10 self-care challenges voor de komende weken

Gepubliceerd op 18 maart 2020 door Isabelle
10 self-care challenges voor de komende weken(c)Shutterstock

Onder het motto “we maken er het beste van”: 10 self-care challenges om het beste uit je sociale isolement te halen!

Vijf weken thuis zitten is lang, zeker voor een generatie die gewend is aan razendsnel leventje dat nooit kan of wil stilstaan, nooit eventjes de uitknop indrukt en al helemaal niet gewend is om écht tijd te maken voor zichzelf. Want hoeveel deugd je sociale leven ook doet, het staat vaak een verzorgend ritueel in de weg. Aangezien dat sociale de komende weken noodgedwongen op een laag pitje komt te staan, is het het ideale moment om even stil te staan bij de kleine dingen des levens die een geweldig effect op je algemene welzijn kunnen hebben. Of die self-care challenges aan te gaan waarvoor je eerder nooit tijd kon maken. Naar het schijnt duurt het drie weken voor een gewoonte aanslaat, maak dus van de komende weken gebruik om je levensstijl lichtjes zelf-vriendelijker te maken.

De voorbereiding: een nieuwe routine

Eventjes samenvatten: jà het is vervelend dat je niet kan gaan werken en misschien met een hoop chaotische huisgenoten -of kinderen- zit opgezadeld, maar laat dat gewoon los. Je zal niet even efficiënt kunnen werken als voorheen, misschien zelfs helemaal niet, en het heeft geen zin om je daarover te blijven opwinden. Je dagelijkse leven is helemaal op zijn kop gezet en daarom is het belangrijk een nieuwe routine te creëren. Maak indien mogelijk duidelijke afspraken met de anderen én met jezelf: wie kan wanneer werken en hoe, wie zorgt wanneer voor de kindjes, wanneer gaan we aan tafel, wanneer sporten we, etc. Let op dat je dit niet te strak maakt, eerder een softer regime dan wat je gewend bent. Door dat nieuwe, rustiger schema te volgen krijg je een nieuw houvast en kan je gemakkelijker de situatie accepteren. Heel erg belangrijk daarbij: las momentjes van self-care in en vervang de vrijgekomen tijd niet met stressen, nog meer te werken, of te bingen in de zetel.

Slaap uit

Het is niet omdat je een routine hebt, dat je als een monnik moet gaan leven. Het kan net zo goed beginnen met “opstaan ergens voor elf uur” en “uitgebreid brunchen”…

Verander je haircare ritueel!

Deze staat al héél lang op ons lijstje, maar was lang niet uit te voeren omdat we niemand onder ogen wilden komen met een coupe frietvet. Dat klassieke shampoo’s met hun mix van chemische ingrediënten allesbehalve lief zijn voor het haar, wisten we al, net als het feit dat natuurlijke alternatieven zoals de meeste shampoo bars dat wel zijn. Enig probleem: je moet er een vervelende overgangsperiode met stug en vettig haar voor door. Het is het moment! Leer hier meer over de shampoo bar.  

Creëer een bedtijd routine

Na één week Netflix bingen zal je wellicht zin krijgen in een alternatieve avondactiviteit. Mensen met kleine kinderen weten het als geen ander, voor de rest herhalen we nog eens de droge feiten: de mens heeft nood aan routine, aan kleine impulsen die het slaappatroon verbeteren, en dat betekent een bedtijdritueel -ook voor wie kleuter-af is… Onthoud dat blauw licht, afkomstig van schermen, best een uur of twee voor het slapengaan uitgaan, warm water heerlijk ontspannend werkt en lichte maaltijden ook extra nachtrust betekenen. Probeer eens een bad, goed boek en theetje voor het slapengaan, minstens drie dagen op rij, en bekijk zelf welk verschil dit voor je maakt. Opgelet, iedereen kiest zelf waar hij of zij ontspannen van wordt: betekent het in jouw geval een uur Mens Erger Je Nieten, gevolgd door een wilde home karaoke sessie en delivery pizza? Ook goed, zolang jij er maar blij van wordt...

Declutter

Dit is het ideale moment om een grote lentekuis te houden. Raas door je huis en kasten en evalueer wat je wel en niet nodig hebt, installeer nieuwe opbergsystemen, maak schoon schip met alle rommel en chaos en… adem! Hoe dat moet lees je hier: Konmari voor beginners.

Spa time!

De kans dat nagellak, gezichtsreinigers, konjac spons, scrubgels en oogmaskers zich in die ene, overvolle badkamerkast ophopen is groot. Hoog tijd dus om aan het spelen te slaan! Check eerst eens of de houdbaarheidsdata nog niet overschreden zijn, herorganiseer je badkamerkastje (zie eerder, het zal het voldane gevoel alleen maar groter maken) en organiseer een home spa: manicure, pedicure, facial treatment en meer voor jou en je huisgenoten!

Drink water

Tonnen water! We weten allemaal dat het goed voor ons is -zeker in tijden van griepepidemie- maar hebben geen tijd of zin om de hele dag met een fles rond te zeulen. Nu je toch binnen vier muren opgesloten zit, is het minder lastig om die drinkbus dicht bij de hand te houden…

Move move move

Yoga, stretchen, pilates, ademhalingsoefeningen: het zijn zachte sporten die je op lange termijn extreem veel deugd doen en je gemakkelijk binnenshuis kan uitoefenen. Hardlopen doet ook wonderen, dus als je de kans hebt om naar buiten te trekken -niet in overbevolkte plekken dus: go! Er bestaan online ook genoeg workout challenges om je vijf weken zoet te houden en aan het einde van de rit te kunnen uitpakken met een gezond en fit (bijna)zomerlijf.

Doe de art challenge

Elke dag een kunstwerkje maken dus. Of het nu een tekening, een beschilderd WC-rolletje, een online meme, snorretjes in de krant of een replica van de Sint-Pieters basiliek is: creativiteit doet wonderen voor je stressniveau en algemene welzijn, laat het in al haar facetten losbarsten en tover je huis de komende weken om tot een galerij…

Pas je eetgewoonten aan

Altijd al een nieuwe levensstijl willen uittesten, maar nooit tijd voor gehad? Wacht niet langer, organiseer een intense food prepping day en geniet een week of langer van alle sterrengerechtjes die je frigo plots rijk is. Alsof je op hotel zit!