#lockdown: met deze tips blijft je huis opgeruimd

Geüpdatet op 17 december 2020 door Laura Lurquin en Virginie Dupont
#lockdown: met deze tips blijft je huis opgeruimd© Meraki

Speelgoed slingert overal rond, boeken en wasgoed stapelen zich op, de hele keuken ligt overhoop. Voor ouders is een lockdown met kinderen vaak geen lachertje. Maar stel je je huis nu eens voor als een haven van rust en vrede. Een huis waar alles een plek heeft en alles op zijn plaats staat. Ja, dat kan echt, zelfs bij jou thuis. Hier lees je hoe.

Kinderen en lockdown: dat is niet echt de ideale combinatie, we geven het toe. Maar met een goede planning, takenlijstjes en aangepaste opbergplaatsen werkt het hele gezin opgewekt mee en wordt opruimen letterlijk "kinderspel"!

1. Maak elke morgen de bedden op

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Sarah ⋒ (@haaikie) le

Eerste taak: iedereen maakt 's ochtends meteen zijn bed op! Met een opgemaakt bed ziet de kamer er al meteen veel ordelijker uit. En het is zo ook veel prettiger om aan het einde van de dag (of voor een middagdutje) te gaan slapen.

2. Ruim elke dag een kamer op en beslis wat er weg kan

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Meraki (@merakishopdk) le

Niets beter voor een opgeruimd huis, dan schoon schip te maken. Elke dag of om de andere dag ga je een andere kamer te lijf. Neem enkele uren om uit te zoeken wat je eigenlijk niet meer nodig hebt en gooi of geeft het weg. Maak de kasten van boven tot onder helemaal schoon en vooral: vul de vrijgekomen ruimte NIET met nieuwe rommel! Als je ziet dat je kids er zin in hebben, laat ze dan meehelpen.

3. Maak de keuken na elke maaltijd schoon

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Liesbeth De Puysseleir ♡ (@liesbethdepuysseleir) le

Doe het stipt na elke maaltijd en geef elk lid van je tribe een eigen taak: de een ruimt af, de andere wast af, een derde droogt en nog iemand zet alles op zijn plaats. Het eten klaarmaken of - we zeggen maar iets - koekjes bakken met de kids is nog zo aangenaam als je het in een opgeruimde en nette keuken kan doen.

4. Maak een schema op met de taken van dag, de week en de maand

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Zara Home (@zarahome) le

Nummer de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Denk daarbij ook aan karweitjes als ramen wassen, de vloer vegen, de kasten opruimen en het speelgoed, de gezelschapsspellen, de boeken en de magazines op orde brengen. Maak samen met de kinderen een takenschema op: een creatieve en nuttige activiteit!

5. Alles krijgt een plaats, zeker bij de kinderen

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par fermlivingkids (@fermlivingkids) le

Een mand in de vorm van een konijn, een opbergkoffer, een boekenbak op kindhoogte, een stoffen zak in de vorm van een hond: neem een kijkje bij een onlinedecowinkel. Je doet er vast trendy opbergideeën voor kinderen op die de kamer van je (b)engeltje meteen stijl en persoonlijkheid schenken!

6. Raak niet achterop met de was

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Brabantia (@brabantia) le

Drie kinderen in huis, twee ouders die van thuis uit werken en een berg wasgoed die maar blijft groeien. Probeer een systeem op te stellen zodat je altijd schone en geordende kleren hebt. Sorteer je kledingstukken meteen per kleur in de juiste bakken, doe een was per dag en berg de kleren van zodra je ze uit de droogkast of van het droogrek haalt meteen op.

7. 5 minuutjes opruimen voor een georganiseerd huis

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Meraki (@merakishopdk) le

Samen met je partner, je kids of je kat. Breng het huis elke avond voor het slapengaan op orde. Het is immers heerlijk om in een schoon en ordelijk huis op te staan!

LEES OOK:

10 Self-care challenges voor de komende weken

Konmari getest: zo ruim je je kleerkast op met Marie Kondo

Deco Inspo: 5 tips om karakter te geven aan je keuken