Hoe voorkom je strawberry legs na het scheren?

Geüpdatet op 27 oktober 2022 door Camille Vernin en Virginie Dupont
Hoe voorkom je strawberry legs na het scheren? Imaxtree

Iedereen die zich weleens scheert, kent het probleem: die vervloekte scheerbultjes! Er verschijnt een massa zwarte puntjes op je benen, dijen en zelfs onder de oksels. In het Engels heet dit 'strawberry legs', aarbeibenen dus. Gelukkig is er UNY, het inclusieve en cleane label voor body hair care. Het merk vertelt wat je kan doen om die vervelende 'aardbeihuid' te vermijden.

Wat zijn strawberry legs precies? Na het scheren of ontharen is de huid geïrriteerd en als reactie wordt talg geproduceerd. Hierbij openen de poriën en die lijken wel een magneet voor vuil, ingegroeide haartje en dode huidcellen... Vooral mensen met een donkere haarkleur zijn vatbaar voor de zogenaamd 'aardbeihuid'. En hoewel het een doodnormaal verschijnsel is, houden sommigen er een complexen aan over. UNY Paris geeft professioneel advies om dit probleem in vijf stappen te lijf te gaan.

1. Scrub

Voor je gaat scheren moet de basis goed zitten. Start met een fijne (homemade) scrub op basis van olijf- of amandelolie en suiker of koffiegruis. Een scrubhandschoen is ook een goed idee, net als dry brushing.

Let wel op dat je zacht te werk gaat. Als het niet prettig aanvoelt, riskeer je dat je huid in de verdediging gaat en nog meer talg produceert. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken en worden de zwarte puntjes duidelijker zichtbaar.

2. Hydratatie

Tijd om te smeren! Ook hier kan je kiezen voor natuurlijke ingrediënten. Denk maar aan plantaardige olie of een gel van aloë vera. Interessant weetje: door je huid dagelijks te hydrateren, kan je de talgproductie afremmen. En laat die net gedeeltelijk verantwoordelijk voor strawberry legs…

 

View this post on Instagram

 

Une publication partagée par UNY (@uny_paris)

3. Een goed scheermes

Als het moment om te scheren is aangebroken, grijpen we vaak terug naar dat niet meer zo schone scheermesje dat eeuwig in de douche lijkt rond te slingeren. Als je irritatie wil voorkomen, is het nochtans essentieel dat je een degelijk scheermes kiest, dat in goede staat is. Bij voorkeur neem je een model met vijf of zes mesjes (hoe meer, hoe beter) dat je tijdig vervangt.

4. De perfecte scheerbeurt

En dan het scheren zelf. Gebruik een scheercrème of scheerschuim, zo verloopt alles soepeler (letterlijk) en raakt de huid minder geïrriteerd. Een professionele tip: wil je aardbeibenen vermijden, scheer dan altijd met de haarrichting mee. Ja, net het omgekeerde van wat reclamefilmpjes je willen laten geloven. Verder was je je benen liefst met lauw water. Heet water is nefast omdat dit de poriën openzet.

 

View this post on Instagram

 

Une publication partagée par UNY (@uny_paris)

5. Laser

Dit is het meest prijzige alternatief, maar ook het meest doeltreffende. Wanneer de haarfollikels bij de wortels zijn verwijderd, hebben de poriën geen last meer van ingegroeide haartjes of vuil. Bye bye strawberry legs!

Voor laserontharing moet je rekenen op gemiddeld zes tot acht sessies, afhankelijk van het te behandelen lichaamsdeel. Die sessies vinden plaats in de loop van één jaar. Vanaf vier tot zes weken voor de eerste sessie stop je met het scheren van je benen tot het einde van het volledige traject, zo kan de laser alle follikels vernietigen. Via Brussels Skin Center vind je meer info over laserontharing.

LEES OOK