Getest: is dit het beste vitamine C serum voor een onzuivere huid?

Gepubliceerd op 16 november 2021 door Lore Ginneberge
Getest: is dit het beste vitamine C serum voor een onzuivere huid? Shutterstock

Een gehydrateerde, stralende en beschermde huid, klinkt als iets wat we allemaal willen. Vitamine C kan daarvoor zorgen, maar tegen welke prijs? Werken duurdere varianten beter dan budgetvriendelijke varianten?

Ik test de heilige graal onder de vitamine C producten van SkinCeuticals, dat over de toonbank gaat voor iets meer dan €150.

Waarom is vitamine C zo’n populair ingrediënt?

Als je inmiddels nog geen vitamine C serum aan je verzorgingsroutine hebt toegevoegd, heb je vast al gehoord over de voordelen. Waaruit bestaat dit wonderingrediënt precies? Vitamine C, ook wel L-ascorbinezuur, is een vitamine dat niet van nature in ons lichaam voorkomt, maar wel een positieve antioxiderende werking heeft en vooral ingezet wordt tegen huidveroudering. Het is een ingrediënt dat werkt voor bijna alle huidtypes en waarvan verschillende studies aantonen dat het onder meer donkere vlekjes vervaagt, collageenproductie stimuleert en beschermt tegen de zon.

vitamine c serum skinceuticals
Shutterstock

De kostprijs van vitamine C

Als vitamine C een van de meest krachtige huidverzorgingsingrediënten is, waarom zit het dan niet in elke crème? Helaas blijkt ascorbinezuur in farmaceutische en cosmetische toepassingen enorm gevoelig voor lucht en licht. Zuurstof, temperatuur en pH-waarde kunnen het ingrediënt destabiliseren waardoor de werking (gedeeltelijk) afneemt. Het gebeurt dus dat de vitamine C in een verzorgingsproduct al niet meer werkt vooraleer je het opent. Gelukkig zijn er verzorgingsmerken die er hun levenswerk van maken om een stabiele en doeltreffende formule te creëren. Een naam die je telkens opnieuw hoort vallen is Skinceuticals, de uitvinder van het geprezen CE Ferulic serum. Fans  - waaronder heel wat dermatologen - prijzen de effecten op korte en lange termijn die het stevige prijskaartje van €156 zouden rechtvaardigen.

Getest: Silymarin CF serum van SkinCeuticals

Een puntje van kritiek waar zelfs het CE Ferulic serum niet aan ontsnapt, is dat het niet matcht met een vette of onzuivere huid. Ook mijn ervaring leert dat de formule te zwaar is voor wie lijdt aan acne. Gelukkig komt SkinCeuticals nu met een tweede variant speciaal voor die huidtypes. Te mooi om waar te zijn? Ik onderwerp mijn huid met plezier aan een test.

Silymarin, het antioxidant voor een vette huid

Het succesrecept blijft deels ongewijzigd: net zoals het originele CE Ferulic-serum bevat ook deze nieuwe variant een combinatie van vitamine C (15% ) en ferulinezuur (0,5%). Beide antioxidanten versterken elkaar onder meer in het bestrijden van fijne lijntjes en vlekken. Dit duo wordt aangevuld met een derde antioxidant, silymarin (mariadistel), dat uniek is vanwege z'n vermogen om talg te reguleren, en 0,5% salicylzuur om imperfecties te vervagen en voorkomen.

vitamine c vette huid
Shutterstock

Het resultaat na 3 weken testen

Ik gebruik elke ochtend een viertal druppeltjes van het Silymatin CF-serum onder een dagcrème. De gele kleur verschilt weinig van SkinCeuticals' CE Ferulic en ook de pertinente geur (hotdogwater komt het dichtst in de buurt) is helaas aanwezig. Qua textuur vind ik deze Silymarin aangenamer, want plakt minder en trekt sneller in, al laat het serum nog steeds een licht glimmende finish na.

Na enkele dagen merk ik al dat mijn gelaat egaler oogt. Rode vlekken en oneffenheden zijn minder aanwezig, en ook mijn huidtextuur oogt gladder. Doorgaans hebben verzorgingsproducten minstens 21 dagen nodig om resultaat te boeken. En al word ik drie weken later niet wakker met een gloednieuwe huid, de fijne fronslijntjes die ik aan wilde pakken lijken iets minder diep. Ook de kleine littekens die acne hebben veroorzaakt vervagen voorzichtig, en dat zonder zelfs maar één puistje te veroorzaken. Of dit serum de tijd compleet terug kan draaien, valt nog af te wachten. Maar dat het geleidelijk resultaten boekt op een moeilijk huidbeeld als het mijne, is een hele prestatie op zich.

skinceuticals silymarin CF vitamine C Serum

Shop hier

En dan de hamvraag: is het Silymarin CF serum z'n prijs waard? Voor iedereen met een vette/onzuivere huid die niet alleen littekens en vlekjes, maar ook fijne lijntjes wil aanpakken, is dit de investering honderd procent waard.

LEES OOK

Hoe kies je het juiste serum voor je huid?

Welke skincare vitamines passen bij jouw huid?