5 modemerken die “deadstock” een tweede leven geven

Geüpdatet op 21 december 2020 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
5 modemerken die “deadstock” een tweede leven geven

Deze vijf modelabels gebruiken de overschotten van stoffen - die anders zouden worden weggegooid - om nieuwe creaties te maken. Ze bieden dus duurzame mode en gaan daarmee in tegen het klassieke model dat door fast fashion wordt opgelegd. Resultaat? Ultratrendy stukken die milieubewuste mode een echte boost geven.

Wat is dat eigenlijk, “deadstock”?

OK, het woord zelf klinkt niet erg aantrekkelijk, maar de betekenis is dat des te meer. "Deadstock", "slapende stock" of gewoon "overschot". De termen verwijzen naar de resten stof die niet voor de productie van kleding zijn gebruikt en ergens in een hoekje blijven liggen. Op wereldschaal gaat het over astronomische hoeveelheden die zomaar worden weggegooid. Zonde. Dat is trouwens een van de redenen waarom mode op het vlak van klimaatverandering heel slecht scoort! Om die verspilling tegen te gaan, beslissen steeds meer milieuvriendelijke merken om die "deadstocks" een tweede leven te geven en kopen ze voorraden over van grote modehuizen, ontwerpers of fabrieken.

DE MEEST INCLUSIEVE: IEL CLOTHING

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par IEL - GENDERLESS & ONE SIZE (@ielclothing) le

Dit jonge Belgische label breekt met alle codes. Het merk is 100% uniseks, wat je ook kunt afleiden uit de naam: IL + ELLE = IEL. Geen onderscheid dus tussen mannelijk/vrouwelijk, maar ook niet tussen de verschillende maten! Alle creaties komen in één standaardmaat en elk stuk kan met de bijhorende knopen, snoeren, ceinturen of gespen worden aangepast. Dat uitgangspunt is esthetisch én praktisch want je kunt alle stukken volledig omtoveren, al naargelang waar je op dat moment zin in hebt, of je nu droomt van een strakke snit of een oversized look. En alsof dat nog niet genoeg was, heeft IEL Clothing ervoor gekozen om zijn kleding met milieuvriendelijke stoffen te maken. De stukken zijn dus in België ontworpen en vervaardigd, met Belgisch linnen of katoen, afkomstig van oude voorraden. Renaud Tomsej, medeoprichter van het label: "Onze milieuvriendelijke aanpak is erg belangrijk voor ons. We willen immers een tegengewicht vormen voor de mode-industrie, die wereldwijd een van de meest vervuilende sectoren is. We willen de mensen tonen dat het absoluut mogelijk is om nieuwe kleren te dragen en toch onze planeet te respecteren.

DE MEEST 'EXTRA': AVAVAV

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par AVAVAV (@avavavfirenze) le

Tijdens de Fashion Weeks werden de meest trendy fashionista's al in Avavav gespot. Dit Zweeds-Italiaanse merk werkt uitsluitend met deadstock van luxehuizen in Firenze en omstreken. Zie je het al voor je? Ultraluxueuze materialen, opzichtig bedrukt, gedurfde kleuren ... Dit milieuvriendelijke label gaat zich te buiten aan alle mogelijke extravagantie. Alle creaties worden uitgebracht in een limited edition van maximaal dertig stukken per model. Op de webshop van het merk kun je trouwens zien hoeveel exemplaren van bijvoorbeeld de fuchsia blouse met franjes zijn gemaakt. Goed nieuws dus voor iedereen die streeft naar originaliteit en die het verschrikkelijk vindt om in dezelfde outfit als haar buurvrouw te worden gezien! Met zijn hyperpopulaire stukken poetst Avavav eigenhandig het blazoen van de milieubewuste mode op en dat is best cool.

DE MEEST ELEGANTE: GAÂLA PARIS

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Gaâla (@gaalaparis) le

Met Gaâla Paris vloeien twee werelden harmonieus samen. Dit modemerk is opgericht door Kelly de Gaalon en haar man Alexander Zhalezka die uit Wit-Rusland afkomstig is. Het label combineert Franse esthetiek met Wit-Russisch vakmanschap. Om hun ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken, heeft het koppel beslist om voor de productie van hun creaties uitsluitend "deadstock"-stoffen te gebruiken, samen met andere natuurlijke materialen met een lage impact. Zo is de zijde afkomstig van productieresten uit Hangzhou in China, dat beroemd is voor zijn eeuwenoude zijdeproductie. Andere materialen zoals katoen, viscose en wol komen van Italiaanse modehuizen, terwijl het "deadstock" linnen van Wit-Russische afkomst is. Resultaat? De stoffen krijgen een nieuw leven en veranderen in sublieme tijdloze stukken. Die worden ontworpen in Parijs en zijn ethisch gemaakt in een klein ambachtelijk atelier in Wit-Rusland. Gaâla Paris brengt romantische en ultravrouwelijke kleding, resoluut doordrenkt van vintage mode. Lange jurken met bustier prijken naast zijden blouses met lavallièrestrik en andere superchique zwarte outfits.

DE MEEST ROMANTISCHE: MAISON CLÉO

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par MaisonCléo www.maisoncleo.com (@maisoncleo) le

Maison Cléo wordt geleid door een moeder-dochterduo en is een volledig op bestelling en met de hand gemaakt Frans merk dat werkt met ongebruikte materialen. Het label is gevestigd in Rijsel en telt heel wat it-girls onder zijn fans. Zo showden Emily Ratajkowski, Leandra Cohen en de Franse Camille Charrière en Anne-Laure Mais al met hun stukken. De stoffen zijn afkomstig van overschotten van Franse modehuizen, ontwerpers en fabrieken. Ook Maison Cléo heeft nog geen collecties, maar je vindt er wel nieuwe ontwerpen die mee variëren met de seizoenen en met de inspiratie van oprichtster Marie Dewet. Daarna naait haar mama eigenhandig alle stukken. Om de hand te leggen op een van de creaties van Maison Cléo, moet je soms (veel) geduld en een beetje geluk hebben want de webshop gaat maar één keer per week open: elke woensdag om 18.30 u. Bovendien aanvaardt het duo maximaal dertig bestellingen per week. Het merk zelf is ultratransparant en deelde zelfs de echte kosten van een van zijn blouses: belastingen, winst en werkuren inbegrepen!

DE MEEST TIJDLOZE: MARDI EDITIONS

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Mardi editions (@mardi_editions) le

Toen Marie Smits haar modelabel lanceerde, wilde ze maar één ding: mode brengen die lijnrecht stond op wat ze in de meeste rekken vond. Met Mardi Editions richtte ze zich op slow fashion. Die collecties volgen het ongebreidelde ritme van de seizoenen niet, maar elke maand worden er enkele gegeerde stukken voorgesteld die je jarenlang kunt dragen. Omdat ze met weefsels wil werken die een lage impact hebben op het milieu, geeft Marie Smits de voorkeur aan natuurlijke materialen uit Italië, Nederland en Portugal. Maar zo vaak ze kan, gebruikt ze ook stoffen uit slapende stocks van haar leveranciers. Daar wordt in een familieatelier in Portugal fashion van gemaakt. Haar creaties zijn modern, vrouwelijk, comfortabel en ethisch. Ze hebben alles in huis om onze garderobe met tijdeloze stukken te vullen.

LEES OOK

Fashion Week: Dit moet je weten over de modeweken

We love: deze merken produceren ecologische jeans