Halloween: De griezeligste spookkastelen in Europa

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 door Maxine Detaellenaere
Halloween: De griezeligste spookkastelen in Europa

Krijg je maar niet genoeg van Halloween? Breng dan eens een bezoekje aan deze behekste locaties die zelfs de meest rationele mens aan het twijfelen krijgen...

1/ Poveglia, Italië

spookhuis, kasteel, behekst, geest, europa, spook

Het Italiaanse eiland Poveglia, net voorbij Venetië, heeft een wel erg lugubere geschiedenis. In het verleden werden hier zieken afgezet om te sterven. Zo lieten meer dan 168 000 pestslachtoffers in de 18e eeuw het leven op Poveglia. Bovendien vind je er een verlaten krankzinnigengesticht waar gruwelijke gebeurtenissen zouden hebben plaatsgevonden. Zo zou begin vorige eeuw de hoofdpsychiater medische experimenten hebben uitgevoerd op zijn hulpeloze patiënten. Hij zou zo gekweld zijn geweest door de geesten van de doden, dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegde en van een toren sprong, wat het einde luidde van de psychiatrische instelling. Geen wonder dat het plaatsje in de volksmond het 'Eiland des doods' wordt genoemd. Het eiland is momenteel niet toegankelijk voor bezoekers.

2/ Kasteel Wolfsegg, Duitsland

Pint Embed Link

Deze middeleeuwse burcht in het Duitse Beieren werd meer dan achthonderd jaar geleden gebouwd door de ridder Ulrich von Laaber en zijn vrouw Klara von Helfenstein, al was hen bitter weinig huwelijksgeluk beschoren. Toen Ulrich namelijk terugkeerde van een van zijn vele reizen, ontdekte hij dat zijn vrouw hem ontrouw was geweest met een lokale zakenman. Woedend liet hij zijn vrouw vermoorden. Niet veel later stierven zowel Ulrich als zijn twee zonen en begonnen bezoekers melding te maken van een 'Witte Dame' die door het kasteel zou spoken, de geest van Klara von Helfenstein.

Meer weten? burg-wolfsegg.de

3/ Kasteel Moosham, Oostenrijk

spookhuis, kasteel, behekst, geest, europa, spook

In dit kasteel vonden zoveel gruwelen plaats dat het niet te verbazen valt dat het er zou barsten van de geesten. In de zeventiende eeuw vonden er in dit Oostenrijkse slot namelijk talloze heksenprocessen plaats. Heel wat mannen en vrouwen werden in de kelders van het gebouw gemarteld en levend verbrand. Het château draagt dan ook de bijnaam 'Heksenkasteel'.

Meer weten? schlossmoosham.at

4/ Kasteel Leap, Ierland

Halloween: De griezeligste spookkastelen in Europa - 3

Kenners geven dit Ierse kasteel de twijfelachtige eer het 'most haunted castle in the world' te zijn. Wanneer je er op bezoek gaat kan je een rits aan griezelige geesten ontmoeten, zoals de Rode Dame, een vrouw die zou gevangen genomen en verkracht geweest zijn door de kasteelheren. Een andere geest was de zoon van de kasteelheer, en een priester. Zijn bloedeigen broer zou hem tijdens een misviering aangevallen en doodgestoken hebben in de kapel sindsdien de naam 'bloody chapel' draagt.

Meer weten? leapcastle.net

5/ Château de Brissac, Frankrijk

spookhuis, kasteel, behekst, geest, europa, spook

Dit Franse architectuurpareltje mag er dan wel erg lieflijk uitzien in daglicht, 's nachts gaan de poppen er aan het dansen. Het kasteel zou al sinds de 11e eeuw behekst zijn. Volgens de legende vermoordde de kasteelheer er zijn vrouw en haar minnaar op brutale wijze. Hun geesten zouden nog altijd geen rust gevonden hebben en 's nachts kan hun geweeklaag gehoord worden door de gangen.

Meer weten? chateau-brissac.fr