Daarom is Anya Taylor-Joy uit The Queen’s Gambit ons nieuwe idool

Gepubliceerd op 6 november 2020 door Marie Pauwels en ELLE België
Daarom is Anya Taylor-Joy uit The Queen’s Gambit ons nieuwe idoolInstagram: @anyataylorjoy

Simpel: als je erin slaagt schaken sexy te maken, verdien je een standbeeld, punt.

The Queen's Gambit: de nieuwste Netflix-sensatie

In de allernieuwste Netflix hit The Queen's Gambit (die in de top 10 van het streamingplatform prijkt sinds haar release op 23 oktober), vertolkt Anya de rol van Elizabeth Harmon, een wees die op jonge leeftijd een liefde ontwikkeld voor schaken. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50, een tijd waarin het als vrouw niet vanzelfsprekend was om door te breken, zeker niet in een wereld die principieel door mannen gedomineerd werd. Beth blijkt ultra getalenteerd voor de denksport, maar ze worstelt met een verslaving aan verdovende middelen, omdat ze die als klein meisje in het weeshuis moest innemen. Hoewel ze wenste dat de nadruk meer lag op haar talent dan op haar geslacht, weigert de roodharige schone zich te laten categoriseren als nerdy schaakgenie dankzij haar vrouwelijke, glamoureuze outfits. De miniserie is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1983, bestaat uit zeven afleveringen en is absolutely bingeworthy.

Van balletdanseres naar Rising Star

In 2017 werd ze al genomineerd voor een BAFTA Award in de categorie Rising Star en die titel lijkt ze nu helemaal waar te maken. Maar waar kennen we Anya Taylor-Joy verder van? De Argentijns-Britse maakte in 2014 haar debuut met een figurantenrol in Vampire Academy en brak in de jaren daarop door met hoofdrollen in de horrorfilms The Witch en Split. Eerder dit jaar speelde ze ook de hoofdrol in de film Emma, gebaseerd op het boek van Jane Austen. We zagen haar daarnaast als gastpersonage in Peaky Blinders en in de videoclips van Skrillex en Hozier. En zeiden we al dat ze ook professioneel model is en het gezicht van het parfum Flowerbomb Midnight van Viktor & Rolf? En dat ze voor ze aan haar acteercarrière begon, eigenlijk balletdanseres was? Het lijstje van prestaties op de naam van de 24-jarige is eindeloos.

Van Buenos Aires naar Londen

Toch heeft ze het niet altijd even makkelijk gehad. Aan de Amerikaanse Marie Claire, vertelt Anya dat ze als kind erg eenzaam was. Hoewel ze geboren werd in Miami als jongste in een gezin van zes kinderen, moest ze op haar zesde van Buenos Aires naar Londen verhuizen, terwijl ze op dat moment enkel Spaans sprak. 'Ik voelde me zo geïsoleerd dat ik een verhaaltje in mijn hoofd creëerde en mezelf wijsmaakte dat alleen zijn altijd slecht is. En dat kan stressvol zijn als je voortdurend omringd bent door mensen, maar dan ineens helemaal alleen bent in een hotelkamer. Vooral als je jezelf hebt geleerd om er bang voor te zijn.' Inmiddels heeft ze dat gevoel compleet achter zich gelaten en een punt bereikt waarop ze 'ontzettend weinig nodig heeft om gelukkig te zijn'. 'Je bent je eigen thuis', besluit ze in het interview, 'hoe hippy en lala het ook klinkt, het is de waarheid.'

Voor ons is het duidelijk: naast het feit dat ze een ijzersterke rol neerzet in de nieuwste Netflix kaskraker, heeft Anya Taylor-Joy ook gewoon een ontzettend coole persoonlijkheid, zo blijkt uit vele interviews die je op het wereldwijde web van haar kan lezen en bekijken. Wij kijken alvast uit naar haar volgende project: een rol naast Chris Hemsworth in Mad Max: Fury Road als Furiosa, ter opvolging van Charlize Theron, die het personage vijf jaar eerder mocht vertolken.

Meer Netflix kijkplezier?
Deze 5 realityseries zijn je schermtijd waard
Deze 5 romantische series moet je deze winter bingen
6 must see kookshows voor foodies