UPCYCLING EN DUURZAAMHEID: de collectie Circular van Natan

Geüpdatet op 25 februari 2021 door ELLE Partner
UPCYCLING EN DUURZAAMHEID: de collectie Circular van NatanELLE x Natan

Als enige Belgische merk produceert Natan zijn couturecollecties in z’n eigen ateliers in Brussel en zijn prêt-à-portercollecties in Europa. Nu gaat het modehuis nog een stapje verder qua duurzame aanpak. Vanaf deze zomer zal Natan namelijk stockoverschotten upcyclen via de collectie Circular, een duurzame haute-couturelijn.

Het ontstaan van Circular

Deze lente kijken we niet alleen uit naar de zon, maar ook naar de nieuwe collectie van Natan. De ontwerpstudio van het modehuis, dat in de smaak valt bij zowel de royalties als de fashion queens, zal dan namelijk innoveren met de collectie Circular, een lijn van kleren die geüpcycled zijn. Edouard Vermeulen, oprichter van Natan: “Het idee voor de collectie Circular ontstond aan het eind van het vorige zomerseizoen. We vonden het in deze tijd logischer om de onverkochte stukken niet uit te verkopen, maar ze een nieuwe bestemming te geven. Na de productiefase blijven er altijd hopen stoffen over. We wilden die hergebruiken en er nieuwe kledingstukken van maken om tegelijk met de nieuwe collectie uit te brengen. De stukken werden een eerste keer met de hand gemaakt in onze ateliers en worden nu opnieuw bewerkt door iemand anders, ook in onze ateliers. Ze zijn dus het resultaat van het werk van onze vakmensen.’

De upcycling-upgrade van Natan

De ecologische, ethische en esthetische capsulecollectie bestaat dus uit ontwerpen die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd; stukken die zowel qua stijl als qua uitstraling uniek zijn. Ze sluiten aan bij de filosofie van het merk: vakmanschap dat ingaat tegen overproductie en stockoverschotten opwaardeert. Een eerlijke en duurzame manier om kleren die door de coronacrisis niet verkocht raakten op te waarderen in plaats van ze gewoon ergens te laten verkommeren. “De kleren zijn heel nauwgezet en op ambachtelijke gemaakt”, zegt Edouard Vermeulen. “Het zou zonde zijn om ze zomaar uit te verkopen, zonder dat ze de kans kregen gedragen te worden. Kwaliteitsvolle kledingstukken die met zorg zijn gemaakt, proberen we op te revaloriseren in plaats van ze te laten demoderen.

De hele logica van de seizoenscollectie verliest vandaag zijn betekenis, en we beseffen dat mensen hun consumptiepatroon vandaag in vraag stellen. Meer en meer aandacht gaat naar kwaliteit en duurzaamheid, bij alle soorten klanten. Bij Natan gaan we altijd voor couture en voor maatwerk, zelfs als het om het upcyclen van onze onverkochte producten gaat. Wij hebben ook onze ontwikkeld, zodat klanten makkelijker toegang krijgen tot onze collecties wanneer ze zich door omstandigheden moeilijk kunnen verplaatsen. We moeten de situatie ook van de positieve kant bekijken: we beseffen steeds beter hoeveel tijd er nodig is om dingen te ontwikkelen. We begrijpen dat we het wat kalmer aan moeten doen, en net als iedereen passen we ons aan aan een ander tempo, aan een andere relatie met onze klanten. Tegelijk proberen we nieuwe klanten ook aan te trekken.”

Collectie Circulaire: de luxe van duurzaamheid

De nieuwe aanpak, in lijn met het groeiende bewustzijn in onze maatschappij, doet geen afbreuk aan de kwaliteit die Natan biedt. Circular laat onverkochte collecties een ander proces ondergaan, en geeft ze een op respectvolle manier een tweede leven. De stukken zullen beschikbaar zijn vanaf volgende zomer. Intussen worden alle veranderingen met de hand uitgevoerd, in de ateliers van Natan in Feestjurken veranderen in lange hemden, rokken in tops, losse broeken in mini-jurken.

Édouard Vermeulen ziet er telkens op toe dat alles heel trendy oogt. De kostbare stoffen nemen nieuwe vormen aan, klaar om nieuwe harten te veroveren. En aangezien de modewereld toch op zijn kop staat, draaien ze bij Natan alles om, tot absoluut unieke stukken ontstaan die toch hun essentie weten te behouden. “Kwaliteit blijft een prioriteit, het duurzame aspect krijg je er gratis bovenop, wat op zich al een luxe is.”

Vakmanschap en innovatie

Of het nu gaat om de nieuwe collectie van de ontwerpstudio of de omgevormde modellen van afgelopen zomer, de coupes zijn ruim en lang, zitten strak maar vallen toch soepel rond het lichaam, wat zorgt voor ranke silhouetten. Edouard Vermeulen speelt met volumes aan de hand van hoge tailles, bustiers in de vorm van bloemblaadjes, en een mix van rechte en wazige lijnen. Met een superhedendaagse look als resultaat. Het modehuis, meer dan ooit gericht op vernieuwing, heeft uiteraard zijn vegan leer verder ontwikkeld, dat absolute kwaliteit biedt en ongehoord sensueel aanvoelt. Zacht groen, kant en bloemenprints: de lentecollectie oogt heel optimistisch en weerspiegelt ons verlangen om ons weer mooi op te kleden.

Over de manier waarop de ambachtelijke luxekleren tot stand komen, zijn ze bij Natan heel open. Wie dat wil, kan op afspraak een bezoek brengen aan Atelier II, dat onlangs onderdak vond in een prachtig gebouw in Haussmann-stijl aan het Brugmannplein 6 in Brussel. Een eenvoudige en tegelijk bevoorrechte manier om kennis te maken met het steeds zeldzamer wordende ambachtswerk van lokale vakmensen die vaak al tientallen jaren in het atelier werken. In een aangename salonsfeer werp je hier een blik achter de schermen van de Belgische couture. Klanten van het modehuis ontdekken er zelf de knowhow en het vakmanschap van het atelier, en stellen met eigen ogen vast hoe nauwgezet alles gebeurt. Op een gelijkaardige manier groeit elk ontwerp van Circular, de unieke en geëngageerde collectie, op lange termijn uit tot een stuk dat een toegevoegde waarde geeft aan de een zweempje originaliteit verankerd in de nieuwe uitdagingen van deze wereld. Afspraak volgende zomer om deze nieuwe speler op het vlak van high end upcycling te ontdekken.

collectie Circular

 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Natan.
natan.be

Lees ook: