Zomer aan zee: waarheen in Oostende

Gepubliceerd op 8 augustus 2013 door Laure Vandendaele
Zomer aan zee: waarheen in Oostende

TheaterAanZee
Werd het je de voorbije dagen ook te heet onder de voeten in het binnenland? Gelukkig kan onze Vlaamse kust ook in tijden van hittegolven de nodige verkoeling bieden. En behalve een stralende zon, het warme, mulle zand, een verfrissende zeebries, en een hoorntje met twee (oké, drie) bollen, zijn er rond deze tijd nog veel meer dingen die een tripje naar Oostende, de Koningin der Badsteden, echt de moeite maken. Een overzicht!

In augustus is Oostende steevast het toneel van heel wat drama – en neen, dan bedoelen we niet de heftige vakantieliefdes die jonge tieners in de duinen beleven, maar het jaarlijkse theaterfestival Theater aan Zee (TAZ). Al enkele maanden werd editie 2013 in het straatbeeld aangekondigd door middel van het guitige campagnebeeld van enkele verbaasd kijkende (zee)koeien op het strand. Het festival biedt op diverse plaatsen in en rond het Oostendse stadscentrum aan jonge en minder jonge theatermakers de kans succesvoorstellingen te hernemen of het publiek te laten kennismaken met splinternieuw werk.

theateraanzee

Met dit stralende zomerweertje opgesloten zitten in een donkere zaal lijkt op het eerste gezicht niet ideaal, maar gelukkig besloten de creatieve programmatoren ook minder voor de hand liggende locaties, zoals verlaten havenloodsen en de duinen, een kans te geven. Kortom, erg vaak kon je dit jaar in openlucht van prachtig theater genieten.

Theatertoppers

De jongere garde was uitgebreid vertegenwoordigd. Zo zorgde het stuk-met-de-haast-onmogelijk-te-onthouden-naam TO GET PROPERLY CONFUSED YOU HAVE TO PUT YOUR HEAD UNDERWATER/UFO'S/TWO THINGS TO DO AND TWO MORE THINGS TO DO (EEN HANDLEIDING VOOR ZELFSTUDIE) vooral voor absurditeit en humor. Hoogtepunt van de voorstelling was het moment waarop enkele in muntgroene pakjes gehulde jongelingen je bijvoorbeeld een handleiding tot hoe een trap opklimmen of wenen meegeven. Het korte ritje met de overzetboot naar de verlaten loods waar het stuk werd opgevoerd, bleek zeker de moeite.

Nog aanstormend theatergeweld in Dorstig. Zusjes Louise en Ans van den Eede, alias Hof van Eede, wonnen vorig jaar met Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe de TAZ-KBC Jongtheaterprijs. Ook bij het maken van hun nieuwe voorstelling Dorstig hebben ze goed gekeken naar het voorbeeld van papa Peter ‘De koe’ van de Eede. Dit keer brengen ze een vriendengroep op het toneel, die bijzonder ‘dorstig’ zijn naar het leven, al blijken vooral hun eigen gedachtenkronkels het echte leven te verhinderen. Slim, grappig en bovenal erg herkenbaar voor alle late twintigers onder ons.

Om publiekslievelingen Koen De Graeve en (verrassend) stand-upcomedian Adriaan Van den Hoof aan het werk te zien, moet je simpelweg een mooie wandeling in de duinen maken bij valavond. Theatercollectief de Roovers ensceneert daar Blue Remembered Hills (oorspronkelijk een TV-film van Dennis Potter). De acteurs kruipen moeiteloos in de huid van zeven kinderen op het Engelse platteland, middenin WOII.  Door zelf oorlogje te spelen proberen ze de waanzin van de oorlog die rondom hen woedt, te bedwingen. Met een onverwachte en spectaculaire climax komt de wreedheid van de oorlog plots heel dichtbij. Gehuld in een dekentje bij het licht van de volle maan, kregen we het plots heel koud.

Roovers
Roovers

Maar ook ouwe rotten kunnen ontroeren… én dansen: “Een dansje doen. Een dansje doen. Een mens doet een dansje”, zingt rasacteur Josse De Pauw aan het begin van zijn voorstelling, en voegt meteen de daad bij het woord. Geïnspireerd door het werk van jazzmuzikant Thelonious Monk brengt De Pauw in An Old Monk  een eigen tekst op muziek van het vrij indrukwekkende Kris Defoort Trio. Vooral de piepjonge drummer Lander Gyselinck imponeerde met zijn wilde improvisaties en eeuwige stoere-jongensgrijns. Oud of jong, na deze voorstelling hadden we des te meer zin in het leven… én natuurlijk dansen!

Na theater moet er uiteraard worden nagekaart – het liefst met de nodige eenheden alcohol - en dat heeft TAZ goed begrepen. In het centraal gelegen Leopoldspark kan je diepgravende conversaties voeren over het geziene spektakel in Café Koer, of gewoonweg mensjes staren van achter je zonnebril. Bovendien kan dat heerlijk ongestoord, want de kids kunnen terecht in het iets verder gelegen familiepark.

Het doek valt… En nu?

Even genoeg van al dat drama? Tussen de bedrijven door kan je behalve flaneren op de dijk, of genieten van een zoete Luikse wafel nog heel wat beleven.

Voor nog wat laatste soldenstukken, of een prachtig jurkje uit de nieuwe collectie moet je bij Lily zijn. Dit schattige winkeltje laat ons nooit onberoerd, en de bovendien vrij zachte prijsjes maken kiezen nog moeilijker: we nemen ze allemaal! De alleraardigste uitbaatster Ellen ontvangt elke klant als ware het een vriendin, met een kopje koffie én een ijsje bij de legendarische Gelato Maxzim toe!

Photo(2)

Zin om in je nieuwe outfit op zoek te gaan naar wat ‘Sexual Healing’? Wat een toeval, naast Ensor en Jamie Lidell, heeft ook zanger (en schrijver van die zinderende wereldhit) Marvin Gaye enkele jaren van zijn leven gesleten in Oostende. De vriendelijkheid van de mensen, en de natuurpracht inspireerden hem uiteindelijk om een van de meest sexy songs aller tijden neer te pennen. Bekijk de stad even door de ogen van Gaye en wandel (of dans) in zijn voetsporen doorheen de Oostendse straten en parken met de Marvin Gaye Midnight Love Tour in je oren. Door middel van korte filmpjes op een iPod leer je tijdens deze ‘wandeldocumentaire’ alles wat je ooit wilde weten over de illustere artiest, zijn getroubleerde leven en hoe Oostende hem (tijdelijk) van de ondergang redde.

Tijd voor een aperitiefje, en dat doen we gaarne in goed gezelschap. Café Manuscript in het hart van de Montmartrewijk (de Oostendse uitgaansbuurt rond het Casino-Kursaal) is dan misschien niet de uitgelezen hipster-hangout, maar wat ons betreft een absolute must. In deze authentieke bruine kroeg loop je steevast muzikanten tegen het al dan niet bevallige lijf en met de vele vaste klanten geraak je makkelijk aan de praat over liefde en leed. Een frisse pint, of voor de stadsmeiden onder ons, een lekkere rosé, en de tongen komen meteen los! Iedere maand worden er bovendien concerten georganiseerd van nationale en/of internationale artiesten, dus als de tongen even rust nodig hebben, kunnen die oren aan de slag.

Photo(1)

Honger! Wie zee zegt, zegt vis, dus het is een uitgemaakte zaak dat die na zo’n dag op het menu zal staan. De talloze toeristenvallen op de dijk hebben één ding gemeen: reeds lang voordien geprepareerde gaarkeukenkost en doorgaans onbeschofte bediening, dus om onze ergernis tot een absoluut minimum te beperken, springen we eenvoudigweg nogmaals op de overzetboot richting Fort Napoleon.  Dit fort uit de tijd van Napoleon temidden van de duinen, kan je bezoeken met een audiogids, maar nu zoeken we vooral iets om onze grommende maagjes te vullen. Het restaurant, vormgegeven door Fabiaan Van Severen, is vooral de moeite door zijn prachtige dakterras. De ondergaande zon en het wuivende helmgras zijn dan ook de perfecte begeleiding van een kommetje overheerlijke, kraakverse Oostende vissoep. (AV)

Photo(3)

tekst en samentelling: Astrid Vandendaele

Meer informatie:

Theater aan Zee: TAZ 2013 loopt nog tot en met 10 augustus. Voor meer info over alle voorstellingen, surf naar www.theateraanzee.be. De meeste van de besproken voorstellingen worden later dit jaar en volgend jaar hernomen.

Lily Oostende: Hertstraat 6, 8400 Oostende – www.shoplily.be

Gelato Maxzim: Hertstraat 43, 8400 Oostende - www.gelatomaxzim.be

Marvin Gaye Midnight Love Tour: reserveren via www.marvingaye.be

Café Manuscript: Langestraat 23, 8400 Oostende - www.manuscriptoostende.be

Fort Napoleon: Vuurtorenweg, 8400 Oostende – www.fortnapoleon.be
8400 Oostende