7 tips om thuis te werken zonder gek te worden

Geüpdatet op 18 maart 2020 door Lore Ginneberge
7 tips om thuis te werken zonder gek te wordenChristin Hume

In theorie is van thuis uit werken reuzeleuk: langer slapen, uitgebreid ontbijten, meetings volgen in je pyjama... Maar in de praktijk is werken vanuit je home office niet altijd zo efficiënt. Met deze tips lukt thuiswerken wel!

Joepie, geen vroege wekkers en verplichte kantooroutfits. Thuiswerken heeft best veel voordelen, al moet je opletten voor enkele valkuilen. Want tegelijkertijd de was ophangen, gezonde maaltijden koken, wc-papier hamsteren en mails beantwoorden...dat leidt al snel tot chaos. Met deze tips haal je het beste uit thuiswerken, zodat je ook nog van je vrije tijd kan genieten.

1. Kleed je aan

First things first: blijf niet de hele dag in pyjama. Je hoeft geen kostuum aan te trekken om achter je bureau te zitten thuis, maar een comfortabele outfit waarin je niet net geslapen hebt (hygiëne!) is cruciaal voor je productiviteit. Je krijgt immers het gevoel dat dit een echte werkdag wordt, en geen verscholen vakantie. Zeker wie af en toe videogesprekken moet voeren, raden we aan om een gepast bovenstuk te dragen. Desnoods boven een joggingbroek.

Ook mooi gekapte haren en een klein beetje make-up kunnen helpen om je 'aangekleed' te voelen. Aan jou om te bepalen hoe ver je hierin wilt gaan, maar we herhalen het nog eens: was.jezelf.elke.dag.

2. Creëer een vaste werkplek

Het heeft weinig zin om je laptop neer te ploffen tussen de stapels ongeopende brieven en borden op de keukentafel, want afgeleid raak je sowieso. Ook werken in de zetel is een slecht idee (ja, ook wanneer je jonger dan 30 bent), je krijgt maar één rug in dit leven. Wie niet gezegend is met een volledige home office, kan een eigen plekje inrichten waar je elke dag werkt. Zorg voor een propere tafel, een comfortabele stoel en voldoende licht.

thuiswerken tips
Unsplash

Extra gagdets als een ergonomische bureaustoel, een laptopstandaard of een zitbal zijn een goede investering voor wie regelmatig thuiswerkt en dat liefst nog tot zijn 67ste wil en kan doen.

thuiswerken tips
Houten Laptopstandaard, Kikkerland

Shop hier

3. Stel 'kantooruren' in

Nadat je het hele huis hebt afgestoft, Rummikub hebt gespeeld met de kids en elke mogelijke corona meme hebt geliket, is het plots 9 uur 's avonds en moet je nog bergen werk verzetten. Om te vermijden dat je je totaal over- of onderwerkt, is het belangrijk om vaste werkuren in te stellen voor jezelf. Begin bijvoorbeeld een halfuurtje vroeger - je hoeft toch geen files te trotseren - en stop ook wat eerder om tijd te maken voor familie en vrienden. Bespreek dit vooraf met je baas en collega's, zodat er geen misverstanden ontstaan over wanneer je wel en niet bereikbaar bent.

4. Maak een agenda

Deel je dag zo goed mogelijk in. Dat bespaart je niet alleen een hele hoop laatavondwerk, maar geeft vooral structuur aan je werkdag. Begin elke ochtend met een lijstje van dringende en niet-dringende taken die je wilt afwerken. Elk vinkje zal je een voldaan gevoel geven.

thuiswerken thuis tips
Unsplash

5. Blijf verbonden

Thuiswerken wilt niet zeggen dat je van de aardbol moet verdwijnen. Houd nauw contact met collega's, want zeker wanneer iedereen op een andere locatie werkt is een continue communicatie noodzakelijk. Mail, bel, skype of whatsapp af en toe met jouw team om een stand van zaken te geven en problemen vlot op te kunnen lossen. Maar, heel belangrijk, val elkaar niet meer lastig na de afgesproken werkuren.

6. Laat de koelkast met rust

Probeer aan de verleiding te weerstaan om elk halfuur een uitje richting frigo of koekjeskast te maken. Doe heel hard alsof je op kantoor bent en beperk je tot drie maaltijden per dag en enkele gezonde snacks. Alles begint natuurlijk in de supermarkt, want troep die je niet koopt kan je ook niet eten. Wil je het echt slim aanpakken? Doe aan meal prepping en bereid je maaltijden en tussendoortjes voor in de juiste dosis.

thuiswerken tips eten
Unsplash

7. Wees sociaal

Om te voorkomen dat je compleet gek en geïsoleerd raakt, is het belangrijk om sociaal contact te houden met familie en vrienden. Hoewel het niet aan te raden is om je ouders te bellen tussen twee meetings, zijn er na het werk voldoende manieren om (virtueel) te communiceren met je omgeving.

Tips voor na het thuiswerken? Sporten kan nog steeds via deze Youtube-kanalen en apps #geenexcuses.