrouwen in de smaak vallen. Bij vrouwen die hun vrouwelijkheid en hun sensualiteit onvoorwaardelijk omarmen.

Prada's nieuwe vrouwenparfum komt voort uit een paradox van iconische ingrediënten. Het resultaat is een compleet nieuwe geursensatie. Achter deze nieuwe, gedurfde creatie gaat een trio van parfumeurs schuil: Nadège Le Garlantezec, Shyamala Maisondieu en Antoine Maisondieu.

Dit nieuwe parfum vermengt traditie met de moderne tijd. Welke traditionele en modernere ingrediënten geven die dualiteit weer?

Paradoxe is tegelijk iconisch en grensverleggend. Dat dankt het aan de neroli, die een legendarische rol speelt in de geschiedenis van het parfum. Aan die bloem hebben we een zeer hoge concentratie eigentijds, intens barnsteen toegevoegd: AmbrofixTM. Barnsteen wordt normaal in herenparfums gebruikt. Maar in Paradoxe laat het een nieuwe, unieke vrouwelijkheid ontwaken. Daar moeten we nog aan toevoegen dat onze verschillende karakters mee vorm hebben gegeven aan deze dualiteit. Ons trio (van parfumeurs) is dus eigenlijk ook een van de geheime ingrediënten van het parfum. We zijn vrienden, zowel op het werk als daarbuiten. Die vriendschap en de aandacht die we hebben voor elkaar, geven het parfum net dat ietsje meer.

Welke traditionele ingrediënten van de Prada-parfums vinden we ook in Paradoxe terug?

We hebben ons enorm laten inspireren door de parfums van Daniela Andrier. Die hebben echt het DNA van Prada gevormd. We zijn dus van daaruit vertrokken en dan hebben we nog een aantal belangrijke elementen in de geur opgenomen. Denk maar aan de oranjebloesem en aan het poederige en muskusaspect dat de sensualiteit creëert.

Hoe zouden jullie Paradoxe in drie woorden omschrijven? Welke sensaties creëert het?

Deze geur geeft een nieuwe invulling aan de termen frisheid, intensiteit en sensualiteit. Ze roept een gevoel van vreugde en vrolijkheid op. Het is een emotie die tijdens het creatieproces een heel intense rol heeft gespeeld. Daarom zijn we ervan overtuigd dat het parfum datzelfde gevoel overbrengt. Het extreme contrast tussen frisheid en sensualiteit maakt deze geur uniek. En het feit dat de neroli hier zo gedurfd in is verwerkt, maakt het echt bijzonder. Wanneer je het opdoet, straalt Paradoxe hypervrouwelijkheid uit.

Wat zijn volgens jullie de verrassingen en paradoxen van dit parfum?

Wij zien in Paradoxe de ontmoeting tussen twee tegenovergestelde ideeën, waarbij het ene het andere nog beter laat uitkomen. Op die manier wilden we een "grootse, tijdloze bloemengeur" creëren, met een extravagante touch. Een van de paradoxen van deze geur is het contrast tussen een levendige frisheid en een warme sensualiteit. Italiaanse citrusvruchten - zoals mandarijn en bergamot - hebben een sterk olfactief karakter. Ze verlenen dit parfum felle en lichte kleuren waardoor het een positieve en intens vrolijke energie uitstraalt. De citrusaroma's zorgen voor een vleugje geraffineerde en extravagante mediterrane elegantie. Daarnaast is er ook het contrast tussen de houtige structuur en het boeket witte bloemen. Paradoxe is iconisch dankzij het gebruik van neroli, een symbolische bloem in de parfumwereld. Aan die bloem hebben we een zeer hoge concentratie eigentijds, intens barnsteen toegevoegd: AmbrofixTM.

Wat vonden jullie tijdens de creatie van dit nieuwe damesparfum de grootste uitdaging?

Wat de geur betreft, was het de grootste uitdaging om de gepaste dosis frisheid te vinden als tegenwicht voor die extreme sensualiteit. We moesten iets lichts hebben en tegelijk die verslavende, zinnelijke kant weten te behouden. Het parfum weerspiegelt het DNA en de codes van Prada maar komt ook met een eigen frisheid en sensualiteit die lang blijft hangen. Het is een luxueus en avant-gardistisch parfum met innovatieve ingrediënten die harmonieus met elkaar zijn verbonden. Al bij het prille begin is het hele team verliefd geworden op het parfum. Dat heeft ons gesterkt in de overtuiging dat we iets goeds in handen hadden.

Wat kunnen jullie verklappen over het exclusieve extractieprocede dat jullie bij de creatie van het parfum hebben gebruikt?

De olie van neroliknoppen bevat de olfactieve essentie van de oranjebloesem zoals we die in de natuur ruiken. De verse neroliknoppen worden geplukt nog vóór ze bloeien. Daarna worden ze gedistilleerd. Zo wordt de bloem op haar puurst bewaard, zoals ze echt ruikt. Het resultaat is een fris en bloemig parfum, zonder dierlijke invloeden, als een wandeling door een sinaasappelboomgaard.

Kunnen jullie iets meer vertellen over serenolide?

Serenolide is een muskusgeur. Het is een hernieuwbare molecule van Givaudan van natuurlijke oorsprong. Het bezorgt het parfum een sensueel geurspoor. Je ruikt het in de topnoten. Er worden erg grote hoeveelheden van die moleculen gebruikt, voor een technologisch hoogwaardige signatuur. Ze geven de samenstelling iets krachtigs en verslavends. Voor ons is het trouwens een muskusingrediënt dat definitief deel uitmaakt van de signatuur van het merk Prada.

Shop hier

LEES OOK 

Door deze typische fouten blijft je parfum niet hangen

Cartier huisparfumeur Mathilde Laurent: “Parfum had nooit een geslacht mogen krijgen”

15 ultravrouwelijke parfums voor een zwoele herfst