Daarom is een babymassage goed voor de baby én de ouders

Geüpdatet op 14 november 2022 door Camille Vernin en Virginie Dupont
Daarom is een babymassage goed voor de baby én de ouders © Unsplash / Khoa Pham

Een babymassage heeft veel weldadige effecten. Je kleintje wordt er vrolijk van en barst van de energie. Maar het creëert ook een intieme band met de ouders. Alle tips en technieken op een rij:

Roxane Grumiaux is psychomotorisch therapeute, consultant voor babymassages en organisator van workshops voor babygebaren. Ze houdt wekelijkse lessen waarin ouders alleen of met twee kunnen leren om hun kindje te masseren. "Vaak is dit een kleine oase van rust in de drukke dag van de mama's en papa's", vertelt Roxane. "Het frenetische ritme vertraagt en het is een moment waarop ouders en kind samen kunnen ontspannen. Tijdens de covidperiode hebben veel jonge mama's en papa's niet eens de kans gehad om andere ouders te ontmoeten. Het is dus ook een manier om eens over hun ervaringen te kunnen vertellen en zich minder geïsoleerd te voelen."

Voor welke leeftijd is de babymassage?

Massage doet iedereen goed, ons hele leven lang! Maar tijdens mijn workshops werk ik met kinderen tussen nul en twaalf maanden oud. Als ze ouder zijn, lopen ze al rond, ze zitten volop in de fase waarin ze hun omgeving gaan verkennen en dan interesseert een babymassage hen niet erg.

Vanaf zes maanden beginnen ze zich om te draaien. Dan wordt het masseren al iets moeilijker voor de ouders. Maar dat hangt natuurlijk af van het kind. Als ze al sinds de geboorte gewend zijn om te worden gemasseerd, hoef je er maar een hand op te leggen en ze blijven gewillig liggen. Daarentegen zal een kind dat pas op zes maanden zijn eerste massage krijgt, veel te veel in zijn omgeving geïnteresseerd zijn.

Er bestaat een massage met de naam "verwelkoming van de boreling". Daar kunnen we al heel kort na de geboorte mee beginnen. Het is een symbolische massage waarmee we de baby welkom heten en alle moois toewensen. Dat gebeurt met aanrakingen en met gedachten (we sturen positieve vibes, gaan bewust ademen...).

baby massage technieken leeftijd
Shutterstock

Wat is het ideale massagemoment?

We raden aan om de baby te masseren wanneer hij "rustig maar waakzaam" is. Met andere woorden: er is aan al zijn behoeften voldaan. Over het algemeen ligt het kindje dan op de rug, het beweegt amper, de ademhaling is regelmatig, het glimlacht, de oogjes fonkelen, het is oplettend en kijkt rond.

Het doel van de massages is niet om ons kindje te kalmeren. Het gaat eerder om preventie. We leren het hoe te ontspannen. Wanneer een kind weent, heeft het behoeften waaraan moet worden voldaan. Op die leeftijd hebben ze nog geen grillen. We moeten dus inspelen op de noden van het kind en op dat moment hoort een massage daar niet bij.

Welke weldadige effecten heeft een massage op het kind?

  1. De massage stimuleert de vitale systemen die nog niet volledig ontwikkeld zijn. De vitale systemen ontwikkelen zich tijdens de negen maanden zwangerschap en vervolledigen die ontwikkeling in de negen maanden na de geboorte. In principe zou een kind dus eigenlijk nog negen maanden langer in de buik moeten blijven. De mens is het enige zoogdier ter wereld waarbij de kleintjes bij de geboorte nog 'onvoltooid' zijn.
  2. Een massage stimuleert de motorische ontwikkeling. De baby voelt zijn lichaam, hoe we zijn lijfje aanraken en benoemen. Zo leert hij niet alleen zichzelf kennen, hij gaat ook harmonieuzer in de ruimte bewegen. Een kind dat zijn lichaam goed kent, is behendiger en heeft meer zelfvertrouwen.
  3. Massages laten de baby ook kennismaken met ontspanning. Hij leert te relaxen, gaat sneller in- en langer doorslapen. Na elke workshop slapen de baby's gemiddeld twee tot drie uur (lacht).
  4. Daarnaast helpt de massage bij het creëren van een sterke band tussen de baby en de ouders. Voor die laatsten is de tijd die ze met hun kind doorbrengen heel bijzonder.
  5. Bovendien kan de massage helpen om diverse kwaaltjes te genezen: buikkrampen, constipatie, problemen met inslapen, pijn aan de tandjes...
massage bébé
Unsplash / Ana Tablas

Welke olie gebruiken we?

