My Story: “ik was een toxische baas die haar werkgevers pestte”

Geüpdatet op 30 augustus 2022 door Juliette Debruxelles en Lore Ginneberge
My Story: “ik was een toxische baas die haar werkgevers pestte”

Hoge werkdruk, psychologische spelletjes, publieke vernedering... Charlotte deed het haar teamleden allemaal aan en werd aangeklaagd wegens intimidatie. Hoe is het zo ver kunnen komen?

"Ik zeg vaak dat mijn verhaal een weerspiegeling is van het experiment van Milgram. Het machtsmisbruik, de onderwerping aan het gezag, de waanzin die de kop opsteekt, zijn dingen die ik ken omdat ik ze heb meegemaakt. Ik denk niet dat ik van nature pervers ben, maar de omstandigheden waarin mijn gedrag zich voordeed, waren de ideale voedingsbodem. Ik ben van nature ambitieus, een goede student, zeer respectvol tegenover hiërarchie. Ik had oude ouders (mijn moeder was 44 toen ze van mij beviel), streng, liefhebbend, maar veeleisend. Als je niet aan hun verwachtingen voldeed, was de straf niet fysiek, maar psychologisch."

Mijn bazen hielden van mijn attitude en waardeerden de mix van eerbied en bekwaamheid

"Mijn moeder nam een ijzige houding aan en keerde zich af van mijn broers en mij als we slechte cijfers haalden op school. Ze duwde ons dagenlang na een mislukte test van ons weg en keurde ons geen blik waardig. We mochten niet zeuren, anders zou de ellende nog langer duren. Ik denk dat ik liever van spelletjes of eten beroofd zou zijn dan van de ogen van mijn moeder. Mijn vader was directeur van een grote afdeling in de verzekeringsbranche, met ouderwets management, mannelijk personeel op de belangrijkste posities en vrouwelijk personeel dat de hele dag door als idioten werd behandeld. Het enige waar hij over sprak was zijn werk, zijn successen, de incompetentie van 'zijn mensen'. Zo noemde hij degenen die voor en met hem werkten: 'mijn mensen'. Ik zeg dit niet om mezelf vrij te pleiten van wat ik later heb gedaan, maar het verklaart alleen dat ik niet geschikt was voor de verantwoordelijkheden die ik al vroeg in mijn baan kreeg."

"Na mijn ingenieursdiploma te hebben behaald, ben ik bij een farmaceutisch bedrijf gaan werken waar ik mezelf kon bewijzen. Dit was halverwege de jaren 2000 en de wereld zoals wij die kennen stond nog in de kinderschoenen als het gaat om 'vrije meningsuiting'. Er werd wel gesproken over nieuwe manieren van managen in bedrijven als Google, maar hier was zoiets science fiction. Ik herinner me een gesprek met mijn management: er was een artikel gepubliceerd waarin stond dat Google-werknemers hun eigen werktijden kozen, dat er rustruimtes en tafeltennis beschikbaar waren. Dat er frozen yoghurt verkrijgbaar was en dat er was- en babysitservice werd aangeboden door het bedrijf. 'Als we dat hier deden, waren we binnen twee weken failliet,' concludeerde mijn manager. Ik vond ook dat het gestoord was. Werk is een plaats om te werken. Management is een entiteit die moet worden gevreesd en gerespecteerd. Privéleven blijft privé, net als persoonlijke gezondheidsproblemen en uitstelgedrag. Op je werk klaag je niet, huil je niet, faal je niet, blijf je op je plaats en zorg je ervoor dat je je salaris verdient en aan het eind van het jaar een goede evaluatie krijgt om je baan te behouden."

baas intimidatie op het werk pesten
Shutterstock

"Alles buiten dit klassieke stramien was me vreemd. Mijn bazen hielden van mijn attitude en waardeerden de mix van eerbied en bekwaamheid. Tijdens managementvergaderingen serveerde ik koffie, kreeg ik complimenten over mijn haar, sprak ik als laatste en diplomatiek als ik een van de mannen moest tegenspreken. Ik was pas 27 jaar oud, maar ik was erop gezet om op mijn plaats te blijven 'als vrouw'. Al snel kreeg ik promotie. Vijf jaar nadat ik bij het bedrijf was gekomen, in 2012, en ik was bijna 33 jaar oud, gaf ik direct leiding aan een team van tachtig mensen die zelf weer teams onder zich hadden. In totaal waren bijna 1.200 mensen min of meer rechtstreeks afhankelijk van mijn beslissingen."

