Huisdieren en corona: waar moet ik op letten?

Geüpdatet op 18 maart 2020 door ELLE België
Huisdieren en corona: waar moet ik op letten?Mikhail Vasilyev - Unsplash

Bij de meeste van ons loopt er wel een kat of hond rond in huis. Maar wat doen we met onze huisdieren tijdens de uitbraak van corona?

Kunnen huisdieren corona overdragen?

Momenteel hoef je je geen zorgen te maken over je huisdier. Er is geen enkel bewijs dat je het virus kan doorgeven aan je kat of hond. Ook kunnen zij het niet overdragen aan mensen. Zoals altijd, blijf je best wel voorzichtig. Was je handen met zeep nadat je in contact kwam met je huisdier of hun eten. Daarbij laat je hond of kat ook niet in de buurt van je gezicht komen en laat ze zeker niet lekken in je gezicht. Je viervoeter draagt sowieso veel bacteriën met zich mee. Ook maak je best de slaapplek van je huisdier regelmatig schoon.

Moeten huisdieren ook binnen blijven?

Je huisdieren moeten niet in quarantaine. Katten mogen gewoon nog buiten. Ook die dagelijkse wandeling met je hond hoef je niet op te geven. Kom dan wel niet te dicht bij andere mensen voor je eigen veiligheid. Ook mag je hond nog gewoon in contact komen met andere honden. Hierbij lopen ze geen risico om besmet te raken met het coronavirus.

huisdieren, gezond, lifestyle
Unsplash

Wat als ik besmet ben met het coronavirus?

Als je zelf ziek bent, of denkt dat je ziek bent, kom je best niet in de buurt van je huisdier. Net zoals je zou doen bij mensen dus. Laat dus iemand anders even knuffelen met je viervoeter. Vraag aan je lief of een vriendin of ze je hond willen uitlaten.

Besmette hond in Hong Kong?

Nieuws over een besmette hond in Hong Kong ging even de wereld rond. Bij deze hond werd het virus gevonden rond de mond en neus. Na een test bleek het dier niet besmet te zijn, er zaten slechts deeltjes van het virus in haar vacht. Waarschijnlijk kwamen die deeltjes van het besmette baasje van de hond. Dit doet experts vermoeden dat huisdieren niet ziek kunnen worden door het virus.

Meer tips nodig om zo gezond mogelijk te blijven? Lees hier welke ingrediënten goed zijn voor je immuunsysteem of ontdek de leukste Youtube-kanalen voor je work-out thuis te doen.

(Stagiaire Tori Machiels)