Wacht wat?! Raf Simons gaat aan de slag bij Prada

Gepubliceerd op 23 februari 2020 door Lore Ginneberge
Wacht wat?! Raf Simons gaat aan de slag bij Prada© Prada

Heerlijk nieuw in modeland: de Belgische Raf Simons tekent bij het Italiaanse modehuis Prada als co-designer samen met Miuccia Prada.

Het modelandschap is in volle beweging, want naast de gebruikelijke Fashion Weeks in deze periode werden we de afgelopen dagen overstelpt met goed én minder goed modenieuws. Zo werkt ontwerpster Phoebe Philo stiekem aan een nieuwe collectie en nemen we met spijt in het hart afscheid van Belgisch modelabel AF Vandevorst. Gelukkig is er Raf Simons om ons te troosten om dat laatste, want Prada kondigde zonet aan dat de Belg vanaf 2 april start als co-designer naast Miuccia Prada. Deze grote - en compleet onverwachtse - bekendmaking komt vlak na de adembenemende collectie die Mrs Prada showde tijdens de modeweek van Milaan, meteen dus de laatste die ze alleen presenteerde. Simons zal immers meteen aan het werk worden gezet voor de volgende show in september.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

BREAKING - @rafsimons wordt co-creatief directeur van @prada 🖤

Een bericht gedeeld door ELLE België (@elle_belgie) op

Prada Group liet zelf weten dat Simons en Miuccia Prada "met gelijke verantwoordelijkheden voor creatieve input en besluitvorming" zullen instaan. Raf Simons wordt dus geen rechterhand, maar zal evenveel beslissen als Miuccia, die intussen al meer dan 4 decennia aan het roer staat van het Italiaanse luxelabel. Deze grote stap suggereert dat Prada en Bertelli (Miuccia's echtgenoot en co-CEO van Prada Group) denken aan een opvolger, al is er van pensioen momenteel nog geen sprake, aldus Miuccia zelf. "Ik hou van werken, en ik ben erg enthousiast, dit zal een nieuwe wind doen waaien door het merk", zegt de ontwerpster aan WWD.

Simons laat WWD dan weer weten dat hij zijn eigen label Raf Simons niet op pauze zet, maar wilt combineren met dit nieuwe project voor Prada. Ook zegt de Belgische designer dat het principe van co-creatie een manier kan zijn om meer omzet te genereren, en dat designers hun positie steeds meer in vraag stellen. Dit idee strookt helemaal met de huidige collab-trend. We kunnen deze aanstelling dus zien als een giga collaboratie tussen Miuccia Prada en Raf Simons, maar dan eentje op lange termijn. Simons beaamt dat: "ik geloof heel erg in samenwerking, ik denk dat het resultaat eens zo sterk is'.