Het beste gebruiken we 100% plantaardige olie. Kleine kinderen kennende, komt daar immers zeker wat van in het mondje terecht. Vaak kopen mensen hiervoor speciale olie maar eigenlijk is gewone zonnebloemolie – op voorwaarde dat ze 100% plantaardig is – ook heel geschikt. Bovendien heeft die olie een heilzaam effect op het babyhuidje.

Hoe verloopt een babymassagesessie?

Ik heb een pop bij me en daarop laat ik de bewegingen zien. De ouders masseren dus zelf hun baby. Bij een babymassage gebeurt alles op het tempo van het kind. Het kan gebeuren dat de baby niet in de juiste stemming is of dat hij wil eten of slapen. Dat is niet erg. Het belangrijkste is dat de ouders de bewegingen goed in zich op kunnen nemen, ze onthouden en dan uitvoeren wanneer hun kind er klaar voor is. Tijdens de les kunnen ze zelfs op een pop proberen, als ze dat willen.

We moeten openstaan voor wat het kind nodig heeft. Sommige kinderen laten zich 45 minuten of zelfs een uur lang gewillig masseren. Andere verdragen het slechts enkele minuten. Bepaalde baby's houden niet van gezichtsmassages maar genieten voluit wanneer je aan hun voetjes begint. Tijdens de vier sessies concentreren we ons op alle lichaamsdelen. Hierbij geeft ik telkens een samenvatting van wat we de voorafgaande weken hebben gezien. Tot slot krijgen de ouders een schriftje met fiches mee. Daarin staan alle massagetechnieken nog eens uitgelegd, met bijhorende foto's.

babymassage technieken olie
Shutterstock

Een voorbeeld van een massage

Massagetherapeute Laurence Niclaes is gespecialiseerd in babymassages. Ter illustratie van de babymassage geeft ze ons een klein voorbeeld van een massage die we thuis makkelijk zelf kunnen uitvoeren. Het is een massage voor baby's van zo'n zes weken oud die last hebben van buikkrampjes. Wel benadrukt ze dat we absoluut bij gecertificeerde personen te rade moeten gaan om te leren hoe we ons kleintje kunnen masseren. Dat is uiteraard nodig om de bewegingen goed uit te voeren, maar ook om niet ontmoedigd te raken als het niet meteen lukt. Soms moeten we het gewoon op een andere manier aanpakken. Op haar website vinden we een volledige lijst met alle vertrouwenspersonen in België!

"Dit is een eenvoudige massage om buikkrampjes te verlichten bij baby's van ongeveer zes weken oud. Je legt beide handen op het buikje, ademt rustig en laat gewoon de warmte van je handen overgaan op de huid. De organen onder je handen zullen zich geleidelijk aan ontspannen. Met wat olie kun je wat ik noem "de beweging van de watermolen" op het buikje uitvoeren: je masseert van boven naar beneden, eerst met de ene en dan met de andere hand. En dat herhaal je uiteraard. Met die beweging stuw je de spijsvertering verder naar beneden.

Bij de tweede beweging brengen we de knieën van de baby naar zijn buikje toe. We houden ze daar en wiegen het kindje van links naar rechts. Dit stimuleert de werking van het darmstelsel. De derde beweging is de "windmolen". Hierbij leg je een hand op het buikje waarna je die in wijzerzin ronddraait. Ook nu brengen we de knieën naar het buikje toe en wiegen we het kind van links naar rechts. Die serie van drie bewegingen wisselen we af en herhalen we drie keer. Dit doen we drie keer per dag, wanneer het kleintje krampjes heeft (voor baby's tussen zes weken en tot twee à drie maanden oud). De massages kunnen verlichting brengen en de krampjes laten afnemen. Gebeurt dit niet, raadpleeg dan een arts."

Roxane Grumiaux is psychomotorisch therapeute, consultant voor babymassages en organisator van workshops voor babygebaren. Meer info via roxanegrumiaux.com.

LEES OOK