Zendaya: “mijn ouders hebben mij het belang van zelfvertrouwen geleerd”

Gepubliceerd op 20 november 2022 door ELLE België Foto’s: Micaiah Carter
Zendaya: “mijn ouders hebben mij het belang van zelfvertrouwen geleerd” Lancôme

Twee jaar geleden voegde Zendaya Coleman zich bij het team van exclusieve ambassadrices voor Lancôme, naast Isabella Rossellini, Julia Roberts, Penelope Cruz, Kate Winslet en Lupita Nyong’o. Aan ELLE vertelt ze wat schoonheid voor haar betekent.

Wie heeft jouw idee van schoonheid het meest beïnvloed?

“Mijn moeder hield niet zo van glamour. Ze was lerares en focuste zich vooral op haar werk, maar ik vond haar heel mooi. Ik wilde worden zoals zij. Aan de andere kant was er mijn grootmoeder, die altijd even glamoureus was, en die graag mooie kleren en hoge hakken droeg. Die twee waren voor mij het bewijs dat er niet één enkele definitie van schoonheid is. Ik leerde dus véél dingen mooi vinden.”

Heel wat jonge mensen worstelen tegenwoordig met geestelijke gezondheid. Heb jij bepaalde technieken of rituelen om mentaal sterk te blijven?

“Wat mij het meest geholpen heeft, is elke avond voor het slapen gaan een lijstje te maken van dingen waar ik dankbaar voor ben. Soms schrijf ik ze op en soms zeg ik het gewoon hardop. Als je gewoon zegt ‘Daar ben ik dankbaar voor’, dan krijg je al een andere kijk op het leven. En als er iets is waar ik mee worstel of wat ik niet begrijp, vraag ik het aan het universum. Als ik dat doe, en om een oplossing vraag – en dankbaar ben voor het antwoord dat ik krijg – houdt me dat positief.”

Je bent vegetariër. Wat zijn je favoriete vegetarische gerechten – en kan je goed koken?

“Ik ben al vegetariër sinds ik elf was. Toen ik ontdekte waar vlees vandaan kwam, besloot ik het niet meer te eten. Ik heb nooit tijd om te koken, maar ik denk wel dat ik er goed in zou zijn. Ik maak een prima vegetarische burger – dat is het enige recept dat ik geleerd heb en ik maak het vaak. Gelukkig zijn er in L.A. heel veel opties voor vegetariërs.”

Kennis is een geschenk dat niemand je kan afnemen

Hoe heb je de producten van Lancôme leren kennen?

“Dankzij mijn grootmoeder. Ik mocht altijd met haar make-up spelen en mensen opmaken: mijn oma zelf, mijn nichtje of wie er maar in de buurt was. Ik herinner me een blauwe of grijsblauwe eyeliner waar ik dol op was.”

Welke Lancôme-producten zou je aanbevelen bij je vriendinnen?

“Ik ben grote fan van de oogmake-up van Lancôme, zoals het kholpotlood, of andere oogpotloden, oogschaduw of de Lash Idôle en de Le 8 Hypnôse mascara. Lancôme heeft de beste mascara! En lipsticks. Ik heb zoveel L’Absolu Rouge lipsticks in huis dat het gewoon te gek is. En het rare is dat ik gewoonlijk alleen maar rood of nude draag. Ik wou dat ik wat avontuurlijker was met lippenstiftkleuren. Ik ben ook weg van de nieuwe Idôle concealer, die heel licht is en onzichtbaar op de huid.”

Welke make-up gebruik je als je niet moet werken?

“Een beetje concealer of wat blush. Ik borstel mijn wenkbrauwen altijd, en soms gebruik ik mascara, maar ik vind het vervelend dat je die weer moet verwijderen aan het eind van de dag.”

Je zegt dat je een gevoelige huid hebt. Hoe verzorg je die?

“Ik heb geleerd welke producten goed zijn voor mijn huid, en daar houd ik me aan. Toen ik jonger was, had ik daar moeite mee; ik was ongeduldig en zocht producten die meteen zouden werken. Ik heb nu geleerd dat je pas echt resultaat ziet na een tijdje. Mijn go-to product is het Génifique serum. Heerlijk licht maar sterk hydraterend, en vooral als ik reis is het onmisbaar. Het vochtgehalte in je huid op peil houden is zo belangrijk.”

zendaya interview beauty lancome
Lancôme

Wat is de beste tip die je ooit van een professionele make-upartiest hebt gekregen?

“Ik heb al heel jong geleerd om snel mijn eigen make-up te doen, en ik vond vaak dat andere mensen het niet goed deden. Ik gebruik nooit één tint foundation. Ik heb geleerd om lagen op te bouwen met een foundation crème, en die dan verder in de huid te blenden met een borstel en een sponsje. Ik ben niet bang om te experimenteren. O ja, en doe altijd je ogen eerst en dan je gezicht. Ik begrijp niet waarom mensen het andersom doen. Je begint met je ogen! Dan geeft het niet als je een beetje morst.”

