Adele is klaar met verstoppen: “dit was het pijnlijkste moment in mijn carrière”

Geüpdatet op 28 november 2022 door Emma Carmichael en ELLE België Foto’s: Mario Sorrenti
Adele is klaar met verstoppen: “dit was het pijnlijkste moment in mijn carrière”

Eerst een zwaar pandemiejaar, daarna een dieptepunt in haar carrière. In een intiem interview vertelt Adele over de artistieke en persoonlijke nieuwe wending in haar leven die haar gelukkiger maakt dan ooit.

Het dieptepunt in Adele’s carrière

Adele’s carrière kent niet veel dieptepunten. De Britse singer-songwriter heeft één lange triomftocht gemaakt sinds ze in 2008 haar eerste album ‘19’ uitbracht. Ze won 15 Grammy’s en heeft met haar krachtige stem en de manier waarop ze haar ziel in een song legt, zo’n status verworven dat haar naam zo’n beetje synoniem is geworden voor liefdesverdriet. Na een pauze van zes jaar bracht Adele afgelopen november haar vierde album ‘30’ uit, dat het bestverkochte album van het jaar in de VS werd.

Maar als ze op een snikhete namiddag in juni in haar keuken in Beverly Hills zit, kan Adele gemakkelijk haar persoonlijke dieptepunt aanwijzen: op de ochtend van 20 januari, toen ze een snikkende video op Instagram plaatste om haar fans te vertellen dat ze de concertreeks in het Colosseum in Caesars Palace in Las Vegas moest afgelasten, één avond voor de première. “Het was verreweg het meest pijnlijke moment in mijn carrière,” vertelt ze zodra we het gesprek begonnen zijn. In de vijf maanden na die ochtend zweeg ze hardnekkig over het voorval, maar omdat er zoveel geruchten over eventuele ruzies rond de productie de ronde doen, wil ze er nu over beginnen. “Het was vreselijk. Ik keek er zo naar uit om die shows te doen. Ik was er kapot van.”

Adele interview

Strakke deadlines en slapeloze nachten

Toen Adele de video postte, had ze 30 slapeloze uren achter de rug, piekerend over de pijnlijke keuze die ze moest maken – al wist ze eigenlijk al een week dat het de juiste keuze was. Maar haar team, dat al behoorlijk geleden had onder de nieuwe omikrongolf, vond dat ze eerder al met veel strakkere deadlines hadden gewerkt. En er stond zoveel op het spel: maanden van plannen en repetities, de bestaanszekerheid van haar crew en de band, en een ongeziene hoeveelheid geïnvesteerde dollars. Om nog maar te zwijgen over de vele duizenden mensen die een ticket hadden gekocht en van plan waren om naar Vegas te reizen voor haar optredens, ter gelegenheid van een verjaardag, een huwelijksverjaardag of een afstuderen. Adele was doodsbang om iedereen teleur te stellen. Maar ze wist ook diep van binnen dat de show niet authentiek aanvoelde. “Het had geen ziel,” legt ze uit. “De manier waarop het podium was opgezet, voelde niet goed. Het stond allemaal heel ver van mij en mijn band af, er was geen intimiteit. En misschien had ik te hard mijn best gedaan om die innigheid te brengen in zo’n sterk gecontroleerde omgeving.”

Ik kreeg zoveel liefde van mensen die ik in de steek gelaten had

Tijdens een generale repetitie op de avond voor ze alles afzegde, raakte ze zo gefrustreerd dat ze tijdens het eerste nummer naar het einde van het immens grote podium liep, ging zitten en haar benen over de kant liet hangen. Toen trok ze haar microfoon af en begon ze a capella te zingen voor het grotendeels lege Colosseum met meer dan 4300 zitplaatsen. Ze vertelt dat ze haar zelfs zonder microfoon tot helemaal bovenaan konden horen. Terwijl ze zong, keek Adele naar de voorste rijen en besefte dat dit precies was wat ze gemist had: een intiem en pretentieloos moment in het leven van een ster die in meer dan 15 jaar met meer dan 120 miljoen verkochte platen een legende was geworden. “Dit zou het beste deel van de show zijn,” herinnert ze zich. Voor haar en het publiek. “Dit is wat ik wil,” vervolgt ze, gebarend naar een ingebeeld klein publiek voor haar keukentafel. “En dat was er gewoon niet, op dat grote podium in Vegas met zijn special effects.”

