Nieuw Talent: 5 vragen aan Ivy Falls

Gepubliceerd op 18 november 2019 door Maxine Detaellenaere
Nieuw Talent: 5 vragen aan Ivy Falls

Ivy Falls, met aan het hoofd zangeres Fien Deman, bekend van onder meer I Will, I Swear, Illuminine en Satin Jackets, bracht vorige week haar gloednieuwe ep The Light uit. Ter ere van haar nieuwe plaat sprak ELLE met de Waregemse zangeres.

1/ Hoe zou je je muziek omschrijven?

"Het genre indie-pop vind ik een goeie benaming, al heeft de muziek ook een delicate kant, met elektronische invloedenZang speelt een cruciale rol en eist veel aandacht op, maar ook de bas, synth, gitaar en drum zijn telkens op hun manier aanwezig."

2/ Waarom koos je voor te titel “The Light” voor je nieuwe ep?

"De titel 'The Light' kwam er toen ik het laatste nummer schreef, met diezelfde titel. Ik schreef dit het kort voor mijn deadline, het was ongepland. Maar ik voelde de noodzaak het te schrijven en dat zorgde voor de rode draad van de plaat. 'The Light' slaat op het 'vangen van het licht' op de momenten waarop het nodig is. Dat klinkt wat zweverig, maar ik heb het over het vinden van positiviteit wanneer negatieve periodes je overvallen. Wanneer je weinig rust vindt, of je even wat wankeler staat, is het heel waardevol als je jezelf zo goed kent dat je je in die richting kan sturen. En omdat elk nummer een soort van openbaring is waarin ik iets heb geleerd. 'The Light' slaat ook op mezelf wanneer nieuwe inzichten krijg, wanneer ik 'het licht' zie."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ivy Falls (@ivyfallsmusic) op

3/ Zijn je lyrics autobiografisch?

"Ja, dat zijn ze wel, al hebben ze een cryptische ondertoon. Dat doe ik niet per se om details te censureren, maar vooral omdat ik zelf de situatie koppel aan een groter geheel, aan een patroon dat kan terugkomen. Daarom schrijf ik soms eerder vaag dan concreet over mijn leven. Op die manier lijkt het mij ook gemakkelijker om als luisteraar je eigen verhaal erin te herkennen, en dat universele vind ik wel fijn."

4/ Is er specifieke een boodschap die je met deze ep wil uitdragen?

"Ik heb tijdens het schrijven van deze plaat ingezien hoe belangrijk het is om je ding te doen, om te kiezen voor wat jou gelukkig maakt. Dit zou altijd prioriteit nummer 1 moeten zijn. Ik zie rondom mij zoveel twintigers en dertigers die het moeilijk hebben de juiste balans te vinden in relaties, werk of het leven in het algemeen en soms dat doel (geluk) precies vergeten zijn. Ik hoop met mijn 'kleine inzichten' mensen wat te versterken. Door mijzelf kwetsbaar op te stellen in elk nummer wil ik het ook bespreekbaar maken, die zoektocht naar de juiste balans."

Kies voor wat jou gelukkig maakt. Dat zou altijd prioriteit nummer 1 moeten zijn.

5/ Je omschrijft jezelf als een positivo, maar toch zit er vaak een neerslachtig randje aan je muziek. Hoe komt dit?

"Dat is hoe ik in elkaar zit, denk ik. Ik probeerde in elk nummer steeds een positieve eindklank toe te voegen, ondanks dat nummers als Bottles over negatieve situaties gaan. Ik wil ook telkens een les toevoegen die ik eruit leerde. Ik kan soms erg negatief zijn, maar meestal duurt dat maar een uurtje. Het is een beetje een dramatische kant die ik in mij heb (lacht). Maar om één of andere reden voel ik mij, door soms even een dal te creëeren, nadien stabieler. Soms is er wat dynamiek nodig - ups and downs - om jezelf terug op één lijn te krijgen."

Je kan Ivy Falls op het podium zien op 29/1 in de Handelsbeurs (Gent) en op 4/2 in het Depot (Leuven).