Fashion week 2020: alles wat je moet weten over de naderende modemaand

Gepubliceerd op 11 september 2020 door Marie Pauwels en ELLE België
Fashion week 2020: alles wat je moet weten over de naderende modemaandInstagram: @yproject_official

De modeweken in september, het moment dat de collecties voor lente-zomer 2021 voorgesteld worden, zijn elk jaar hét hoogtepunt waar fashionista's reikhalzend naar uitkijken. Volgende week maandag is het zo ver, we beginnen met Fashion Week New York, gevolgd door Londen, Milaan en Parijs.

Door de coronacrisis konden de twee modeweken in juni (Resort Spring Summer in New York en Haute Couture in Parijs) niet fysiek doorgaan, men ging voor digitale modeshows. Even vreesde men dat ook de Fashion Month van deze maand geannuleerd zou moeten worden dit jaar, maar het feestje gaat wel degelijk door (zij het op een ietwat andere manier dan we gewend zijn). Wij geven een overzicht.

New York Fashion Week: 13-17 september

Primeur: de Council of Fashion Designers van Amerika lanceert Runway360, een gloednieuw presentatie- en verkoopplatform waarop we de modeshows live zullen kunnen bekijken (en verder ook modefilms en behind the scenes footage). Sommige designers kiezen ervoor om hun show zelf te streamen via hun sociale mediakanalen (zoals Giorgi Armani in februari deed), andere runway shows zullen we (iedereen, inclusief de grootste fashionista's in modeland) moeten streamen vanop Runway360 (dichter bij een front row ervaring kom je niet). Slechts een handjevol modeshows zal fysiek doorgaan en zij die doorgaan doen dat uiteraard in zeer bescheiden versie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jason Wu (@jasonwu) op

 

Jason Wu mag New York Fashion Week openen op zondag 13 september om 17 uur. De show vindt plaats op het dak van Spring Studios, met niet meer dan 30 toeschouwers, die de social distancing regels ten allen tijde moeten respecteren. Na Jason Wu volgt Harlem's Fashion Row, een online gala met belangrijke figuren uit de modewereld (onder andere Teen Vogue redactrice Lindsay Peoples Wagner). Drie designers zullen hun collecties daar voorstellen: Kimberly Goldson, Rich Fresh en Kristian Loren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kimberly Goldson (@kimberlygoldson) op

De Council of Fashion Designers van Amerika liet verder weten dat er in totaal 15 nieuwkomers op het programma staan, anderzijds zijn er heel wat grote spelers afwezig dit jaar (The Row, Ralph Lauren, Oscar de La Renta, Marc Jacobs, Michael Kors). Bekende gezichten: Caroline Herrera (die een film zal streamen om 10 uur op 14 september), Rebecca Minkoff (met een fysieke show, wederom op het dak van Spring Studios, 15 september), Tom Ford (die beelden - we gokken een lookbook - zal uploaden naar Runway360 om 19 uur op 16 september).

Fashion Week Londen: 17-22 september

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bethany Williams | Designer (@bethany_williams_london) op

Londen Fashion Week zal meer fysieke shows organiseren dan New York, zo'n tien volgens de British Fashion Council, terwijl er 50 digitale collecties zullen zijn en 21 hybride (een mix van fysiek en online). De shows zullen hier gestreamd worden. Burberry opent op 17 september met een livestream show die buiten zal doorgaan, genaamd Burberry in nature (zonder toeschouwers!). Enkele London based designers die fysieke shows zullen houden zijn Bethany Williams, Victoria Beckham, Halpern en Margaret Howell, terwijl Vivienne Westwood en JW Anderson bijvoorbeeld hun collecties zullen tonen aan de hand van een film.

Milan Fashion Week: 23-28 september

Milaan en Parijs laten zich duidelijk niet van hun stuk brengen door de huidige situatie en laten heel wat meer fysieke shows doorgaan dan Londen en New York, mét gasten. De eerste dag van de modeweek in Milaan is er al meteen één om U tegen te zeggen: Missoni mag de spits afbijten met een digitale show om 10 uur, gevolgd door Dsquared2 om 11 uur (ook digitaal). De eerste fysieke show is van Fendi om 15 uur, gevolgd door N. 21, Alberta Ferretti, Dolce & Gabanna en Blumarine.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Missoni (@missoni) op

Op dag twee krijgen we onder andere Max Mara, Emporio Armani (digitaal weliswaar), Prada (de eerste collectie van Miuccia Prada en de Belgische designer Raf Simons, iets om naar uit te kijken), Etro en Sunnei voorgeschoteld. Verdere hoogtepunten die week zijn Tod's, Boss, Marni, MSGM, Versace, Giorgio Armani (die in februari één van de eerste was om zijn show te livestreamen), Pucci en Valentino. Twee opvallende afwezigen dit jaar zijn Gucci en Bottega Veneta, die hun collecties wellicht later dit jaar zullen voorstellen.

Paris Fashion Week: 28 september-6 oktober

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MARINE SERRE - FUTUREWEAR (@marineserre_official) op

Zoals gewoonlijk is de modeweek in Parijs de langste: zo'n acht dagen in totaal! Op 29 september beginnen we om 10u30 met Marine Serre, een populaire nieuwkomer. In 2017 studeerde ze af aan het Brusselse La Cambre (ze was toen 25) en in datzelfde jaar won ze de LVMH Prize. Een hele eer om de tweede dag van Paris Fashion Week te mogen openen, maar wat wil je als haar futurewear gedragen wordt door sterren als Kylie Jenner & Beyoncé. Om 2u30 die dag is er vervolgens een fysieke show van Dior.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Acne Studios (@acnestudios) op

Het programma van 30 september is iconisch: om 9u30 Lanvin (fysieke show), gevolgd door Kenzo om 10u30 (digitaal) en Mugler om 11u30. In de namiddag staan ook nog Balmain, Dries Van Noten, Elie Saab en Acne Studios op het programma. Daar stopt het natuurlijk niet: op 1 oktober krijgen we onder andere Ann Demeulemeester, Chloé, Y/Project en Isabel Marant. Hermès en Paco Robanne zijn de derde oktober aan de beurt, de zesde worden we verwend met Chanel, Miu Miu, Maison Margiela en Louis Vuitton... Afwezig dit jaar zijn Comme des Garçons, Celine, Saint Laurent en Off-White. Volgens New Guards (die de licentie voor het laatstgenoemde merk bezit) zal Virgil Abloh de volgende Off-White collectie voorstellen in februari 2021 in de winkels zelf.

Ondanks de beperkende coronamaatregelen, kunnen wij alvast niet wachten om te zien welke outfits er op de catwalks - en daarnaast - zullen verschijnen. De volledige programmatie van de modeweken vind je hier, maar we raden je aan om ook de sociale mediakanalen van je favoriete designers in de gaten te houden voor eventuele updates over shows die gelivestreamd zullen worden.

Lees ook:
Modeplatform Avail lanceert remote runway met lokale merken