Wildkamperen: dit zijn de beste plekjes in Europa

Geüpdatet op 9 maart 2020 door Isabelle
Wildkamperen: dit zijn de beste plekjes in Europa(c)Shutterstock

Wildkamperen voor dummies: waar mag het en wat zijn de mooiste bestemmingen?

Vrij zijn, de wijde omgeving in trekken en niet weten hoe ver je gaat noch waar je die nacht zal slapen. Het is een droomscenario, maar nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Heel wat landen hebben immers strikte wetten wat (wild)kamperen betreft en je riskeert al snel met tent en al weer de baan op te worden gestuurd, alle romantische taferelen ten spijt. Toch zijn er ook landen waar het wel nog mag en kan, al gelden ook daar specifieke regels. De Nederlandse camper specialist Camptoo geeft ons een nuttig overzicht:

Schotland

Wie natuurpracht zoekt, mag de blik richting Schotland richten. Van weidse ruimtes via verlaten meren en de onmogelijk mooie Hooglanden: het land is een droom in de categorie “frisse lucht” en heeft met dank aan ontelbare ruïnes en spookachtige kastelen ook nog eens een bijzonder poëtische factor. Het goede nieuws: wildkamperen is er in al zijn vormen toegestaan! Er is sinds 2003 immers een Right To Roam acte van kracht, die stipuleert dat kampeerders eigenlijk overal hun tenten mogen opslaan -zolang ze de omliggende natuur respecteren natuurlijk.

wildkamperen_schotland_ijsland_scandinavië

Scandinavië

Zweden, Noorwegen en Finland doen het ook helemaal niet slecht met dank aan het Allemansrecht. Dat laatste is een wetgeving waarop het volledige Scandinavische toerisme eigenlijk gestaafd is: het recht om andermans te betreden, te zwemmen in en varen op andermans water en zelfs om bloemen, bessen en paddenstoelen te plukken.  Belangrijke nuance: dat mag allemaal zolang je niet langer dan 24 uur blijft -wil je je verblijf verlengen, dan moet je wel toestemming vragen aan de eigenaar van het land in kwestie. Ook natuurreservaten en bepaalde beschermde gebieden zijn off-limit, maar dat staat dan duidelijk aangeduid.

Ijsland

De laatste jaren is Ijsland een erg populaire reisbestemming geworden en dat betekent dat regels zich opdringen. Waar je tot voor kort ongehinderd overal je tent kon opzetten, mag dat nu enkel nog in gebieden waar geen of amper mensen te vinden zijn. Als er in je buurt ook een officieel kampeerterrein te vinden is, dan moet je daar verplicht naartoe. Niet in de buurt van campings of bebouwde kom dus, wel in volle natuurpracht. Lijkt ons eigenlijk zo erg niet, aangezien we liever met zich op een geiser dan op iemands achtertuin (wild)kamperen. 

Ook hier een nuance om rekening mee te houden: je mag niet langer dan één nacht op dezelfde plek slapen én je gezelschap mag maximum uit drie tenten of campers bestaan. Meer en je wordt als “massatoerist” beschouwd en vriendelijk aangemaand je terug op de begane padden te begeven…

Tip: combineer het wildkamperen met deze prachtige wandelroute doorheen Ijsland!

wildkamperen_schotland_ijsland_scandinavië

Frankrijk

Heel wat mensen weten dit niet, maar ook in Frankrijk mag je wel degelijk wildkamperen! Mist je aan een resem criteria voldoet, welteverstaan: je mag enkel zogenaamd bivakkeren (wat betekent dat je maximum één nacht blijft) van zeven uur ’s avonds tot negen uur ’s morgens. Waar je in Ijsland zo ver mogelijk van de bewoonde wereld moet kamperen, geldt in ons buurland dan weer het omgekeerde: je mag je maximum op één uur wandelafstand van een weg of natuurreservaat bevinden. Minder romantisch, maar wel goed om weten: je mag in principe op elke parkeerplaats bivakkeren, behalve als er een uitdrukkelijke vermelding staat dat dit verbiedt.

Tips

Tot slot nog enkele regels en tips voor potentiële wildkampeerders:

  • Apps zoals Park 4 Night helpen je op basis van geolocalisatie gemakkelijk aan de leukste staanplaatsen voor je camper.
  • Neem altijd je eigen afval mee wanneer je vertrekt, laat zeker niets achter, en leeg het in vuilnisbakken bij de eerstvolgende stop. Is de vuilnisbak in kwestie reeds vol? Laat je eigen vuilnis er dan niet naast achter, dit geldt als sluikstorten in alle landen.
  • Waar je mag wildkamperen, is het maken van een kampvuur in principe ook toegestaan. Houd het echter veilig en zorg dat de omgeving er zo weinig mogelijk door wordt aangetast: maak het op een veilige plek, bij droog weer, doof het altijd zorgvuldig en ruim bij vertrek alle sporen van het kampvuur op.

Toch zin in meer luxe, ondanks de nabijheid van de natuur? Ontdek dan onze glamping hotspots!