Agenda: 6 Belgische expo’s die je niet mag missen

Gepubliceerd op 14 maart 2023 door Daphne Dorgelo en ELLE België
Agenda: 6 Belgische expo’s die je niet mag missen

Nood aan ontspanning? Breng een bezoek aan een van de vele musea en galerijen in eigen land. Alle tentoonstellingen die je de komende weken niet mag missen op een rij.

Tijd voor een cultureel verantwoord dagje uit!

Van Gogh: The Immersive Experience

Belgische expo's

Moest je de belevingsexpo 'Van Gogh: The Immersive Experience' in 2018 in Brussel gemist hebben, dan zal dit nieuws je vast bekoren: de expo in onze hoofdstad is terug! Moest je de belevenis al wel hebben meegemaakt, ook dan is er reden genoeg om nog een bezoek te brengen, want de inhoud is volledig herwerkt en verrijkt met nieuwe werken. Metershoge 360° graden projecties brengen maar liefst meer dan 300 van zijn werken tot leven. Maar ook krijg je een inkijk in zijn tumultueuze en veel te korte levenspad waarbij hij nooit de herkenning kreeg die hij zeker wél verdiende.

Van Gogh: The Immersive Experience, vanaf 18 februari 2023, Hortagalerij, Grasmarkt Straat 116, 1000 Brussel

Reset Immersive - Whispering Lights

Belgische expo's© Quentin Maréchal

Geïntrigeerd door virtual reality? Altijd nieuwsgierig naar nieuwigheid? Ontdek dan Reset Immersive - Whispering Lights met nooit eerder in België tentoongestelde digitale kunstwerken. Dit keer niet op de Kunstberg of Tour & Taxis, maar op een 'vergeten' locatie gelegen aan Rue de Ligne in het hart van onze hoofdstad van meer dan 1.800 vierkante meter. De tentoonstelling nodigt uit tot bezinning, verwondering en reflectie door middel van virtual reality kunstwerken, videomapping en aangepaste soundscape.

Reset Immersive - Whispering Lights, van 22 februari tot 14 mei 2023, Reset Brussel, Bankstraat 7, 1000 Brussel

Diva

Denk je aan Antwerpen, dan denk je waarschijnlijk aan diamanten. En in het hartje van Antwerpen, tussen de Schelde en de Grote Markt, kan je je in het DIVA museum binnenkort terug laten onderdompelen in de wereld van de steen. Het museum is namelijk lange tijd gesloten geweest om een transformatie te ondergaan - tot nu. Op 24, 25 en 26 maart vindt er een feestelijke opening plaats met allerhande activiteiten zoals demonstraties en rondleidingen. Een blik willen werpen in het atelier van een zilversmid? Of een schatkamer vol juwelen willen ontdekken? Dan wil je dit met een grote streep in je agenda zetten.

Diva Antwerp, openingsweekend 24 t/m 26 maart, Suikerrui 17/19, 2000 Antwerpen

Rankin: The Dazed Decades


Dazed & Confused, Issue 63, 2000 © Rankin

Nadat de Britse cultfotograaf John Rankin in 1991 samen met Jefferson Hack het iconische mode- en cultuurblad Dazed & Confused (wat we nu kennen als Dazed) oprichtte, verwierf hij grote bekendheid met zijn conceptuele, karaktervolle portretten van beroemdheden als Robert Downey Jr, Björk, Madonna, David Bowie en Kate Moss. Hij zette regelmatig etnische minderheden en LGBTQIA+-modellen op beeld en tal van rijzende sterren sierden de cover van het tijdschrift. Je kunt dus wel zeggen dat Rankin de visuele toon zette waar het blad bekend om staat. En net die onnavolgbare 90s Britpop stijl en zijn opmerkelijke visie op fotografie, wordt op rij gezet in de tentoonstelling "Rankin: The Dazed Decades" middels een selectie beelden die Rankin tussen 1990 en 2016 nam.

Rankin: The Dazed Decades, van 25 maart 2023 tot zondag 11 juni 2023, ​Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist

​Le Temps des Cérises

© Inès van den Kieboom, Juleke en tante Irène, 2022. Acrylic and pencil on wooden panel, 99,6 x 78,8 cm. Courtesy Tim Van Laere Gallery

Een exclusieve kans! Want kunsrenares Inès Van den Kieboom maakt al schilderijen sinds de jaren 60, maar stelde nog maar 3 keer tentoon. Twee keer kort nadat ze was beginnen te schilderen en één keer heel recent in Antwerpen, waar ze sinds 2022 ook vertegenwoordigd wordt door Tim Van Laere Gallery. Het leuke aan haar werken is dat ze inspiratie vindt in haar dagelijkse omgeving, maar ook in de kunstgeschiedenis, de populaire cultuur en de actualiteit. En dat schildert ze dan vanuit haar geheugen. Dat geeft de in Oostende geboren 92-jarige Van den Kiekeboom een schilderkunstige inventie, waardoor ze visuele elementen van een bepaald moment en de daarmee verbonden emotie naar een beeld kan brengen. Dat kan enkel maar nostalgie, kleur en emoties met zich meebrengen.

Le Temps des Cérises van Inès Van den Kieboom, van 23 maart tot 20 mei 2023, Tim Van Laere Gallery, Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerpen

HAPPINESS

Belgische expo's© Andy Hendrata

In november 2022 werd het rapport ‘Culture for Health’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gepubliceerd, dat schreeuwt om meer aandacht voor de groeiende problematiek met betrekking tot mentale problemen bij de Europese bevolking. De oplossing volgens hen? Kunst als deugddoend wondermiddel. En wij kunnen het niet meer met ze eens zijn. Happiness is een nagelnieuwe immersieve expo die binnenkort is te ontdekken in Brussel van BEYOND.CULTURE en Studio Irma. Een expo die de hersenen een positieve boost geeft en ons aan het denken zet over de relatie tussen kunst en onze mentale gezondheid, die behoorlijk onder druk is komen te staan.

Happiness, vanaf 31 maart 2023, Plein Publiek, Kunstberg 5, 1000 Brussel