Heb je een favoriet parfum, en wat vind je daar zo heerlijk aan?

“Zo cool: een van mijn eerste taken als ambassadeur van Lancôme was dat ik het gezicht werd van een nieuwe geur. Ze hadden de fles al, maar de geur hadden ze nog niet gekozen. Ze gaven me drie opties, en zo mocht ik Idôle kiezen. Ik voel me verbonden met dat parfum. Geuren zijn zo emotioneel; er zijn herinneringen en een betekenis aan verbonden. Mijn zus gebruikte een bepaalde body spray, en telkens als ik iemand tegenkom die de spray draagt, denk ik onmiddellijk aan mijn kindertijd. Idôle is verbonden met de herinnering dat ik ambassadeur werd, en dat is een fijne herinnering. Daarom hou ik er zo van.”

Wat is het belangrijkste dat je ouders je hebben bijgebracht?

“Het belang van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Mijn ouders lieten me altijd zelf mijn kleren kiezen toen ik klein was; zelfs toen ik drie of vier was kozen zij mijn oufit niet. Dan trok ik bijvoorbeeld een trui aan met plastic schoenen met hoge hakken, en een hoofdband en basketball shorts. Dan voelde ik me goed. Dat heeft een enorme impact gehad – het idee dat ik alles kan dragen wat ik wil, en dat ik me kleed voor mezelf. Mijn ouders hebben me ook geleerd om in actie te komen als iemand je nodig heeft. Ik ben daardoor op school ooit in de problemen geraakt. Iemand werd gepest en ik bleef werkeloos toezien. Mijn ouders kwamen naar school en haalden me de klas uit. Ze waren kwaad. Ik vroeg: ‘Maar ik heb toch niks gedaan?’ En ze zeiden: ‘Dat is het juist. Je deed niets.’ Dat was een levensles die ik nooit vergeten ben: kom op voor wat juist is.”

Je wordt beschouwd als een stijl- en beauty icoon. Wat betekent dat voor jou?

“Ik ben maar heel gewoon. Ik draag kleren die ik mooi vind en ik vermaak me. Maar ik zie het ook als een verantwoordelijkheid, want ik weet dat veel mensen die dingen op een dieper niveau voelen. Ik wil niet ongenaakbaar overkomen. Ik ben gewoon volwassen aan het worden en mijn weg aan het zoeken.”

Je bent al heel jong begonnen met een carrière als model en back-up danseres. Welk advies zou je jonge vrouwen geven om zelfvertrouwen te hebben maar toch met beide voeten op de grond te blijven staan?

“Dat is nu belangrijker dan ooit. Je moet jezelf niet met anderen vergelijken, want jij ben niet hetzelfde als wie dan ook. Wees jezelf, want daar is niemand zo goed in als jij. Onthoud dat en ontdek wat je gelukkig maakt, waar je blij van wordt, wat je voldoening schenkt in je leven. Je kunt je natuurlijk laten inspireren door een ander, maar begin je niet met die ander te vergelijken.”

Je nieuwste film is ‘Spider-Man: No Way Home’. Hoe was het om aan zo’n prestigieus project mee te werken, en wat vond je fijn aan het filmen ervan?

“Meespelen in een Spider-Man film is heel bijzonder. De eerste waarin ik acteerde was mijn eerste grote film. Ik deed auditie toen ik 18 was en maakte de film toen ik 19 was. Ik ben nu 25. Ik ben opgegroeid met de personages.”

Zijn onderwijs voor vrouwen en het milieubehoud belangrijk voor jou?

“Ik ben een dochter van twee leraars, dus onderwijs is heel belangrijk voor mij. Ik heb gezien hoe het iemands leven kan veranderen, en hoe de kwaliteit van de opleiding die je krijgt beter is naarmate je rijker bent, en hoe oneerlijk dat is. Ik geloof dat iedereen recht heeft op een goede opleiding. Kennis is macht, en een geschenk dat niemand je kan afnemen. Als je het eenmaal hebt, blijft het van jou. En milieubehoud is enorm belangrijk voor me. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe ik daarin
een betere rol kan spelen. Want we moeten allemaal beter ons best doen en leren hoe we beter met het milieu omgaan, zodat onze kinderen een toekomst hebben. Ik denk aan mijn kleine neefjes en nichtjes, die het probleem zullen erven.”

zendaya interview beauty lancome
Lancôme

Vragenvuur met Zendaya

Ben je een vroege vogel of een nachtuil?

“Een echte nachtuil.”

Het talent of de superpower die je graag zou hebben …

“Teleportatie zou mijn leven een stuk gemakkelijker maken.”

Een geheim dat we nog niet wisten…

“Ik heb eigenlijk echt geen geheimen.”

Wat is je grootste hoop voor de toekomst?

“Dat mensen wat meer empathie zouden tonen. Dan zouden we meer voor elkaar doen.”

Je levensmotto…

“Wees aardig.”

MEER INTERVIEWS: