De griep is in het land: hoe blijf je zelf gezond?

Geüpdatet op 30 maart 2020 door ELLE Partner
De griep is in het land: hoe blijf je zelf gezond?

Het is officieel: ons land kampt met een epidemie! Sinds enkele dagen is het hele land in de greep van de griep.

Waarom dit jaar niet eens homeopathie uitproberen om griep te voorkomen of, als je al ziek bent, de symptomen te verzachten?

Hoe weet je of je griep hebt?

Onderstaande symptomen wijzen onmiskenbaar op griep

  • Acuut optreden van spierpijn, pijn aan de gewrichten, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, vermoeidheid.
  • Hoge koorts – meer dan 39 °C – met koude rillingen.
  • Een heel specifiek ziekteverloop: rond de vierde dag daalt de koorts, tussen de 5de en de 6de dag stijgt die weer om daarna te verdwijnen.
  • Soms heb je diarree of moet je braken.

Is griep een ernstige ziekte?

Griep is een goedaardige virale infectie die plotseling komt opzetten, maar die meestal niet langer duurt dan 7 dagen – al kan het gebeuren dat de vermoeidheid en het hoesten langer aanslepen. Complicaties als gevolg van griep (longontsteking, bronchitis, sinusitis, uitdroging …) vormen voor oudere personen, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte (zoals astma, diabetes of hart- en vaataandoeningen) wel een reëel gevaar.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

Vaccineren helpt griep te voorkomen, maar biedt geen sluitende garantie. Ook als je bent ingeënt kun je dus griep krijgen. De symptomen zullen wel minder hevig zijn en je loopt minder risico op complicaties.

Griep is een heel besmettelijke ziekte. De virussen verspreiden zich via de lucht en kunnen lang overleven op je handen. Door enkele eenvoudige regels in acht te nemen bescherm je jezelf, maar ook de anderen in je omgeving, tegen het virus.

  • Heb je griep, blijft dan thuis om de mensen in je omgeving niet te besmetten.
  • Vermijd indien mogelijk contact met mensen die besmet zijn en hun lichaamsafscheidingen (slijm, zweet …).
  • Was altijd je handen na het niezen en het hoesten, wanneer je in contact bent gekomen met iemand die ziek is of wanneer je het openbaar vervoer hebt genomen.
  • Maak alle voorwerpen die in contact zijn gekomen met een zieke persoon goed schoon.
  • Nies in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit, of in je elleboog: dat is veiliger dan in je handen, want dat zijn de belangrijkste dragers van het virus.

Hoe verzorg je jezelf?

Een weekje het bed houden en veel water of kruidenthee drinken volstaat meestal om erbovenop te komen. Je kunt wel medicijnen innemen om sommige symptomen te verlichten, zoals spierpijn, hoofdpijn, keelpijn … Houdt de koorts langer aan dan 72 uur, ben je ook in rusttoestand kortademig of heb je pijn op de borst, raadpleeg dan een arts. Dat zou kunnen betekenen dat er complicaties zijn.

WIST JE DAT …
antibiotica helemaal niet werken bij griep? Ze bestrijden bacteriën, terwijl griep veroorzaakt wordt door een virus.

Homeopathie, dé oplossing bij een epidemie

« Bij homeopathie wordt de patiënt in zijn globaliteit bekeken. Homeopathische geneesmiddelen kun je bovendien toedienen nog voor je ziek bent, om griep te voorkomen, of zodra de eerste symptomen de kop opsteken, om minder hevig en minder lang ziek te zijn», zegt dokter Siciliano. « Een individuele behandeling is bij een epidemie niet nodig omdat de meeste mensen op dezelfde manier reageren en hetzelfde geneesmiddel nodig hebben. Bij een griepepidemie, zoals die zich vandaag voordoet, schrijf ik mijn patiënten één dosis Oscillococcinum® per week voor. Oscillococcinum is een homeopathisch geneesmiddel, dat helpt om ziektes te voorkomen of er beter tegen te kunnen door de natuurlijke weerstand van je lichaam te verhogen. Wil je je immuniteit een boost geven en infecties tegengaan, dan kun je ook 10 dagen per maand echinacea innemen tijdens de hele periode dat je gevaar loopt. Ik raad mijn patiënten altijd aan om, zodra de eerste rillingen opduiken, zo snel mogelijk een dosis Oscillococcinum in te nemen, en nog eens 2 à 3 dosissen met een tussentijd van 6 uur gedurende tenminste 3 dagen. Het geneesmiddel houdt de evolutie van de ziekte in de hand en gaat verschillende griepsymptomen tegen. »

Laat de volledige inhoud van één dosis smelten in je mond, onder je tong. Los het geneesmiddel voor kinderen jonger dan 6 jaar eerst op in een beetje water.

En de kleintjes?

"Kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mogen dezelfde homeopathische middelen in dezelfde hoeveelheden innemen", zegt dokter Siciliano. "Er zijn geen contra-indicaties en er bestaat ook geen risico op ongewenste neveneffecten. Dat is net een van de grote voordelen van homeopathie!"

Lees ook :