Interview: een dag in het leven van een voedselingenieur

Geüpdatet op 4 februari 2020 door ELLE België
Interview: een dag in het leven van een voedselingenieur

Werkplezier schuilt soms in een onverwacht hoekje. Voedselingenieur Chantale Hombourger vertelt waarom haar job zo goed bij haar past: “Ik werk mee aan de medicijnen van morgen die ons lichaam nog meer respecteren.”

De sprankelende en goedlachse Chantale Hombourger (50) is afdelingshoofd bij Arkopharma, een laboratorium gespecialiseerd in fytotherapie (kruidengeneeskunde, red.). Ze leidt een team van 22 mensen. We hebben een afspraak met Chantale in Nice, waar ze ons vertelt over haar werk, ambities en loopbaan.

Chantale Hombourger Arko Pharma
Chantale Hombourger, afdelingshoofd bij Arkopharma.

Een ambitieuze en wetenschappelijke job

“Ik ben bij Arko begonnen op de afdeling galenica. In die tijd was dat een heel kleine afdeling van één persoon. Ik deed zuiver laboratoriumwerk: ik ging naar het lab en ontwikkelde mijn recepten, mijn prototypes. Gaandeweg nam ik steeds meer verantwoordelijkheden op mij, tot ik directeur van de afdeling galenische ontwikkelingen werd. Dat ging heel geleidelijk.” Galenica is de kunst om geneesmiddelen en gezondheidsproducten samen te stellen die zo goed mogelijk door het lichaam van de patiënt worden opgenomen."

Chantale heeft een diploma als voedselingenieur en volgde een specialisatie in de voedingswetenschappen. Hoe komt ze dan in de farmaceutische industrie terecht? Arkopharma produceert heel veel voedingssupplementen. En dan bedoel ik natuurlijke gezondheidsproducten, géén medicijnen op basis van chemische bestanddelen. Ik werk vooral met natuurlijke ingrediënten, dus de job zit me als gegoten.”  Intussen werkt Chantale al 25 jaar in hetzelfde bedrijf, een eeuwigheid. “Ik doe mijn job graag, vooral de organisatorische en operationele kant ervan is leuk. Samen met de andere teams moet ik oplossingen vinden om onze engagementen met betrekking tot onze producten na te komen – een boeiende uitdaging. Maar wat écht de doorslag geeft, is het feit dat mijn persoonlijke waarden samenvallen met die van het bedrijf. Wij ontwikkelen hier natuurlijke geneesmiddelen, de medicijnen van morgen. Die zijn doeltreffend en respecteren het lichaam nog meer.” 

"Wij ontwikkelen de geneesmiddelen van morgen."

Arkopharma is bovendien een onderneming waar vrouwen de bovenhand hebben. In het team op de afdeling galenica zijn 21 van de 22 leden vrouwen! Op de afdeling onderzoek en ontwikkeling is de verhouding 70 op 85 – een zeldzaamheid. “In galenica moet je creatief zijn. Je moet geduld hebben, nauwkeurig en rigoureus zijn, en je moet verschillende dingen tegelijk kunnen. Zo’n job is veel vrouwen op het lijf geschreven. ”En wie creatief denkt, kan innoveren. Zo werkten Chantale en haar team een ecologische galeniek uit, een kleine revolutie in de wereld van de natuurlijke gezondheid. Een paar jaar geleden beslisten we om alle synthetische ingrediënten te schrappen. Om een stabiel product samen te stellen heb je naast natuurlijke actieve bestanddelen ook andere grondstoffen – additieven of hulpstoffen – nodig. Die verbindingen zijn chemisch. Om die te kunnen elimineren, hebben we een methodologie ontwikkeld – waar we trouwens een patent op hebben – die gebruik maakt van voedingsmiddelen als havermout voor tabletten en bamboe voor capsules. We zijn pioniers op dat gebied.” Chantale vindt uitdagingen in haar job, werkt in overeenstemming met haar waarden en boekt vooruitgang met haar team. Daarin schuilt haar werkplezier. Hoe zit dat bij jou(w collega’s)? Iets om over te praten de volgende keer bij de koffieautomaat ...

Ontdekkingbox van Arkopharma

Neem nu deel aan onze wedstrijd en maak kans op een ontdekkingspakket van Arkopharma.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Arkopharma.
www.arkopharma.be