De volgende ochtend gelastte ze de shows af. “Het was keihard,” zegt ze. Maar die keuze is typisch voor de vrouw die ze is: een ster die het recht heeft om op haar eigen manier met haar roem om te springen, en haar talent en zichzelf alleen met de wereld te delen als ze daar klaar voor is. Zo’n beslissing heeft natuurlijk zijn weerslag. “De eerste paar maanden waren heel zwaar,” herinnert ze zich. “Ik schaamde me, maar tegelijkertijd groeide mijn zelfvertrouwen, want ik vond het moedig van mezelf. En ik denk niet dat er veel mensen me het zouden hebben nagedaan. Ik ben er trots op dat ik ben opgekomen voor mijn artistieke ideeën.”

interview 30 album adele

Geen sociale media voor Adele

Hoewel haar songs – met hits als ‘When We Were Young’, ‘Someone Like You’ en ‘Hello’ – soms bijna pijnlijk openhartig zijn, heeft Adele altijd bekendgestaan als iemand die op haar privacy is gesteld. Ze heeft het paswoord niet van haar officiële Instagramaccount, waar ze meer dan 50 miljoen volgers heeft, en ze doet er ook zelden iets aan. Net als Beyoncé, ook al zo’n ster voor wie de voornaam genoeg is, is ze heel zuinig met wat ze blootgeeft aan de pers. Toen ze in januari vanuit Vegas terugkeerde naar LA, had iemand de paparazzi getipt over haar vlucht, dus stonden er camera’s bij Pauls huis te wachten toen ze aankwam. “Ik kon niet eens in de tuin zitten en met mijn vrienden bellen,” zegt ze. “Ik zat binnen opgesloten.” Een tijdje had ze een geheime Twitteraccount om zo nu en dan te kijken wat er over haar gezegd werd, maar toen gefrustreerde fans haar sociale media-accounts overspoelden met kritisch opmerkingen, verwijderde ze die. “Ik schaamde me,” zegt ze met een zachte stem. “Ik begon me te verstoppen.”

Optreden op de BRIT Awards

Net daarom stopte ze ook met het promoten van haar nieuwe album – ze wilde niet de indruk geven dat ze niets gaf om de afgelaste shows en gewoon weer doorging met het leven. Er is dan ook nog minstens één onuitgebrachte muziekvideo voor ‘30’. “Ik wilde niet dat mensen zouden denken dat ik het me niet aantrok,” zegt ze zacht. “Want dat deed ik wel degelijk.” Uiteindelijk kwam ze naar buiten voor een optreden bij de BRIT Awards in Londen, waar ze de ballad ‘I Drink Wine’ van ‘30’ zong. Ze droeg een speciaal voor haar gemaakte Valentino-jurk met felgroene lovertjes en zat op een piano. Tot haar verbazing werd ze niet uitgejouwd. “Ik was bijna in tranen aan het eind van mijn optreden,” herinnert ze zich. “Het was vreemd dat ik zoveel liefde kreeg van mensen die ik had teleurgesteld.”

Dat ik Las Vegas heb afgezegd, vond ik moedig van mezelf

adele interview

Weekends With Adele

Vanaf eind 2022 zal ‘Weekends With Adele’ te zien zijn in het Colosseum, met elke week avondshows op vrijdag en zaterdag. Die aankondiging wordt ook meteen een late promotie voor ‘30’. Naast twee van tevoren opgenomen televisiespecials (een in de VS en een in het VK) die in de maand na de release van ‘30’ werden uitgezonden, heeft Adele de songs op het album nauwelijks gepromoot.

Het nieuwe podium zal veel intiemer aanvoelen – iets dat ze miste tijdens de generale repetitie in januari. “Ik wil het verhaal vertellen van het begin van mijn carrière tot nu. Ik wil er nog niet te veel over zeggen, maar het begint te komen. Alles draait om de muziek, en het is allemaal heel nostalgisch. Het wordt echt mooi.” Het zal uiteraard ook veel van haar kenmerkende humor bevatten, want daar staat ze om bekend. “Ik bereid dat niet voor,” zegt ze. “En daarom zijn mijn shows zo onvoorspelbaar. Ik heb een keer een uur over een aquarium gepraat!”

Adele wil het goedmaken met haar fans en verwacht een enorme opluchting te voelen als het Vegas-nieuws uitkomt. De reeks optredens zijn trouwens een goede zaak voor haar: ze neemt haar co-ouderschap met Konecki heel serieus en wil Angelo niet van de ene plek naar de andere meesleuren. Ze voelt ook dat dit het juiste moment in haar carrière is. “Ik weet dat ik nog geen 60 ben met 20 albums op mijn palmares, maar ik denk wel dat mijn muziek geschikt is voor een show in Vegas,” zegt ze. Ze is ook opgewonden om eindelijk haar nieuwe muziek te delen. “Daar heb ik nog niet veel feedback van. Het zal zo emotioneel zijn.”

