Interview: Abel Odor oprichter Frances Shoemack over de schoonheid van natuurlijke parfums

Geüpdatet op 22 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Lore Ginneberge
Interview: Abel Odor oprichter Frances Shoemack over de schoonheid van natuurlijke parfumsAbel Odor

Na een gefaalde zoektocht naar natuurlijke, maar chique parfums had Frances Shoemack een duidelijk doel voor ogen: het beste natuurlijke parfumlabel ooit creëren. En daar is de Nieuw-Zeelandse onderneemster met het oprichten van Abel Odor met glans in geslaagd. Wat maakt natuurlijke parfums zo bijzonder? En wat is het grote verschil met conventionele geuren? We laten de vrouw achter Abel aan het woord:

Abel Odor
Frances Schoemack - Abel Odor

Wat is het verhaal achter Abel Odor? Wat is je achtergrond?

"Negen jaar geleden, na mijn verhuizing van Nieuw-Zeeland naar Amsterdam, werd ik verliefd op de wereld van de onafhankelijke parfumerie - creatieve geuren gemaakt door echte mensen en verkocht in prachtige omgevingen ver weg van de duty free celebrity endorsed-cultuur. Maar ik kon binnen deze wereld geen merk of product vinden dat werkte met natuurlijke ingrediënten volgens een duurzaam beleid. Na de ontdekking dat je alleen nog maar natuurlijke parfums kon kopen in biowinkels, in een basic verpakking en met simpele formules, was het idee voor Abel geboren."

Hoe is je passie voor parfum ontstaan?

"Mijn achtergrond ligt eigenlijk in de wijnbouw. Ik heb altijd al een passie gehad voor de olfactorische sector en disciplines die op de grens liggen van kunst en wetenschap (voordat ik overstapte naar een studie wijnbouw, was het mijn droom om architect te worden)."

Wat is een natuurlijke geur? Wat zijn de fabricageverschillen?

"Het belangrijkste verschil met conventionele parfums is dat onze ingrediënten allemaal afkomstig zijn van planten (in tegenstelling tot synthetische moleculen die meestal worden gesynthetiseerd uit fossiele brandstoffen).

Wat is de grootste uitdaging bij het creëren van een natuurlijk parfum?

"Bij het werken met natuurlijke ingrediënten zijn er geen shortcuts of trucjes. Dat is de grootste uitdaging, maar ook de schoonheid - deze ingrediënten zijn levend, dynamisch, uitdagend en daarom zo dankbaar!"

Wat zijn de voordelen van een natuurlijk parfum?

"Het gaat erom dat de ingrediënten hernieuwbaar zijn, gemakkelijk biologisch afbreekbaar en non-toxisch. Maar ook steeds vaker horen we van klanten (vooral dit jaar!) hoezeer ze de therapeutische voordelen van de essentiële oliën in onze geuren appreciëren - ze hebben allemaal hun unieke eigenschappen, kalmerend, stimulerend... Het dragen van een natuurlijk parfum verbetert echt je humeur."

abel parfums natuurlijke geuren biologisch parfum Frances Schoemack
Abel Odor

Gaat een natuurlijke geur net zo lang mee als een traditionele geur?

"Doorgaans niet. We gebruiken geen conserveringsmiddelen, fixeermiddelen of UV-beschermingsmiddelen, dus het is altijd zoeken naar een balans. Maar we werken wel met de nieuwste natuurwetenschappers om ervoor te zorgen dat ons parfum zo lang mogelijk meegaat."

Hoe zit het met het risico op allergieën?

"Een klein percentage van de bevolking is allergisch voor natuurlijke ingrediënten (net als voedsel- of hooikoorts-allergieën). Maar ik kan zeggen dat ik slechts één klant heb gehad in zeven jaar die een allergische reactie kreeg op een van onze geuren. We delen onze volledige ingrediëntenlijst op onze website, dus als je mogelijk allergisch bent, raad ik aan dat te controleren."

Wat is jouw favoriete creatie en waarom? Wat is het verhaal erachter?

"Oorspronkelijk was Green Cedar mijn favoriet van onze geuren - we creëerden het op een moment dat Isaac, onze meesterparfumeur, en ik vertrouwen hadden in ons creatieve duo en het resultaat is uitgesproken en zeer onderscheidend... Ik hou er gewoon van. Dat gezegd zijnde, ik draag onze nieuwe geur Cyan Nori nu al een paar maanden en deze nieuwste telg dreigt Green Cedar van z'n troon te stoten. Cyan Nori is zo levendig, zo fris, de geur bezorgt me een geweldig gevoel."

abel odor natuurlijke parfums
Cyan Nori, Abel Odor

Shop hier

LEES OOK: Onze favoriete natuurlijke en vegan parfums