Cocktail time: maak je perfecte margarita klaar

Gepubliceerd op 6 april 2020 door ELLE Partner
Cocktail time: maak je perfecte margarita klaar
Van alle maanden is februari de saaiste en grijste. Of  liever was, want Patrón Tequila riep de periode tussen 22 februari en 22 maart uit tot Margaritamaand.
Wie cocktail zegt, zegt margarita: de Mexicaanse shortdrink is een van de populairste drankjes ter wereld. De cocktail kreeg zelfs een speciale dag: de International Margarita Day op 22 februari. Omdat die datum dit jaar op een zondag viel, riep Patrón Tequila – een merk van kwaliteitstequila – heel februari maar meteen uit tot Margaritamaand.

Peggy Lee of Rita Hayworth?

Waar en wanneer de cocktail – op basis van tequila, sinaasappellikeur en limoen – voor het eerst werd gedronken, is niet helemaal zeker. Verschillende verhalen doen de ronde. De meeste situeren het ontstaan van het verfrissende drankje in de eerste helft van de vorige eeuw. De naam wordt gelinkt aan verschillende vrouwen; onder meer aan jazz-zangeres Peggy Lee (Peggy is een afkorting van Margaret) en Rita Hayworth (né Margareta Cansino). De waarheid is wellicht een stuk prozaïscher. ‘Margarita’ zou gewoon de vertaling kunnen zijn van ‘daisy’, madeliefje. De voorloper van de margarita was namelijk de Tequila Daisy.

Margarita’s proeven in 50 bars

Wat zeker is: de margarita heeft vandaag de hele wereld veroverd, en zal deze zomer ongetwijfeld uitgroeien tot dé hipstercocktail, ook in Europa. Heb je zin om nu al te nippen aan de Mexicaanse shortdrink? Ter ere van de Margaritamaand zetten 50 bars verspreid over het hele land de cocktail in de bloemetjes. Je kunt er proeven van een klassieke margarita, of van een originele versie geshaket door de mixoloog van dienst.
Om een deelnemende bar in je buurt te vinden, surf je naar Patrón Tequila en vul je de code van je gemeente in. Via je deze link maak je tevens ook de kans om een reis voor 2 naar Mexico te winnen. Of maak de cocktail gewoon zelf voor jou en je vrienden op basis van onderstaand recept.

Hoe maak je een klassieke margarita klaar?

Ingrediënten: 
 • 4,5 cl tequila Patrón Silver
 • 3 cl Patrón Citrónge Orange Liqueur (of triple sec)
 • 2 cl limoensap
 • 1 schijfje limoen
 • Suikerstroop (naar smaak)
 • Crushed ice

Zo ga je te werk: 

 1. Doe alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijsblokjes.
 2. Shake krachtig tot de beker ijskoud aanvoelt.
 3. Giet de inhoud door een cocktailzeefje in een gekoeld glas.
 4. Werk af met een schijfje limoen.
Tips: 
 • Voor de echte klassieke serve ga je met een schijfje limoen over de rand van het glas. Doop dan de rand in een bord gevuld met zout en laat goed drogen voor je er de cocktail in giet. Giet voorzichtig zodat je het randje niet beschadigt.
 • Wil je een cocktail met nog meer diepgang, vervang dan de Patrón Silver door Patrón Reposado.
Lees ook: 

Deze reportage kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Patrón Tequila.
www.patrontequila.com