Reizen zonder stress? Niet zo moeilijk!

Gepubliceerd op 22 juni 2020 door ELLE Partner
Reizen zonder stress? Niet zo moeilijk!ELLE x Touring

Eindelijk, het is zover! We gaan allemaal opnieuw kunnen weggaan na een lange periode zonder reizen! Maar hoe kies je een bestemming en bereid je die reis waarvan je zo gedroomd hebt optimaal voor? Hierbij alvast 9 inspirerende tips voor een geslaagde lockout-reis!

1. Vrees niet voor het reisbureau

Kleedjes en maaltijden via het internet of een app bestellen? Wij doen het ook. Maar het is niet altijd even praktisch om elk onderdeel van een reis (transport, hotel, vervoer, attracties en bezienswaardigheden) apart te reserveren. Check dus de voor- en nadelen van online boeken en vergelijk steeds met de pakketten die reisbureaus aanbieden.

2. Wees flexibel

Niemand betaalt graag de hoogste prijs voor vliegtuig, trein- of bustiketten of hotelovernachtingen. Weet dat de reisperiode en de seizoenen een grote invloed hebben op de aangerekende prijzen. Uiteraard is het altijd beter om buiten de schoolvakanties te reizen. Maar onthoud ook dat wanneer het hier zomer is, het elders winter is. Bepaalde bestemmingen zijn écht veel leuker buiten onze “klassieke” vakanties, zelfs wanneer je in het laagseizoen reist. Raadpleeg deze tips voor een geslaagde keuze, en pas op voor lastminutes: die zijn niet per se voordeliger dan standaardreizen. Lastminute heeft geen specifieke of officiële definitie is louter een marketingterm. Meer weten? Check de alternatieven hier.

3. Kies voor alternatieve overnachtingen

Een hotel is de meest voor de hand liggende keuze. Zin om eens out-of-the-box te denken, bekijk dan deze 20 accommodaties. Durf nieuwe ervaringen op te doen en andere bestemmingen te ontdekken!

4. Durf alleen te reizen

Alleen reizen? Dat heeft veel voordelen: je hoeft met niemand rekening te houden, je kan je eigen tempo volgen en niet dat van je reisgezel, je hoeft geen compromissen te sluiten over de bestemming… Alleen reizen, dat is eten wat en wanneer je wil, slapen waar je wil, kortom: genieten van vrijheid en autonomie!

5. Kinderen…

Eerste keer op reis met de kinderen? Hou dan de essentials (reservekleding, spelletjes, snacks) bij de hand tijdens het reizen. Ben je zwanger? Dan vertrek je best tijdens je tweede trimester. Nog een tip: een treinreis is vaak comfortabeler dan een vliegtuig- of autoreis.

6. Denk aan de administratie

Een vervallen paspoort aan de gate? Vermijd een hysterische crisis door vooraf al te checken wat je nodig hebt. Is je identiteitskaart voldoende of heb je een reispas, visum en/of een vaccinatiecertificaat nodig? De ambassade of het consulaat van je bestemming kan je hierbij helpen, en lees zeker ook grondig de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Want niet op reis vertrekken door een slechte administratieve voorbereiding, dat is écht geen optie.

7. Denk aan de veiligheid

Twijfel je over je droombestemming door recente gebeurtenissen ter plaatse of gewoon onze natuurlijke neiging om te panikeren bij iets dat we niet kennen? Het meest complete en objectieve advies vind je op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Klik op je bestemming, en lees de aanwijzingen die vermeld worden. Als de FOD Buitenlandse Zaken zegt dat het goed is, dan is het ook goed.

8. Zorg voor een EHBO-tasje

Je noodzakelijke medicijnen in het buitenland vinden? Dat is niet altijd even eenvoudig. De samenstelling van de medicijnen zijn vaak verschillend en de medicijnen hebben niet overal dezelfde naam. Controleer deze lijst voor je vertrekt, en neem voor specifieke medicijnen contact op met je arts. Indien nodig stelt je dokter een document op waarmee je jouw medicijnen mee mag nemen op het vliegtuig.

9. Anticipeer op last-minute problemen

In panne op die verlaten weg naar dat ultrageheime maar adembenemende strandje? Een onverwachte situatie voor je vertrek of tijdens je verblijf? Het kan altijd gebeuren ... Dek jezelf dus in tegen grote tegenslagen (geannuleerde vlucht, verlies of diefstal van bagage, ziekte, overlijden van een geliefde, plotseling ontslag ...). Bescherm jezelf met een annulatieverzekering en een reisbijstand.

Het is slim om steeds te controleren wat je ziekenfonds dekt en wat een reisbijstand dekt. Die laatste is vaak uitgebreider en biedt meer garanties dan je ziekenfonds. Mocht je iets voor hebben op je bestemming, dan is het te laat om je nog gratis te laten repatriëren of de medische kosten volledig te vergoeden. Dek jezelf dus grondig in voor je vertrekt!

Nog meer informatie en reistips lezen? Je vindt ze allemaal op de blog van Touring: touring.be/nl/artikels.

Dit artikel kwal tot stand in nauwe samenwerking met Touring.
www.touring.be

LEES OOK:
Waarom je in 2020 op cruise moet
Lapland de perfecte combinatie van rust en actief genieten
Maak kans op geweldige prijzen dankzij PiCK UP!