Stapelverliefd

Intussen is het algemeen bekend dat 2020 een zwaar jaar was voor Adele. Zij en Konecki gingen in 2019 uit elkaar, en ze worstelde met zichzelf in de begindagen van de pandemie. Ze treurde over het eind van haar relatie en voelde zich gruwelijk alleen; ze kampte zelfs regelmatig met paniekaanvallen. In haar donkerste uren maakte ze opnames van zichzelf terwijl ze huilde en met Angelo praatte, en een paar van die opnames zijn te horen op ‘30’. “Het was vreselijk,” zegt ze. “Ik vloog rond in huis als een daasvlieg.” Langzaam maar zeker kreeg ze weer grip op zichzelf. Ze ging in therapie en probeerde populaire LA-remedies zoals klankbaden en meditatie. Ze deed elke dag aan gewichtheffen en boksen, en merkte dat ze het fijn vond dat haar lichaam zo sterk werd. Ze verzoende zich ook met haar vader, Mark Evans, die het grootste deel van haar leven afwezig was geweest. In mei 2021 overleed hij aan kanker. Adele zegt dat hun verzoening “het kleine meisje in haar bevrijd heeft.”

En tenslotte, en misschien wel het allerbelangrijkste: ze werd verliefd. “Stapelverliefd,” zegt ze. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik ben gek op hem.” Adele en Paul waren al een tijdje vrienden, maar in 2021 veranderde dat in een liefde die ze openbaar maakte toen ze samen met hem naar de NBA Finals ging in juli. (“Gelukkig voor hem hou ik van basketbal,” zegt Adele, die fan is van de Phoenix Suns.) Op 5 mei werd ze 34 en een week later vierde ze haar eenjarig jubileum met Paul – én de aankoop van een nabijgelegen herenhuis in Beverly Hills. Samen richten ze de woonst in voor een nieuw samengesteld gezin. Op Pinterest – Adele’s enige persoonlijke sociale media-account – verzamelde ze ideeën voor het interieur.

Adele interview vegas

Paul lijkt een goede match voor Adele. Ze zegt dat ze zich veilig voelt bij hem, en hij moedigt haar aan om wat meer te durven. Toen ze onlangs vakantieplannen maakten, vertelde Adele hem dat ze altijd al naar de Italiaanse eilanden had willen gaan, maar dat ze bang was voor de paparazzi daar. “Hij zei: ‘Dus jij gaat daarom niet naar een plek waar je dolgraag naartoe wilt? Wat is het ergste dat je daar kan overkomen, dat ze foto’s nemen?’ En zo is het ook,” lacht ze Als ik vraag of ze weer wil trouwen, antwoordt ze: “Absoluut!” En als ik vraag of ze verloofd is, zegt ze doodleuk: “Nou ja, ik ben niet getrouwd …” en ze lacht. Ik probeer dus opnieuw: “Ben je verloofd?” en ze antwoordt: “Ik ben niet getrouwd!” Ze neemt een slok koffie en zegt: “Ik ben zo verliefd, ik ben dolgelukkig, ik had evengoed getrouwd kunnen zijn.” (In een ander gesprek kort daarna is ze meer rechttoe rechtaan. ‘Ik ben niet verloofd. Ik hou gewoon van dure juwelen!’) Als het gaat om gezinsuitbreiding is ze duidelijker. “Ik wil sowieso meer kinderen. Ik ben een echte huismus en ik ben een matriarch. Een stabiel leven helpt me met mijn muziek.”

19 going on 30

Haar uitverkochte shows in Hyde Park – Adele’s eerste optredens in vijf jaar – verliepen vlekkeloos. Ze was nerveus, zoals altijd voor een optreden, maar na de derde song ontspande ze zich en begon ze te genieten. Toen ze de eerste avond in Londen ‘Someone Like You’ zong, liet ze het publiek een van de laatste coupletten zingen. Ze kreeg een brok in de keel. “Die song heb ik in mijn eentje geschreven in mijn flatje, toen ik 21 was,” zegt ze. “Ongelooflijk dat de mensen zich de woorden herinneren en nog steeds van de song houden.”

Een stabiel huisvrouwleven helpt me bij mijn muziek

Het schrijven van ‘30’ was als een balsem op haar ziel. En nu, een jaar na de release, kan ze eindelijk zien hoe haar vierde album resoneert met de wereld en past in het verhaal van haar carrière. “Ik zie mezelf graag op deze vier verschillende momenten in mijn leven,” zegt ze. “Het was heel emotioneel om de setlist en de visuals samen te stellen, want er is zoveel gebeurd. Vijftien jaar is een lange tijd. Maar nu mijn leven zo groot is geworden, ben ik blij dat ik ook een heel normaal leven heb geleid.” Ze pauzeert even. “Ik herinner me nog precies hoe het was om ‘19’ te schrijven, en hoe ik van de studio recht naar mijn vrienden in de pub ging. Ik herinner me hoe ik op de metro stapte en naar alle meetings ging, en naar de afterparty’s van de kleine optredens van mijn vrienden. Ik herinner me al die dingen, en ik herinner me alle keren dat ik iets voor het eerst deed. En die zal ik me zelfs nog herinneren als ik ze voor de miljoenste keer doe.”

LEES OOK: Beyoncé praat met fans over het moederschap, levenslessen en haar favoriete snacks