"In mijn team zaten slechts acht mannen (ik wilde geen vrouwen in de raad van bestuur) en vier uitvoerende assistenten, die ik 'de secretaresses' noemde, ook al waren ze allemaal overgekwalificeerd en belast met essentiële strategische taken. Het waren deze vier vrouwen die het meest te lijden hadden en die uiteindelijk enkele jaren later een collectieve klacht tegen mij indienden. Zij zijn mijn directe slachtoffers, maar ik weet nu dat er veel meer nevenslachtoffers zijn. Ik creëerde zo'n terreur dat de managers zich op hun beurt als tirannen gedroegen tegenover hun teams. Erg mooi was het niet. Het dossier bevat een verslag van dagelijkse vernederingen waarvoor ik me schaam. Ik noemde die vrouwen nooit bij hun voornaam (ik noem ze nog steeds 'die vrouwen' of 'de vrouwen' als ik even niet oplet), ik wees met mijn wijsvinger naar ze, wenkte ze dichterbij te komen, om weg te gaan, hun mond te houden..."

Wanneer ik over hen sprak, gebruikte ik woorden als 'de blonde', 'de dikke', 'de kleine' en 'de andere'. Ik was genadeloos.

"Wanneer ik over hen sprak, gebruikte ik woorden als 'de blonde', 'de dikke', 'de kleine' en 'de andere'. In het begin was ik genadeloos. Om indruk te maken, dacht ik dat ik zo moest zijn. Ze hadden een soort welkomstfeestje voor me georganiseerd. Ik weigerde de koffie en de cakejes die ze me aanreikten en zei iets als: 'Ik heb niet zo hard gewerkt om met mijn personeel om te gaan.' Dat staat zo in het dossier, ik herinnerde het me niet tot dan. De blonde protesteerde en legde uit dat zij net wilden dat we in een goede sfeer konden werken, aangezien we elkaar acht uur per dag, vijf dagen per week moesten zien. Ik voegde daaraan toe dat mensen die hun persoonlijke investering beperken tot de uren die op hun contract staan, bij mij waarschijnlijk niet in de gunst zullen komen."

baas intimidatie op het werk pesten
Shutterstock

"In de vier jaar voorafgaand aan de klacht boekte het blondje de meeste vooruitgang. De andere drie deden wat onhandige pogingen: zich soberder kleden, hun bureaus verplaatsen en zelfs achter hun scherm lunchen om mij niet van streek te maken. Sommigen barstten soms in tranen uit als ik een opmerking tegen hen maakte, ik denk dat ik me daar nog het meest aan ergerde. Je huilt niet, laat staan hardop in het bijzijn van iedereen. Ze moesten altijd beschikbaar zijn. Zieke kinderen, vakanties, begrafenissen van grootouders en ziekteverlof raakten me niet. Op een dag was een van hen vroeg ongesteld en haar beige broek zat onder het bloed. Ik verbood haar naar huis te gaan om zich om te kleden en dwong haar haar besmeurde bureaustoel schoon te maken waar iedereen bij was. Iemand gaf haar een trui om rond haar middel te binden. Deze persoon werd een paar dagen later verlof geweigerd."

"Toen ik op kantoor aankwam, voelde ik een ongezonde opwinding. Ik droomde dat ik mensen in Tupperware-doosjes stopte als worteltjes. Maar op een dag zag ik dat het bedrijf en het personeel zich tegen mij keerden. Ik denk dat die aanklacht me ervan weerhield om echt gek te worden. Ik werd veroordeeld voor intimidatie en mijn bedrijf ook. Er waren veel mensen bij betrokken. Ik werd toen gevolgd door een psychiater en ik raakte volledig ontspoord. Het stoppen met werken reduceerde me tot niets en redde me tegelijkertijd. En het heeft ook andere mensen gered. Ik werk nog steeds aan mezelf. Ik ben me bewust van alles wat niet mag, van alles wat ik heb aangericht. De uitdaging is nu om opnieuw te leren hoe je je moet gedragen en vooral om een baan te vinden. Mijn reputatie heeft geleden, de pers heeft dit verhaal opgepikt... Maar dat is niets vergeleken met wat mijn slachtoffers moesten doormaken. Ik hoop dat ik hier snel uit kom..."

MEER VERHALEN